• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MUCKERČESKOSLOVENSKÁ SOCIALISTICKÁ REPUBLIKA V OBRAZECH, ODKAZECH A VE VERŠÍCH
    RSZ
    RSZ --- ---
    TAPINA: a zahrádkářky (u nás v rodině) bohužel taky trpěly gigantismem - takže čím větší cuketa, tím lépe;)
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    MAR_TINA: aaaa era patizonu - pamatuju :))
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MAR_TINA: Cuketový boom pamatuju, pak to pěstovali všichni ve velkém a vymýšlely se naprosto neuvěřitelné recepty, co s tím.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    GANDHI: v tom bylo něco smrdutého, máma o jednou koupila. Čisté sušené listy jsou výborná věc, ale to v pytlíčku nebylo :)
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    TAPINA: parada, z nostalgie si tam zajdu. myslel jsem, ze pizzu vytlacilo nejaky hipstersky bistro.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    DIVER: jenom kolik zmizelo a zase se objevilo druhů zeleniny, která u nás byla běžná a dá se pěstovat úplně normálně.
    Občas někdo s něčím vystoupil v receptáři a pak to měli všichni. Vzpomínám na "objev" pórku. Prostě jsme ho neznali a pak ho začal pěstovat každý. Vždyť to roste jako cibule (tj. snadno). Skladovat se dá pár týdnů, tedy sezónní prodej není náročný na logistiku. Pak se objevilo čínské zelí (to chlupaté). Cukety, konec 80. a začátek 90. let. Před cuketou se pěstoval patizon, naprosto šíleně nezpravoatelné létající talíře :). Proč se třeba pěstoval květák a ne brokolice (je to totéž, úplně stejný postup). A proč se i dneska blbě shání romanesco. Dýně? Proč byly velké na kompot a ne jiné?

    Chřest chápu, socialistické plánování neumí nakládat se zeleninou, která roste 4 týdny do roka a doprava pole-zákazník musí proběhnout v chladu za 24 hodin.
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    JAYME: jeste jedny byvaly na šestce, takze kdyz se neporidilo v centru, jelo se do Dejvic.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    NAGASAWA: Jasně, klasický, ostrý a česnekový. Stále.
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    Vyborny byly i fronty na kosiky v obchodech. Kdyz se slo dopoledne nakoupit, posilaly se deti, protoze rodice varili obed. V osm rano mne nasi poslali do samosky, kde jsem prvni hodinu cekal ve fronte na vraceni lahvi a sifonovy bombicky a pak dalsi hodinu/dve na kosik, bez ktereho vas do obchodu nepustili. Krasny casy. To mi vygenerovalo takovy trauma, ze kdyz v dnesni dobe vidim frontu 2-3 lidi u bankomatu, chyta mne neurotickej tik a jdu jinam.
    GANDHI
    GANDHI --- ---
    MAR_TINA: ja mam dojem, ze oregano se u nas prodavalo coby takova jina vegeta/grilovaci koreni, proste nejaka glutamatova brecka - byly to pytliky s napisem smes oregano
    JAYME
    JAYME --- ---
    ty zdravotnický potřeby jsou někde poblíž Prašný brány myslím doteď
    a podivíni tam zřejmě taky chodí doteď, já tam před pár lety nakupoval injekční jehly pro modelářské účely :)
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    MILKOV: Zdravotnicke potreby, vidis to, tam jsme cekavali ve fronte. My jsme potrebovali peany na ryby pro vyndavani hacku a ve fronte s nami byli mladi technici, stejne jako entomologove, kteri si tam objednavali eter. Fronta az ven a spousta temat z ruznych sfer k probrani :)
    DIVER
    DIVER --- ---
    LOPIK: nemáš pravdu. tohle nebyly zbytky kapacity pekáren. byl to nějakej fast food, dělali to denně a zřejmě roky. a podle nějaký totálně úchylný receptury. jak říká NAGA, bylo to kynutý nafouklý těsto. je to vidět i v těch reklamách na vitanu. a od toho se odvíjí všechno dál už jenom špatně.

    přitom stačilo, aby někdo z nich byl byť jen jednou v itálii, deset minut pokecal s tamním kuchařem a měl zájem dělat skutečnou pizzu. ale proč, když ti tady lidi žerou i koláčovou pizzu z kečupu a oregána a připadaj si světově.

    já jsem se vlastně celý devadesátky učil znovu jíst - brokolici, mando, avokádo, chřest (kdysi tradiční na mělnicku - a to mi teda trvalo několik let, protože jsem to neuměl), grundle (kdysi tradiční i na náplavce), to divně chlupatý kiwi (fakt se to má loupat nebo jsou to chloupky jako u broskve?), pomela, růžový grepy, podělanej a neznámej ledovej salát (natož ty další), artyčoky (dosud jsou pro mě trochu bizarní), sýry s netušenou chutí a nerozvařený těstoviny, což je dodnes specialita starších ročníků, protože neznají al dente... :)

    sry, ale: zkurvený komunisti! :)
    MILKOV
    MILKOV --- ---
    NAGASAWA: Teď mi normálně naskočilo, jak jsem jezdil do prahy nakupovat součástky. Tesla v Martinské, Tesla v Dlouhé, svazarmovská prodejna v Budečské, bazar součástek na Karláku a u botanické zahrady, elektra v Žitné. Diamant na Václaváku, Tesla na Černokostelecké a když měl člověk spoustu štěstí, sehnal tři čtvrtiny z toho, co potřeboval. Všude šílené fronty. Ještě skočit pro zubařské frézky do Zdravotnických potřeb Na poříčí a den byl v tahu. Jo, zapomněl jsem na radiomateriál v Myslíkově, tam, co je dnes Foto Škoda.
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    TAPINA: porad ji tam maji? Jednou jsem si ji daval a libilo se mi, ze to nekomplikuji. Na vyber byl akorat s klasickym kecupem, anebo ostrym.
    HNL
    HNL --- ---
    Potvrzuju, taky pamatuju první kiwi za 7 Kčs.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Na tlustou buchtovitou čtvercovou pizzu mi nesahejte, v Brně na České se na ni dodnes stojí fronty. Jinde jsem zase viděla takové jídlo označené jako "americká pizza". Jako jo, není to ta pravá italská, ale holt je to taky existující věci.
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    Tak to ta zelinarska kurva solidne vysponovala :D
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    U nás stálo kiwi taky 7 Kčs
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    MAR_TINA: :)) tak to jsi mela s cenou solidni kliku.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam