• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AMAROKHIFI & TOP AUDIO

Jaké preferujete středy

18 hlasy od 18 respondentů

rozbalit záhlaví
      PLAYER
      PLAYER --- ---
      SVANC: k recenzím přistupuješ skepticky, ale nějaký cizí člověk, co napíše článek, aniž by to bylo podloženo důkazy, tak tam prostor pro skepsi nevidíš? :) Pořád je to na úrovni argumentace na základě tvého vnitřního přesvědčení. A to mě o ničem nemá šanci přesvědčit (netvrdím, že mě přesvědčit chceš, jen konstatuju).

MATT: tak ja víru nikomu neberu, jen se ohrazuji, když je víra předkládána jako důkaz pro cokoliv ;)
      MATT
      MATT --- ---
      PLAYER: nic jako objektivní realita v našem vnímání neexistuje. všechno jsou to jen interpretace vzruchů způsobených vnějšími signály. ale z toho by nám hráblo, tak je třeba generalizovat a věřit ;)
      SVANC
      SVANC --- ---
      PLAYER: Spíš bych to řekl tak, že k těm recenzím je potřeba přistupovat podobně, jako k vychvalování podomního obchodníka, který se ti snaží prodat sadu hrnců.
      Není vyloučeno, že ty hrnce jsou fakt skvělé...
      PLAYER
      PLAYER --- ---
      SVANC: takže tím pádem platí, že vše co se tam píše, je nepravda, když tvůj argument chytnu za slovo?
      SVANC
      SVANC --- ---
      PLAYER: Číst recenze v audiofilských časopisech s vědomím toho, že ti lidé jsou placeni z reklam výrobců, není konfirmační bias, ale projev zdravého rozumu.
      PLAYER
      PLAYER --- ---
      SVANC: pořád ti do toho hrabe konfirmační bias, což si teď sám potvrdil tím, že přihlížíš k tomu, KDE se to píše ;)
      Netvrdím, že domněnka je zákonitě mylná, jen píšu, že je to pořád jen názor založený na tvé domněnce.
      SVANC
      SVANC --- ---
      SPIKE411: Vida, zaujalo mě, že ta změna impedance banánu během zrání se vyvíjí přesně opačně, než jsem předpokládal, tedy že čerstvý banán vede lépe.
      To také vysvětluje, proč v tom testu odkazovaném Mattem nebyl poznat rozdíl, když ty mince-elektrody byly zastrčeny do ještě zeleného banánu.

PLAYER: Pokud jde o věrohodnost testů, tak za mě dost záleží i na potenciální motivaci. Tady ten týpek mimo jiné napsal, že když ten výsledek, kde nikdo nepoznal rozdíl, nasdílel do hifi auditka, tak ho zabanovali, tzn. spíš si uškodil.
      Naopak u testů v audiofilských časopisech, žijících z reklamy výrobců, je vcelku jasná motivace psát ve stylu "pozná se všechno, dražší je (zpravidla) lepší".
      MATT
      MATT --- ---
      PLAYER: //vaši pyču jsem taky neviděl, přesto věřím, že ju máte//

PLAYER: SVANC: v původnim článku se porovnávali nahrávky, jedna normální, druhá přes banán ale s dorovnanou hlasitostí. jinak viz WADER23:
      PLAYER
      PLAYER --- ---
      SAMOUT: jsem přesně věděl, jaké reakce přijdou od těch rádoby uvědomělých a správných posluchačů té jediné správné hudby. Jak bylo v neděli na náměstí? :)
      FATTY
      FATTY --- ---
      HOWKING: proto se ho ptali na to porovnani mp3 a cd na tom, ne? vzdyt prvni otazka byla proc zrovna tento (predpokladam,ze jsou asi levnejsi,na kterych by rozdil nepoznal z toho co posloucha ci jaky ma sluch). nevim,proc se do toho pletou banany a kdesicosi. za me digital je supr z hlediska vyrovnavani prave te problematictejsi akustiky (myslim problematictejsich uprav, to se asi shodnem ze o penezich to v hifi neni).
      HOWKING
      HOWKING --- ---
      SAMOUT: Což mi napovídá, že už bude asi i dost starej na to, aby na to už neměl ani uši.
      SAMOUT
      SAMOUT --- ---
      SVANC: To me presne napadlo jako prvni, koupi si sestavu za statisice, a pak na tom posloucha normalizacni smiru...
      PLAYER
      PLAYER --- ---
      SVANC: jiste, jenze ty se (porad) spolehas na text. Ja u toho testu nebyl, zdokumentovane to neni a abych slepe veril tomu, co nekdo napise...sorry jako, ale na to uz jsem moc starej ;)
      Ctes nekdy recenze Breziny z Hifi Voice? To jsou panecku rozbory. A budes tomu verit, nebo mas tendecne verit spis tomu, co prijde s takovym hodnocenim ci zaverem, ktery je bliz tvemu osobnimu presvedceni? ;)

Nordost Valhalla 2 - Hi-Fi Voice - recenze audio-video techniky a chytrého bydlení
      https://www.hifi-voice.com/testy-a-recenze/kabely-reproduktorove/1149-nordost-valhalla-2
      SVANC
      SVANC --- ---
      PLAYER: Btw je rozdíl mezi "názorem" a provedeným testem s nějakým výsledkem.
      SVANC
      SVANC --- ---
      PLAYER: Bartošová, Štaidl, srsly? :D
      Ale OK, každopádně nemá smysl porovnávat mastering na 24/192 s CD, protože prostě ta výchozí data mohou být jiná.
      Právě proto mluvím o downsamplu z 24/192 na 16/48 a porovnání, popř. následném upsamplu zpět na 24/192 a porovnání s původním 24/192.
      PLAYER
      PLAYER --- ---
      SVANC: ja se ti divim, ze mas potrebu mi stale jeste predkladat odkazy na nazory druhych lidi. Malo moje postoje znas? :)

Skutecnych skladeb v "nativnim" 24/192 je pramalo, vesmes to jsou jen IMHO upsamply, aby se to asi lepe prodavalo (cim vic bitu a Hertzu, tim vic Adidas, ne?). Jedna z mala vyjimek je treba Supraphon, pokud se da jejich tvrzenim verit:

"V archivu SUPRAPHONu se zachovaly originální zvukové pásy, matriční karty, křestní list a zápis z nahrávání - původní sestava titulu se na těchto dobových materiálech lišila od sestavy vydaného LP.
      Digitálně Vám tedy nyní přinášíme nahrávku v originálním zamýšleném pořadí..."

I.B. (Hi-Res) – Iveta Bartošová, Ladislav Štaidl se svým orchestrem – Supraphonline.cz
      https://www.supraphonline.cz/album/646148-i-b/hi-res

Koupil jsem si to a hraje to moc hezky, neagresivne, nezastrene, skvely prostor a paradni dynamicky rozsah. Jestli poznam rozdil, kdyz to downsampluju na 16/48 je mi uprimne uplne jedno, protoze nemam zadny duvod to delat, mista mam dost :)
      Jina a podle me smysluplnejsi otazka by byla, zdali poznam rozdil mezi touto verzi a verzi, ktera vysla na Audio CD (pokud vysla, nezjistoval jsem). Jenze tam nam do toho muze kecat studiovy postproces puvodniho zdroje, toliko typicky pro audio CD, takze ikdyz by teoreticky nemel byt slyset rozdil mezi 24-192 a 16/44.1 (jak naznacujes), tak to diky dojebanym "remasteru" na audio CD bude pro me usi znit hur. Takovych pripadu jsou mraky. Proto hledam "HiRes" nahravky nebo ripy z vinylu, protoze to proste zni lip, nebyva to dojebane Loudnes war syndromem.

Kapitolou samou o sobe je SACD, ktere radim na kvalitativni spicku, ale ani tomu se bohuzel nevyhyba dojebany mastering.
      Zitra si jdu do boxu pro Trhiller na SACD. Mam jej jiz na Audio CD a i jako HiRes rip z vinylu. Jsem zvedav na srovnani.

A co se tyce nejakeho rozdilu mezi prehravci, at uz digitalnimi nebo fyzickymi...no, co na to rict. Kez bych na tom byl jako ty, usetrilo by mi to dost penez.
      SVANC
      SVANC --- ---
      PLAYER: Video fajn, ale zjevně záleží na banánu. Ten můj se choval dost podivně, při prvním zapíchnutí elektrod ukázal cca 1,7 Mohm, ale odpor postupně klesal až asi ke 200 kohm, na fotce je rozsah měřáku do 2 Mohm, hodnota tedy je 394 kohm, což je hrozně moc. Vzhledem k tomu, že typický AUX vstup má vstupní odpor kolem 50 kohm, tak tady by to znát bylo a hodně, jako u tebe.
      Ale nevylučoval bych, že u brutálně nahnilého, polotekutého banánu by se ten odpor mohl snížit až na jednotky kohm a tam už by se rozdíl nejpíš nepoznal, vliv na kmitočtovou charakteristiku by byl minimální a fakt nepatrný rozdíl by byl jen v celkové hlasitosti.
      Také by situace byla zásadně jiná, kdyby v banánu nebyly zapíchnuty jen tenké kolíky měřáku, ale kraje banánu byly odkrojeny nožem a plošně k nim přiloženy elektrody.
      Teď koukám, že v tom odkazu od Matt na banánový test byly k elektrodám připájeny mince, takže vlastně plošné elektrody...

Hotové téma na výzkum "Vodivost banánů v závislosti na půdě, míře hnojení a chemických vlastnostech zálivky"... :D

SVANC
      SVANC --- ---
      PLAYER: Už dávno jsem to netestoval a v mém věku už to imho ani nemá smysl, ale kdysi, v době kdy se objevily mp3, jsem všechna CD, přibližně 500 kousků, graboval. A ještě se synem, mlaďasem se zdravýma ušima, jsme testovali, jak velkou kompresi už poznáme oproti originálu, protože diskového prostoru tehdy nebylo nazbyt. Tenkrát nám vyšlo, že variabilní bitrate 192 kbps už od originálu nepoznáme. 64 kpbs bylo poznat jasně, 128 už hůře, ale stále ještě ano.
      Takže jsem dost skeptický ohledně "jasně slyšitelných rozdílů" mezi 24/192 a 16/48 či různými digitálními přehrávači, pokud jeden z nich není vyslovený shit z nějaké večerky, kde prodávají tu nejlacinější čínskou elektroniku.
      O tom testu 24/192 vs 16/48, který jsem ti navrhoval, jsem někde kdysi četl a naslepo klasicky nikdo nic nepoznal. Odkaz už nemám, ale rychlé hledání vrátilo tenhle článek se stejným výsledkem:
      Researching HD-Audio: The Truth – Real HD-Audio
      https://www.realhd-audio.com/?p=6993
      PLAYER
      PLAYER --- ---
      Nemate zac.

BANANA as a HiFi cable? Does it actually work? :)
      https://www.youtube.com/watch?v=s63pIkiDmwE
      PLAYER
      PLAYER --- ---
      SVANC: i tak je pointa v čem? Jako že když napíšu, že neslyším rozdíl po downsamplu 24/192 na 16/48 s VBR 256kbit/s, tak to znamená ve vztahu ke streamu co konkrétně?^^

Podotázka: proč zrovna VBR256, proč ne 128 nebo rovnou 64? Chceš snad říct, že slyšíš rozdíl mezi 256 a 128? :) A kdy přesně se u tebe láme ta schopnost slyšet rozdíl?
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam