• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AMAROKHIFI & TOP AUDIO

    Jaké preferujete středy

    18 hlasy od 18 respondentů

      rozbalit záhlaví
      RAJCHE
      RAJCHE --- ---
      MADCAT: Vim, ze to je subjektivni, ale co presne tou "image" myslis :)? Resp. co to pro lidi znamena? :) Prece jenom jsou to bedny se zesikem, ktery ma clovek doma, takze to neni moc show-off jako treba vlastnit luxusni sportak. Hadam spravne, ze to bude souviset spis vnitrnim pocitem, ze mam doma high end stavebnici podle svyho gusta?

      Me osobne vic bavi aktivni bedny, pze to zabira min mista a tudiz je to praktictejsi. Hlavne pokud je ma clovek na stole.
      MADCAT
      MADCAT --- ---
      RAJCHE: Mám pasivní bedny se zesilovačem, i aktivní BT reprák k mobilu. Na čem "natočím" víc hodin nevím, takže jsem zahlasoval pro pasívní bedny se zesikem, protože to má lepší image :)
      DELLAMORTE
      DELLAMORTE --- ---
      RAJCHE: No u PC/Amigy aktivni a CD, gramec a kazetak pres ext zes a pasiv.
      RAJCHE
      RAJCHE --- ---
      [SERVER ERROR]
      AMAROK
      AMAROK --- ---
      V záhlaví je nová anketa :o)
      VOZKA
      VOZKA --- ---
      TOMATSU: Tohle je dobrý řešení, dodám že u subu už laborování s jeho pozicí v místnosti (a měření toho co to dělá) smysl rozhodně má (může se stát, že z nějakého místa chytne stejné stojaté vlnění a problém zhorší, i když moderní aktivní suby většinou umí otočit fázi, tím se to dá řešit taky), plus že kompaktnější řešení než počítač je třeba MiniDSP 2x4 HD za něco přes 200 USD - to je malá standalone krabička která se dá mezi výstup z přehrávače a stereo zesilovač+vstup subwooferu a umí ekvalizovat každej kanál zvlášť.
      TOMATSU
      TOMATSU --- ---
      Tohle je mereni se subem :

      TOMATSU
      TOMATSU --- ---
      MADCAT: Mam, mel jsem, podobny problem a je to dany modem mistnosti. Hybat repro moc smysl nema - vyzkouseno. Kdyz jsem meril kazde repro zvlast, tak ten propad neni tak velky, ale pri mereni L+R se tam udela velky lavor. Zkus si stahnout tento program : https://www.roomeqwizard.com/ . Je tam dobra simulace mistnosti a rovnou ti ukazuje frekvencni krivku v bohdu poslechu.
      U me prichazley v uvahu 2 moznosti :
      1 / akusticky upravit stenu za repro, treba timto : http://vmaudio.cz/clanky_pokracovani/boomkiller.php ( nalazen na 33Hz - tim, ze by pohltil tu moji bouli na 33Hz, by zaroven zmensil ten lavor mezi 40-60Hz )

      2/ SUB - pro to jsem se zatim rozhodl - koupil jsem REL 7Ti a "vyplnil" ten lavor 40-60Hz. Bohuzel se zvedla boule na 33Hz, ale to jsem resil pomoci bud DRC ( z mereni v REW ) v Daphile, nebo ekvalizaci v Jriver MP.

      Jestli hrajes z PC, da se to celkem financne nenarocne vyresit. Koupit merici mikrofon ( cca 1500, - , staci i treba kalibracni mikrofon k AVR - vyzkouseno ) , udelat par mereni v REW, pomoci ekvalizace v REW ziskat hodnoty pro ekvalizer a ty pak zadat treba do toho Jriver MP, nebo je vyexportovat do *.wav souboru a ten pak vlozit do DRC v Daphile ( Linux OS ciste pro audio ) Je to sice berlicka, ale ne vubec spatna :)
      Samo by bylo lepsi poresit akustiku, ale to bez mereni a znalosti nema smysl.
      Kdyby jsi potreboval s necim poradit, neni problem.


      MAJA
      MAJA --- ---
      VOZKA: nepsal jsem konkrétně o basech ale komplet o akustice
      VOZKA
      VOZKA --- ---
      MAJA: Není pravda, záleží na tom na jakou místnost jsou bedny navržený. Třeba bedny s velkými zvukovody nebo obecně bedny s vysokou citlivostí jsou velké z definice, ale přebasované vůbec být nemusí a v malých místnostech často fungují díky užší direktivitě líp.


      MADCAT: Je to úplně normální. Řešit to můžeš protože to povede ke zlepšení kvality zvuku, ale obvykle ta řešení jsou nákladná.

      Jediné řešení které je zadarmo je zkusit bednami v místnosti různě hýbat a poslouchat jestli nenajdeš místo, ze kterého by v místech kde obvykle posloucháš hrály líp.

      Ze skutečných řešení: můžeš si koupit nějakou room correction krabičku a měřící mikrofon, které to obstojně vyřeší, ale vyřeší to pro jedno poslechové místo tak maximálně o velikosti většího gauče a ve zbytku místnosti to pak bude pravděpodobně horší (i když chytrá řešení umějí udělat měření pro víc poslechových míst a přepínat mezi nimi podle toho kde chceš zrovna poslouchat).

      Druhé řešení je multisub - dáš do místnosti třeba 3 subwoofery (stačí celkem malé a zašoupané někde u zdí) a každý naekvalizuješ zvlášť tak, že se ti jejich odezva v místnosti zprůměruje a vznikne ti poměrně velké místo, kde je odezva rovná - není to celá místnost, ale je to větší prostor než u jednoduché room correction, a není tam ten efekt kdy jinde v místnosti je zvuk horší. U subwooferů dělených dostatečně nízko je jedno, z jakého místa hrají, nepoznáš to, takže to funguje velmi dobře protože to do určité míry rozbije rezonance v místnosti, které celou tuhle věc způsobují.

      Třetí řešení je úprava akustiky, ale to je u basů tak prostorově náročné (potřebuješ fakt velký objem materiálů typu minerální vata nebo celkem velké naladěné rezonátory), že to je ještě většinou ještě míň reálné než multisub.
      MAJA
      MAJA --- ---
      MADCAT: Typicky čím větší bedny, tím náročnější na akustiku místnosti. Bedny co nejvíc do prostoru tj. od zadní i od bočních zdí, nezávisle na umístění basreflexu ... akustické úpravy místnosti dělají divy, ale často mají proti sobě WAF parametr (Woman Acceptance Factor) :-)
      MADCAT
      MADCAT --- ---
      Po x letech vlastnictví sloupů položím dotaz, kterej jsem měl položit předtím, než jsem si je koupil, no ale co už :-) V předchozím umístění jsem si toho tolik nevšiml, ale teď v obýváku v novým baráku pozoruju (ušima), že když stojím uprostřed místnosti, tak basů slyším tak nějak spíš míň, což se ale znatelně změní, když si sednu do gauča u protější stěny, a těch hloubek je tím víc, čím víc nalepím hlavu ke zdi. To je:
      - normální a nemám to řešit
      - nenormální a mám si posunout bedny dál ode zdi (bassreflex vzadu, bedny cca 20 cm ode zdi, víc to nejde - zavazely by)
      - nenormální a mám víc zatlumit místnost (koberec, obrazy, závěsy, nevím co ještě...)
      - nenormální a mám si koupit bedny s bassreflexem vpředu
      - nenormální a mám se na hifi vysrat a jít hrát kuličky
      Dík všem za relevantní i nerelevantní reakce :-)
      DR_RIC
      DR_RIC --- ---
      __PEAT: Ahoj. Prodavam svuj Marantz M-CR511 kdybys mel zajem. Je to maly All-In-One. Ma digitalni i analogove vstupy, streamovany media, internetova radia atd. K bednam co uvadis to pujde slusne. Kdyztak PM.
      __PEAT
      __PEAT --- ---
      doporucil byste nekdo prosim nejakej amp pro bedny Bose_Interaudio_2000XL ? idealne s digitalnim vstupem ? odesel me sony receiver, tak chci poridit asi neco moderniho, ale v nabidce toho je milion a moc se v tom neorientuju, uvidam doporuceni, dik!
      Bose Interaudio 2000XL - Hi-Fi Database - Bookshelf and Standmount Speakers
      https://www.hifidatabase.com/Bose_Interaudio_2000XL_4410.php
      VOZKA
      VOZKA --- ---
      HONCKA: Máš pravdu. Část televizí má sluchátkový výstup na 3,5 mm jack (zrovna je tak mám na karanténní sledování seriálů doma zapojené), ale přidání vstupu na digitální optiku je v přípravě. Dokud to nebudeme mít hotové, můžeme zájemcům kteří optiku potřebují dodat externí 3rd party krabičku na konverzi.
      HONCKA
      HONCKA --- ---
      VOZKA: Díval jsem se na to a pěkný, jediný problém vidím v tom zesilovači, že nemá vstup na hdmi, případně optiku, že hromada lidí, když si něco takovýho kupuje, tak bude chtít na to napojit tv
      LYNCH
      LYNCH --- ---
      prosim vas dotaz. jakou prenosku/jehlu k gramofonu Panasonic sg3000? dekuju
      MIKLO
      MIKLO --- ---
      TOMATSU: Hele kdybych měl na oba, tak to tak klidně udělám a blbě se tady neptám :)
      MIKLO
      MIKLO --- ---
      MADCAT: jj, četl jsem na to dobrý recenze a ta bazarová cena kolem těch 10k mi přišla výhodná.
      MADCAT
      MADCAT --- ---
      MIKLO: Proč zrovna tenhle Denon? Že to bude bazarovka za dostupný peníze? Já jenom že se dá koupit PMA-800 novej, se zárukou a tak... Na druhou stranu ta osmistovka je samozřejmě o stupínek níž, i když stále v testech dobře hodnocená.
      TOMATSU
      TOMATSU --- ---
      MIKLO: Tak si kup oba dva - Denon na hrani a Sony na koukani :) Jestli ten Sonak neni po kompletni repasi, tak nema ani cenu o nem uvazovat. A i kdyby byl, tak se mu asi stejne vyhnu. Zbytecny starosti s takto starymi stroji - na koukani OK, ale na poslech uz ne. Plus ten Sonak neni na nase rozvody 230V, ale na japonskych 100V. ( jde to samo poresit, ale dalsi starost navic + mozne poskozeni po ceste )
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam