• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AMAROKHIFI & TOP AUDIO
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    DEIKSAC: To si doložíš poslechem: pořídíš si k hučícím bednám lepší zesilovač a ony přestanou hučet. Samo se nebavíme o módech místnosti, který sem motá Beddy, ale to je snad jasný. Podstatný je, že mnoho lidí zaměňuje příčinu a důsledek, a protože se nedokážou zorientovat, nakonec skončí u nějakejch zázraků velkejch jako škopky od piva, který konečně jejich lampa nějak uřídí a spolu s módy cimry to vytvoří iluzi impozantního basu, vskutečnosti však hovno.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    TEDDYBEDDY: Hele, já myslím, že my dva už jsme si tímhle prošli tolikrát, že netřeba si to kolečko dávat nanovo. Jak už jsem kdysi napsal: dáváš si strašně, ale strašně záležet, abys vůbec ničemu nerozuměl, a proto se odvoláváš na TSP a následně používáš slova jako "kvalita zdvihu" aj. Já bych v našich debatách s dovolením zůstal u kvality zdvihu směrem k těm brunetám/blondýnám a do akustiky bych to netahal. To tvoje pojednání o tlacích a sluchátkách je živoucím důkazem, sorry :)
    DELLAMORTE
    DELLAMORTE --- ---
    TEDDYBEDDY: Já si stím hlavu nelámu, mě jsou tvoje řeči někde, jen mě to baví :)
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    TEDDYBEDDY: okej vzdávám se, máš recht
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    DELLAMORTE: hraje ti to dobře, nalam si s tím hlavu ;)
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    DEIKSAC: Budou hrát furt stejně a já to bud furt stejně slyšet. Co ty budeš dělat s tím tlakem, když 2m za sebou máš zeď, kerá ti xx% energie odrazí a ta se srazí spolu s odrazy od stropu/ podlahy ve nekontrolovatelnej bugr?
    DELLAMORTE
    DELLAMORTE --- ---
    Mě tady ten klub fakt baví. :o)
    Člověk napíše, že mu to hraje výborně a dostane se mu odpovědi, že to není možné ideálně bez stadionu a levitujících beden!
    No zatím jsem byl přesvědčenej, že nejhorší co jsem četl bylo na hifinazory.cz, tak už to neplatí :o)
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    tvoje snaha zní hezky ale analogie ti nikdy nešly. abychom se bavili na aspoň stejnym základě, uvažujme situaci, že chci tři metry od měniče akustickej tlak 90 dB řekněme od 50 Hz nahoru. co budou dělat ty tvoje hypotetický sluchátka?
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    DEIKSAC: Jak jinak ti signifikantně přiblížit základní vztah mezi velikostí membrány a schopností vyzařovat nízké kmitočty? Ani Machalíkovi to nejde po letech vysvětlit. Musí to bejt ňákej mentální blok nebo co? :o)
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    TEDDYBEDDY: ty přijdeš nejdřív s místnostma, abys finální argument postavil na sluchátkách? svatá prostoto
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    DEIKSAC: Zvláštní, velmi zvláštní. Budeš se donekonečna plácat v podružnostech, kerý nejlíp vyhovují tvýmu světonázoru, že kvalita reprodukce odvisí od toho, jak udělat co největší bugr s co největšíma plácačkama? :o)

    Prozradím ti tedy tajemství hlubší než hlubina sama: Pro ultimativně čistý vyzáření 20Hz akustickýho tlaku 120dB nepotřebuješ rozpohybovat víc než 1cm3 vzduchu. A na to ti bohatě stačí jakýkoli dobrý sluchátka.


    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    TEDDYBEDDY: sluchátka vs repráky jsou poněkud jinej příběh, mimo jiný z hlediska objemu vzduchu, kterej ta která věc musí uvádět do pohybu
    T/S parametry zněj na první pohled strašně učeně, jenže to jsou primárně statický údaje.
    Možná mrkni sem - http://www.klippel.de/know-how/measurements/mechanical-vibration/voice-coil-displacement.html
    (btw. techniku od Klipopelů nebo jejich analýzy využívaj všichni výrobci repráků, který cílej trochu vejš, než je tvm nebo čínský repráky do kapesních rádií)
    pro danou hlasitost prostě potřebuješ rozpohybovat danej objem vzduchu, to znamená plocha membrány krát výchylka, když máš malou mebránu, tak se musí víc hejbat, ale už není primitivní a laciný vyvinout/vyrábět repráky, který se chovaj lineárně i při velkejch výchylkách. Seriozní výrobci např uvedou xmax jakožto maximální výchylku, ale taky xvar, která značí polohu, kdy se parametry repráku změnily o 10% proti nominálu.podle kvality výrobku může bejt větší než xmax ale klidně i poloviční
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    DEIKSAC: Objemy vzduchu? Jaká je souvstažnost mezi nějakejma objemama a schopností lineárně vyzařovat nízké kmitočty ??? Fskutečnosti jakákoli referenční sluchátka fungující +/- od 40Hz popírají tvůj nesmyslný argument. Neexistuje nic lineárnějšího než právě todlenc.

    Nemyslím to zle, už jsem to psal i Machalíkovi. dodělej si prosímtě nějaku eltech. průmku s předmětem akustika inclusive. Chápu, že se snažíš nějak logicky dovozovat cos pochytal jako hobík, ale....


    Tady máš něco lidovýho pro začátek, činitel jakosti je klíč.
    Význam TS parametrů (Stránka 1) - Teorie & praxe, download - Audioweb.cz
    http://www.audioweb.cz/viewtopic.php?id=15624
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    TEDDYBEDDY: ani tak nejde o nějaký tlaky - z rozměrů místnosti vyplývaj problematický frekvence, který s daleko menšim úsilim vybudíš a ta energie tam daleko dýl doznívá. To jen mistr machalík má pocit, že tohle chování je čistě záležitost zesilovače. Malej prostor = několik výrazně vybuzenejch uzlů
    TEDDYBEDDY: velkej zdvih = nároky na magnet/dýlku cívky/závěsy - linearita celý věci jde od určitejch čísel (počítej 5mm a víc) do kopru, přitom to o co jde, je rozpohybovat nějakej objem vzduchu
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    MACHALIK: Jirko woe, je ti aspoň už jasný, že za kvalitu tý dlouhý basový akustický vlny je zodpovědnej ZDVIH membrány nikoli její průměr?
    Nechceš na měsíc pučit baskytaru s 12" kombem abys sis naposlouchal, co je ještě původní zvuk nástroje v jeho přirozeným dynamickým rozsahu a co už je opájení se masivním akustickým bordelem? ;)
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    " Mezi velikosti bedny/basaku a mistnosti neexistuje vztah"

    No a tys to narovnal hombre. Fakulta teoretický akustiky tady :o)
    Seš prostě psychicky závislej na masivních reprobednách, to je celý.

    Řeknu to takhle. I průměrný dexony v otevřeným prostoru ( třeba postavený na pařezech ) budou hrát líp než 800 v místnosti. Jakoli jsem se tu dřív navážel do švance, ten hoch měl aspoň snahu řešit akustiku tý svý garáže, dyž už tam navalil tunu repráků a dřevotřísky, ikdyž to regulerně pořešit nešlo.

    V momentě, kdy ti v podstatě hrajou krabice v krabici, je poměr velikostí těch krabic, resp. tlaků ve velký krabici naprosto zásadní. Ideálně by měla být místnost tak velká aby vlnění vzduchu u stěn bylo zanedbatelný vzhledem k tlaku u reproduktorů. Jinak se ti ty odrazy významným způsobem podílej na konečným zvuku přičítaj/ odčítaj/ násobí/ dělí s původním signálem. Čili ideální stav je žádná místnost. Velký bedny v malý místnosti- špatně. A drahý velký bedny v malým pokoji, to je možný snad jen v Brno :o)

    DELLAMORTE
    DELLAMORTE --- ---
    MACHALIK: S těma mřížema mi to včera říkal, jsem se ho ptal ohledně těch basáků :)
    A jsem spokojenej maximálně, však jsem se s Marťasem domlouval, že jak se vrátíš tak dorazíte oba a uděláme session.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    MACHALIK: prosimte ten vztah houkajicich basu a zesilovace bych rad videl necim dolozenej
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    TEDDYBEDDY: neco si nastuduj, nez se opet ztrapnis
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    DELLAMORTE: Kamos (Martas) si nakonec na basaky poridil profi mrize (18"), pac kocka mela tendenci drapat zavesy. Pro me je toto jeden z duvodu zvirata nemit.

    Su rad, ze ses spokojenej. Kamos mel tyhle JBL v 15 m2 v Komarove a hralo mu to nadherne, dalsi ma B&W Matrix 800 v 18 m2 v Novym Liskovci. Mezi velikosti bedny/basaku a mistnosti neexistuje vztah, maximalne jakejsi volnej mezi vzdalenosti menicu a poslechovym trojuhelnikem, a i ten je odvislej od konstrukce bedny: kupr. ty JBL jsou tak perfektne zfazovany napric pasmy, ze i ze dvou metru zni naprosto homogenne, ac maj metr ctyricet na vysku. Houkajici basy jsou vzdy zesilovacem a sousedi se nakupem velke = dobre bedny paradoxne vetsinou uklidni. Nejvic sere mala bedna, co si hraje na velkou, takova duni jak sub na diskotece a sere vsechny pres dve patra okolo.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam