• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AMAROKHIFI & TOP AUDIO
    SVANC
    SVANC --- ---
    Moje osobní zkušenosti nejsou podstatné. Změnila by se snad opakovaně a vědecky prokázaná fakta o slepých testech, kdybych tu vyjmenoval komponenty za statisíce, které jsem testoval? Nebo by tato fakta byla jiná, kdybych naopak napsal, že žádné takové nebyly? Tohle zkrátka není otázka na mě, já nejsem ten, kdo neustále argumentuje jen a pouze svými neocenitelnými subjektivními dojmy poslechovými zkušenostmi. Raději se opírám o objektivnější metody. Nebo snad něčemu nerozumíš na tomhle?

    Akustické úpravy klidně můžeme nechat být, když při zmínce o nich pokaždé jen pejorativně zmíníš obkládání stěn platama od vajec. Dobře přitom víš, že žádná plata od vajec doma nemám a je to vlastně jen drobná podpásovka, podobná mnohým dalším :-)

    Zajímavá je spíš tahle poznámka: "je nepodstatné, co cizím lidem vyjde v jejich testech". Tohle by snad mohlo platit, kdyby se jednalo o několik "nějakých" lidí. Ale pokud se sejde reprezentativní skupina několika desítek audiofilů, recenzentů a dalších odborníků, mají k dispozici špičkový aparát a vše se pečlivě dokumentuje, tak to má značnou vypovídací hodnotu. A výsledkem tohoto testu je zjištění, že i tito zkušení posluchači při pohledu na přístroje mají pocit, že ty drahé hrají mnohem lépe, a pro vyjádření nedostatků těch levných používají dost silné výrazy. Naslepo se pak ukáže, že to všechno byl jen bias a vůbec nejsou schopni poznat jeden od druhého.
    Stejné závěry vyplývají i z onoho známého testu s prémií deset tisíc dolarů se vstupním poplatkem dvě stě dolarů. Absolvovalo jej několik tisíc lidí, už s ohledem na ten vstupní poplatek nepochybně přesvědčených o tom, že poznat drahý zesík od levného nemůže být problém. Za kontrolovaných podmínek neuspěl ani jeden. Ani jeden! Přesto si klidně můžeš myslet, že právě ty bys byl tím jediným úspěšným, ale jako argument je to hodně slabé.
    Je taky zbytečně podsouvat mi názor, že všechno už bylo vynalezeno a že stroj "zesilovač" byl popsán do mrtě. Nic takového jsem nepsal. Jenom tvrdím, že už dlouho existují zesilovače za rozumnou cenu, jejichž zbytkové vady nelze lidským sluchem při normálním poslechu detekovat.

    Ty prostě potřebuješ vědět, že ti hraje zesík za několik stovek tisíc, vidět tu drahou krásu, jinak si hudbu nevychutnáš. To je v pořádku, i když leckomu by to mohlo připadat jako určitý druh postižení, nabízí se označení Distortionphobia. V pořádku ale není, když tenhle svůj pohled (který nejsi schopen podepřít ani jediným nesubjektivním argumentem) vnucuješ dalším lidem a přesvědčuješ je o tom, že takový zesík hraje daleko lépe než nějaký mnohem levnější. Ne každý může a chce pořizovat aparát za několik mega a u všech ostatních vede tvůj přístup k horšímu zvuku, než jaký by byl s daným rozpočtem možný.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    A já si vždycky myslel, že v rámci daného rozpočtu na aparát je rozumné ušetřit tam, kde já neslyším rozdíl nebo ho nevnímám jako momentálně významný v celkovém kontextu aparátu. Kupříkladu když vím, že se možná budu stěhovat, nebudu obkládat stěny platama od vajec, ale peníze investuji raději do zesilovače, protože ten už se mnou zůstane. Taky když vím, že jednou budu chtít větší bedny, tak investuji raději do zesilovače. Je nepodstatné, co slyší nebo neslyší zkušení posluchači - ty sám by ses ostatně jistě označil za zkušeného - je nepodstatné, co cizím lidem vyjde v jejich testech, je úplně supernepodstatné, když někomu ve slepém testu vyjde, že Mark Levinson je k nerozeznání od Aiwy, a jediné podstatné jsou osobní dojmy a preference, protože s těmi člověk žije ve své hlavě.

    Napíšu ti je, až se přiznáš k aspoň třem slepě testovaným komponentům - vyber prosím ty nejreprezentativnější.

    Ale stejně nevěřím, že si fakt myslíš, že všechno už bylo vynalezeno a že stroj "zesilovač" byl popsán do mrtě. Vlastně věřím. Ty si to fakt myslíš!
    SVANC
    SVANC --- ---
    MACHALIK: Problémy s logikou? Měl jsem za to, že máš něco společného s programováním... Nevadí, dovysvětlím...
    Z toho, co bylo opakovaně zjištěno při pečlivě připravených slepých testech, vyplývá následující doporučení. V rámci daného rozpočtu na aparát je rozumné ušetřit tam, kde ani zkušení posluchači nedokáží odlišit drahé od levného (totální shity samozřejmě nikdo nemyslí). Za takto ušetřené peníze pak lze koupit lepší reprosoustavy a provést akustické úpravy tam, kde to je možné. Zde je totiž přínos nesporný.
    Tahle úvaha se ovšem týká pouze zvuku a pokud si chce někdo koupit např. drahé kabely jen proto, že se mu líbí, je to samozřejmě jeho věc. A tento postup pochopitelně nic nepřinese ani lidem, kteří k pocitu spokojenosti potřebují vědět, že jim hraje zesík za 400 k.

    Mohl bys už popsat ty fyzikálně vysvětlitelné poslechové rozdíly mezi komponenty? Respektive vysvětlit, proč se ztratí, když nevíš co hraje? A pokud by tím důvodem měla být (údajná) horší citlivost slepých testů, tak toto tvrzení i nějak doložit. Pro opačný názor totiž argumenty existují...
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    SVANC: Čili počkej. Ty souhlasíš s tím, že při budování aparátu jsou slepé testy k hovnu, ale zároveň tvrdíš, že slepé testy jsou to jediné, co opravdu rozkryje (vskutečnosti nerozkryje) vlastnosti komponentů a tudíž jediné relevantní. V tom jsem se teda ztratil. Tak jsou k něčemu nebo ne?
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    Fér:) Chci říct, že žádnej duševně zdravej člověk nemůže léta denně vopruzovat ve fóru somelliérů a pičovat, že poslepu nerozeznaj jeho domácí hořčák od Dom Perignon, kterej nikdy nepil => " co je to kwa za lidi"?
    SVANC
    SVANC --- ---
    DOCKINEZ: Jen pro upřesnění - nikdo netvrdí, že by měl člověk stavět aparát tím, že absolvuje nějaké slepé testy. Pro rozumný nákup komponentů je ale dobré vědět, co z nich vyplývá.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    TEDDYBEDDY: Nejsme ve sporu. V podstate jsem svym prispevkem sdeloval jenom tolik, ze mne slepe testy nezajimaji. Nemam na ne cas ani chut, predevsim ale nemam naposlouchanou zadnou kloudnou "referenci", vuci ktere bych svoje hodnoceni vztahoval. K cemu by byl vysledek takoveho testu?

    A ke kytare gratuluju, takovy pribehy jsou prima. Taky jsem uz zachranil par veci, ktery prosly rukama bastliru :-)
    BLAF
    BLAF --- ---
    MACHALIK: Zda se, ze to s tou Bohemkou tu pochopili vsichni krome tebe :)
    SVANC
    SVANC --- ---
    MACHALIK: MACHALIK: MACHALIK: MACHALIK:
    Buď od té dobroty a vysvětli nám, zabedněným zpátečníkům, co onanují s jednou elektronkou, které to jsou ty fyzikálně vysvětlitelné poslechové rozdíly mezi komponenty, které zmizí, když nevíš co hraje. Klidně i nějak stručně :)

    "Škoda, že to takhle nefunguje i v medicíně" - medicína je opravdu výborný příklad pro boj se slepými testy. ROFL
    SVANC
    SVANC --- ---
    Pro představu - toto je Teddybedyho hodnocení toho, jak se změní zvuk Red Hot Chilli Peppers při změně absolutní fáze:
    Subjektivní změny- Flea vyměnil baskytaru, Chad nemá kopák a Kiedis se otočil k mikrofonu zády. Takový ambientní papričky mi z toho lezly.
    Reálný vliv této změny k slyšení zde :)
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    DOCKINEZ: Z jinýho soudku. Tomu budeš jako muzikant určitě rozumět. Před pár lety jsem narazil na netknutýho Gibsona LP customa z ´80 v mý oblíbený vine cherry. Cena hodně přes 100k. Sledoval jsem ho skoro rok a když padnul na zajímavou cenu, koupil jsem ho. Čéče dřevo, mechaniky, elektrika všechno ok. Ale "nehrálo to". Tak jsem postupně vyměnil struny, snímadla, vyzkoušel různý komba furt takový hluchý dutý bez šťávy, ( asi jako švorcovo hifi:)
    Jedinej abgrejd tam byla Schaler kobyla s kameny. I pojal jsem podezření a shodil jsem to, včetně postů. No a co nevidím, ty posty tam byly vlepený nějakým herkulesem nebo co. Chápeš, nějakej diy pokustón defacto odtlumil struny od rezonanční desky. No nic, odvrtal jsem to, vpsoval tam tam původní G. tune-o- matic z Nashville a cywe- zázraky se dějí, co ti mám povídat :o)

    Analogicky. Pokud je člověk " experienced" a ví jak to má bejt, lehko pozná kvalitu/ nekvalitu, ať je převlečená za luxus nebo leží někde v koutě jako zaprášená šedá myš. A taky k tomu nepotřebuješ přelejvat samosery do křišťálu nebo poslouchat apec za plentou. Prostě - expertní mód, víš jak.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    A ještě do třetice: Svanc před třiceti lety upájel kámošovi zesilovač a ten dodnes skvěle slouží. Svanc se taky za posledních třicet let názorově nikam neposunul = cokoli si myslel o zvuku a elektronice v roce 1983, myslí si i dodnes. O průmětu zkreslení komponentů do zvuku, o měřicích metodikách (zatuhnul u THD!), o testování, o všem. Setkáváme se s živou zkamenělinou. Jak rád bych vzal krev!

    Naproti tomu všichni konstruktéři včetně těch nejrigidnějších jako pan Bunta nebo Pavel Dudek, kteří se svého času byli ochotní bít do krve, že 0,01 % THD musí stačit jako údaj k absolutnímu prohlášení, že zesilovač nezkresluje, se posunuli, vyvinuli, objevili nové věci a obměnili své konstrukce, o nichž všichni svorně prohlašují, že hrají lépe než ty staré.

    Ne tak Svanc! Svanc se neposunul. Svancovi opravdu hraje všechno stejně od těch osmdesátých let. To je skvělé. Možná je jediný na světě? Hádám, že ne, všichni takoví ti magoři, co onanují s jednou elektronkou, zapojenou podle schématu vynalezeného Edisonem v roce 1862, jsou ta stejná sorta, neochotní akceptovat, že existuje cokoli mimo jejich bublinu. Jednočinná trioda s výkonem 1 W. Jediná cesta!!!!!!!!!! Libovolný komponent mladší 80. let. Vše novější je stejné!!!!!!!!!!! Ověřte si to slepým testem.

    Jsem čím dál víc přesvědčen, že Svanc je ten 60+letý invalida, co hodně píše na internet. Něco jako ID JOSEFDRUHY. V dobách intelektuálního vrcholu se někam dostal, dokonce něco i udělal (zesilovač), od té doby VÍ. Škoda, že to takhle nefunguje i v medicíně - stále by se ještě mohly trepanovat lebky a dávat klistýry jako vysoce účinná léčba čehokoli.

    Jediná otázka zbývá: jaktože mu to plénum tak žere? Vám ostatním je taky šedesát nebo máte takový trabantí komplexy, že využijete jakékoli skuliny se samopřesvědčit, že vaše levná mrdka z marketu je stejně dobrá jako špičkový, drahý věci? Touha nebejt sám před sebou za nuzáky vám zatemnila mozky? To je přece naprosto v pořádku, že máte levnější a horší komponenty, který levněji a hůř hrajou než dražší a lepší komponenty. Kvůli tomu se nemusíte pouštět do žádnejch filipik. Tak o co jde?
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Definovat šalbu jako validní metriku, to tu možná ještě nebylo. Možná jsi přece jen přišel na něco originálního!
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    SVANC: De facto co říkáš je, že když se jim povedlo ošálit lidi přelitím bohemky do nějakýho grand cru, tak to implikuje, že neexistuje rozdíl mezi bohemkou a grand cru. To je hodně zajímavá teze - nechceš s tím jít do klubu o vínech? Jistě je tím hodně potěšíš.

    Posuňme si tu tvoji bezva teorii o závit vejš. Zobecněme ji. Cokoli, co není identifikovatelné slepým testem, neexistuje. Opakuji - neexistuje. Vína jsou stejný, viz tvůj pokus, asi tím pádem i whisky jsou stejný, obecně chlasty jsou stejný (nebo snad jsou vína jediná výjimka z pravidla?), nejspíš i jídlo a poživatiny obecně budou stejný, hele, teď beze srandy, já bych se zavřenejma očima možná nepoznal, kam ho strkám, takže baby budou dost stejný, auta určitě taky, prostě ten svět bude o hodně jednodušší než si normální blbec jako já představuje.

    A tos věděl, že když chceš ošálit lidi, tak se ti to povede?
    SVANC
    SVANC --- ---
    MACHALIK: Buď od té dobroty a vysvětli nám, zabedněným zpátečníkům, které to jsou ty fyzikálně vysvětlitelné poslechové rozdíly mezi komponenty, které se ale projevují jen tehdy, když vidíš na jejich čelní panely. Klidně i nějak stručně :)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    POLMO: Tak samozřejmě, že fyzice věřím, ostatně i kdybych nevěřil, tak by mi to k ničemu nebylo. O tom není sporu. Všechny ty poslechové rozdíly mezi komponenty jsou fyzikálně vysvětlitelné. Svanc ale neví, čím jsou způsobeny, takže je odmítá jako neexistující. V podstatě je to ekvivalent situace, kdy pračlověk nezná magnety a proto odmítá akceptovat existenci dvou želez přilepených na sobě. Nebo člověk 19. století neznající mikrovlny a proto nevěřící v bezdrátový přenost informací. Zkrátka zabedněnost a zpátečnictví, pouze aplikované na hifi.

    Dřív si také lidé mysleli, že při rychlostech vozidla vyšších než 30 km/h všem cestujícím praskne hlava. Svanc je jeden z těchto, no. Zajímavý je, kolik má následovatelů! To je alarmující. Všichni s občankama.
    POLMO
    POLMO --- ---
    MACHALIK: ale ripnut si si musel :) ... ja ti neviem, ale pride mi ze fyzike veris takze?
    POLMO
    POLMO --- ---
    MACHALIK: opakujem, zmena postoju, postoju k diskusii, nie zmena presvedcenia.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    POLMO: Se obávám, že tady nikdo postoje nezměnil, ani jedna strana (já rozhodně ne). Není z čeho, to bych musel začít souhlasit s teorií, která odporuje praxi. To bych nezvlád :)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    SVANC: Nechceš mi dát aspoň jeden dva příklady těch komponentů, co jsi slepě testoval?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam