• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MUCKERČESKOSLOVENSKÁ SOCIALISTICKÁ REPUBLIKA V OBRAZECH, ODKAZECH A VE VERŠÍCH
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    MAR_TINA: solidne jsem tu bilou hruzu vytesnil. pamatuju ze se u nas cca mesic podezrele casto objevovala a pak ten bizarni boom najednou zase utichl. Hlavne bylo super v casech, kdy bylo akorat par zakladnich surovin sledovat, jak se lavinovite siri "zarucene novy DIY recepty". Jednou mama prisla z prace s receptem na burizonovy chlebicek, kdy stacilo baleni bilych burizonu a medu. Z toho vseho se umatlala smes, vytvarovala siska, ktera se potom vychlazena nakrajela a socialistickej dezert byl na svete. Pak ho stacilo vzit o prestavce do skoly a behem tydne recept znala pulka republiky (pokud ovsem byly burizony, anebo med)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    QUAACA: jo! to je kapusta, která má hmyzem zadělaný každý list, nejen ty vnější.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Tady na Mělnicku se dělalo kedlubnové zelí - pěstovali se kedlubny giganty, které lze dlouho skladovat ve sklepě bez úhony, a ty se strouhali a upravovali jako zelí. Mělničáci to hrozně, hrozně sladí. A giganti nejsou kyselí jako sterilované zelí, tak z něj vymáčknou ještě sladší chuť bez lopat cukru.
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    MAR_TINA: a pamatujete na kadeřávek? :)
    JAYME
    JAYME --- ---
    MAR_TINA: "nařezat na plátky pilkou, obalit, osmažit." - to dělala babička a ten trojobal byl to jediný, co se na tom dalo žrát. Naštěstí na tý bílý podrážce moc nedržel :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    PALEONTOLOG: cuketový nákyp podle Pradobrot je něco, co obrátí názor skoro každého. Můžu se po něm utlouct.
    Většinu těch zelenin lze nějak dobře uvařit. Krom létacích talířů teda.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    MAR_TINA: ježiši tyhlety vlny co chodily na střední slovensko a já to vždycky u tetky a babky musel jíst :D ale zapečená cuketa a la pizza mi chutná doteď. polívku ze strouhanýho patizonu :-/ mi dělá trauma dotd
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TAPINA: a hlavně do velkého. Cuketa menší než samice aligátora není ke sklizni :D
    Kdyby Přemek viděl, jaká mláďátka dnes trhám, v hrobě by se obrátil.

    NAGASAWA: nařezat na plátky pilkou, obalit, osmažit.

    Kombinace receptáře a dovozu fritéz z NDR musela způsobit zatučnělých tepen.
    RSZ
    RSZ --- ---
    TAPINA: a zahrádkářky (u nás v rodině) bohužel taky trpěly gigantismem - takže čím větší cuketa, tím lépe;)
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    MAR_TINA: aaaa era patizonu - pamatuju :))
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MAR_TINA: Cuketový boom pamatuju, pak to pěstovali všichni ve velkém a vymýšlely se naprosto neuvěřitelné recepty, co s tím.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    GANDHI: v tom bylo něco smrdutého, máma o jednou koupila. Čisté sušené listy jsou výborná věc, ale to v pytlíčku nebylo :)
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    TAPINA: parada, z nostalgie si tam zajdu. myslel jsem, ze pizzu vytlacilo nejaky hipstersky bistro.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    DIVER: jenom kolik zmizelo a zase se objevilo druhů zeleniny, která u nás byla běžná a dá se pěstovat úplně normálně.
    Občas někdo s něčím vystoupil v receptáři a pak to měli všichni. Vzpomínám na "objev" pórku. Prostě jsme ho neznali a pak ho začal pěstovat každý. Vždyť to roste jako cibule (tj. snadno). Skladovat se dá pár týdnů, tedy sezónní prodej není náročný na logistiku. Pak se objevilo čínské zelí (to chlupaté). Cukety, konec 80. a začátek 90. let. Před cuketou se pěstoval patizon, naprosto šíleně nezpravoatelné létající talíře :). Proč se třeba pěstoval květák a ne brokolice (je to totéž, úplně stejný postup). A proč se i dneska blbě shání romanesco. Dýně? Proč byly velké na kompot a ne jiné?

    Chřest chápu, socialistické plánování neumí nakládat se zeleninou, která roste 4 týdny do roka a doprava pole-zákazník musí proběhnout v chladu za 24 hodin.
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    JAYME: jeste jedny byvaly na šestce, takze kdyz se neporidilo v centru, jelo se do Dejvic.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    NAGASAWA: Jasně, klasický, ostrý a česnekový. Stále.
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    Vyborny byly i fronty na kosiky v obchodech. Kdyz se slo dopoledne nakoupit, posilaly se deti, protoze rodice varili obed. V osm rano mne nasi poslali do samosky, kde jsem prvni hodinu cekal ve fronte na vraceni lahvi a sifonovy bombicky a pak dalsi hodinu/dve na kosik, bez ktereho vas do obchodu nepustili. Krasny casy. To mi vygenerovalo takovy trauma, ze kdyz v dnesni dobe vidim frontu 2-3 lidi u bankomatu, chyta mne neurotickej tik a jdu jinam.
    GANDHI
    GANDHI --- ---
    MAR_TINA: ja mam dojem, ze oregano se u nas prodavalo coby takova jina vegeta/grilovaci koreni, proste nejaka glutamatova brecka - byly to pytliky s napisem smes oregano
    JAYME
    JAYME --- ---
    ty zdravotnický potřeby jsou někde poblíž Prašný brány myslím doteď
    a podivíni tam zřejmě taky chodí doteď, já tam před pár lety nakupoval injekční jehly pro modelářské účely :)
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    MILKOV: Zdravotnicke potreby, vidis to, tam jsme cekavali ve fronte. My jsme potrebovali peany na ryby pro vyndavani hacku a ve fronte s nami byli mladi technici, stejne jako entomologove, kteri si tam objednavali eter. Fronta az ven a spousta temat z ruznych sfer k probrani :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam