Bude to napůl lama dotaz, ale nedobral jsem se zatím k tomu, jestli při propojení zdrojového zařízení (počítač se vším možným od mp3 až po FLAC nebo taky filmový Blu-Ray) a DAC se stereo reproduktory optickým kabelem záleží na kvalitě zvukovky, nebo ne. Zkrátka, jestli se zvuk z FLACu obvykle nejprve převádí do analogu, a pak opět do digitálu zvukovkou, nebo jestli jdou data rovnou a tedy na kvalitě zvukovky nezáleží.
Nově sestavený počítač má nyní integrovaný Realtek ALC1220, zdrojem je vše možné: mp3, DVD, BR, streamované video, ale i FLAC
DAC je minisystém Marantz M-CR-611 (s bednami DYNAUDIO Emit M20, případně nějaký kabelový Senheiser kolem tisícovky nebo pár let starší AKG bezdrát asi za pět), z nějakého důvodu mi bere jen 96 kHz na optice, ačkoliv by měl umět i 192 (a 192 kHz FLAC přímo z USB přehrát umí), ale nejsem takový audiofil, abych si myslel, že 96 od 192 rozliším, tak jsem líný reklamovat:-).
Měl jsem Xonar DSX, jenže jsem zjistil, že je vadný až po záruce. Při využití stereo jacku mi shodil počítač tak jednou měsíčně, když jsem začal používat optický výstup, bylo to skoro denně.
Proto váhám, jestli to opravdu potřebuji. Jak asi je vidět, nejsem extra audiofil, ale zase lepší bedny jsem si po dvou hodinách ve studiu přece jen vybral a na flacy (z CD, ale i ty s vyšším vzorkováním) přecházím.
(Jo, ještě můžu zkusit vrazit ten Xonar do nového počítače, třeba se s ním bude mít rád víc.)