• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AMAROKHIFI & TOP AUDIO

    Jaké preferujete středy

    18 hlasy od 18 respondentů

      rozbalit záhlaví
      DOCKINEZ
      DOCKINEZ --- ---
      TEDDYBEDDY: Nejsme ve sporu. V podstate jsem svym prispevkem sdeloval jenom tolik, ze mne slepe testy nezajimaji. Nemam na ne cas ani chut, predevsim ale nemam naposlouchanou zadnou kloudnou "referenci", vuci ktere bych svoje hodnoceni vztahoval. K cemu by byl vysledek takoveho testu?

      A ke kytare gratuluju, takovy pribehy jsou prima. Taky jsem uz zachranil par veci, ktery prosly rukama bastliru :-)
      TEDDYBEDDY
      TEDDYBEDDY --- ---
      DOCKINEZ: Z jinýho soudku. Tomu budeš jako muzikant určitě rozumět. Před pár lety jsem narazil na netknutýho Gibsona LP customa z ´80 v mý oblíbený vine cherry. Cena hodně přes 100k. Sledoval jsem ho skoro rok a když padnul na zajímavou cenu, koupil jsem ho. Čéče dřevo, mechaniky, elektrika všechno ok. Ale "nehrálo to". Tak jsem postupně vyměnil struny, snímadla, vyzkoušel různý komba furt takový hluchý dutý bez šťávy, ( asi jako švorcovo hifi:)
      Jedinej abgrejd tam byla Schaler kobyla s kameny. I pojal jsem podezření a shodil jsem to, včetně postů. No a co nevidím, ty posty tam byly vlepený nějakým herkulesem nebo co. Chápeš, nějakej diy pokustón defacto odtlumil struny od rezonanční desky. No nic, odvrtal jsem to, vpsoval tam tam původní G. tune-o- matic z Nashville a cywe- zázraky se dějí, co ti mám povídat :o)

      Analogicky. Pokud je člověk " experienced" a ví jak to má bejt, lehko pozná kvalitu/ nekvalitu, ať je převlečená za luxus nebo leží někde v koutě jako zaprášená šedá myš. A taky k tomu nepotřebuješ přelejvat samosery do křišťálu nebo poslouchat apec za plentou. Prostě - expertní mód, víš jak.
      MACHALIK
      MACHALIK --- ---
      A ještě do třetice: Svanc před třiceti lety upájel kámošovi zesilovač a ten dodnes skvěle slouží. Svanc se taky za posledních třicet let názorově nikam neposunul = cokoli si myslel o zvuku a elektronice v roce 1983, myslí si i dodnes. O průmětu zkreslení komponentů do zvuku, o měřicích metodikách (zatuhnul u THD!), o testování, o všem. Setkáváme se s živou zkamenělinou. Jak rád bych vzal krev!

      Naproti tomu všichni konstruktéři včetně těch nejrigidnějších jako pan Bunta nebo Pavel Dudek, kteří se svého času byli ochotní bít do krve, že 0,01 % THD musí stačit jako údaj k absolutnímu prohlášení, že zesilovač nezkresluje, se posunuli, vyvinuli, objevili nové věci a obměnili své konstrukce, o nichž všichni svorně prohlašují, že hrají lépe než ty staré.

      Ne tak Svanc! Svanc se neposunul. Svancovi opravdu hraje všechno stejně od těch osmdesátých let. To je skvělé. Možná je jediný na světě? Hádám, že ne, všichni takoví ti magoři, co onanují s jednou elektronkou, zapojenou podle schématu vynalezeného Edisonem v roce 1862, jsou ta stejná sorta, neochotní akceptovat, že existuje cokoli mimo jejich bublinu. Jednočinná trioda s výkonem 1 W. Jediná cesta!!!!!!!!!! Libovolný komponent mladší 80. let. Vše novější je stejné!!!!!!!!!!! Ověřte si to slepým testem.

      Jsem čím dál víc přesvědčen, že Svanc je ten 60+letý invalida, co hodně píše na internet. Něco jako ID JOSEFDRUHY. V dobách intelektuálního vrcholu se někam dostal, dokonce něco i udělal (zesilovač), od té doby VÍ. Škoda, že to takhle nefunguje i v medicíně - stále by se ještě mohly trepanovat lebky a dávat klistýry jako vysoce účinná léčba čehokoli.

      Jediná otázka zbývá: jaktože mu to plénum tak žere? Vám ostatním je taky šedesát nebo máte takový trabantí komplexy, že využijete jakékoli skuliny se samopřesvědčit, že vaše levná mrdka z marketu je stejně dobrá jako špičkový, drahý věci? Touha nebejt sám před sebou za nuzáky vám zatemnila mozky? To je přece naprosto v pořádku, že máte levnější a horší komponenty, který levněji a hůř hrajou než dražší a lepší komponenty. Kvůli tomu se nemusíte pouštět do žádnejch filipik. Tak o co jde?
      MACHALIK
      MACHALIK --- ---
      Definovat šalbu jako validní metriku, to tu možná ještě nebylo. Možná jsi přece jen přišel na něco originálního!
      MACHALIK
      MACHALIK --- ---
      SVANC: De facto co říkáš je, že když se jim povedlo ošálit lidi přelitím bohemky do nějakýho grand cru, tak to implikuje, že neexistuje rozdíl mezi bohemkou a grand cru. To je hodně zajímavá teze - nechceš s tím jít do klubu o vínech? Jistě je tím hodně potěšíš.

      Posuňme si tu tvoji bezva teorii o závit vejš. Zobecněme ji. Cokoli, co není identifikovatelné slepým testem, neexistuje. Opakuji - neexistuje. Vína jsou stejný, viz tvůj pokus, asi tím pádem i whisky jsou stejný, obecně chlasty jsou stejný (nebo snad jsou vína jediná výjimka z pravidla?), nejspíš i jídlo a poživatiny obecně budou stejný, hele, teď beze srandy, já bych se zavřenejma očima možná nepoznal, kam ho strkám, takže baby budou dost stejný, auta určitě taky, prostě ten svět bude o hodně jednodušší než si normální blbec jako já představuje.

      A tos věděl, že když chceš ošálit lidi, tak se ti to povede?
      SVANC
      SVANC --- ---
      MACHALIK: Buď od té dobroty a vysvětli nám, zabedněným zpátečníkům, které to jsou ty fyzikálně vysvětlitelné poslechové rozdíly mezi komponenty, které se ale projevují jen tehdy, když vidíš na jejich čelní panely. Klidně i nějak stručně :)
      MACHALIK
      MACHALIK --- ---
      POLMO: Tak samozřejmě, že fyzice věřím, ostatně i kdybych nevěřil, tak by mi to k ničemu nebylo. O tom není sporu. Všechny ty poslechové rozdíly mezi komponenty jsou fyzikálně vysvětlitelné. Svanc ale neví, čím jsou způsobeny, takže je odmítá jako neexistující. V podstatě je to ekvivalent situace, kdy pračlověk nezná magnety a proto odmítá akceptovat existenci dvou želez přilepených na sobě. Nebo člověk 19. století neznající mikrovlny a proto nevěřící v bezdrátový přenost informací. Zkrátka zabedněnost a zpátečnictví, pouze aplikované na hifi.

      Dřív si také lidé mysleli, že při rychlostech vozidla vyšších než 30 km/h všem cestujícím praskne hlava. Svanc je jeden z těchto, no. Zajímavý je, kolik má následovatelů! To je alarmující. Všichni s občankama.
      POLMO
      POLMO --- ---
      MACHALIK: ale ripnut si si musel :) ... ja ti neviem, ale pride mi ze fyzike veris takze?
      POLMO
      POLMO --- ---
      MACHALIK: opakujem, zmena postoju, postoju k diskusii, nie zmena presvedcenia.
      MACHALIK
      MACHALIK --- ---
      POLMO: Se obávám, že tady nikdo postoje nezměnil, ani jedna strana (já rozhodně ne). Není z čeho, to bych musel začít souhlasit s teorií, která odporuje praxi. To bych nezvlád :)
      MACHALIK
      MACHALIK --- ---
      SVANC: Nechceš mi dát aspoň jeden dva příklady těch komponentů, co jsi slepě testoval?
      DOCKINEZ
      DOCKINEZ --- ---
      MACHALIK: ja nic. ja se ke slepejm testum "nemodlim", to by bylo modlosluzebnictví :)
      POLMO
      POLMO --- ---
      MACHALIK: Paci sa mi zmena postoju, druha strana ukazte trosku vole...
      TEDDYBEDDY
      TEDDYBEDDY --- ---
      Božínku :o)
      Ale nic, dobrej studijní matroš tudlencty jedinci.
      SVANC
      SVANC --- ---
      AXTHEB: Obdobný neslepý test s různě drahými druhy vín skutečně proběhl a dopadlo to přesně tak, jak píšeš :)
      AXTHEB
      AXTHEB --- ---
      MACHALIK: Nemodlíme. Víme, že neslepý testy sou nahovno. Když naleješ bohemku do flasky od sampanskyho za tri litry a nechas to lidi porovnavat s sampanskym litr, tak ti lidi kteri vidi cenovku reknou ze ta bohemka je lepsi.
      SVANC
      SVANC --- ---
      MACHALIK: Jak dopadly slepý testy těch zesíků a cd?
      MACHALIK
      MACHALIK --- ---
      Mimochodem, dotaz na slepej test: myslíte, že byste poznali výměnu výškáče? Nebo třeba kdyby vám někdo jeden výškáč přepóloval? To je asi ještě lepší příklad. Poznáte to? Je to mnohem větší změna (v procentech) než výměna komponentu, mělo by to bejt úplně triviální.
      MACHALIK
      MACHALIK --- ---
      Všechno to jsme pak samozřejmě (hlavně) porovnávali ještě neslepě, protože dělat slepý testy je mnohonásobně náročnější než testovat jako člověk.
      MACHALIK
      MACHALIK --- ---
      A teď vážně, borci.

      Všichni se tu modlíte ke slepejm testům.

      Nemohli byste odpovědět, co jste testovali reprezentativního a jak vám to vyšlo?
      Já ve slepejch testech, co si vzpomínám, slyšel:

      - zesáky DPA 380 vs. Audiomat Prelude nebo Solfege
      - bedny Quadral Titan Mk IV vs. Quadral Titan Mk V
      - bedny Quadral Titan Mk V vs. ACR RP 400
      - CDčka Audionet VIP G3 vs. Sony SCD-1 vs. Pioneer PD-95
      - předky PMA Dispre vs. Revox B 240 S
      - předky PMA užnevímco vs. BV Audio P1
      - ještě něco jsme testovali, ale už nevím. Tyhle si vzpomínám. Ještě nějaký bedny tam byly.

      Co vy?
      MACHALIK
      MACHALIK --- ---
      Jak říkám, šlo to vyřešit Yamahou z Datartu, jsem snob, vím to.
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam