• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MUCKERČESKOSLOVENSKÁ SOCIALISTICKÁ REPUBLIKA V OBRAZECH, ODKAZECH A VE VERŠÍCH
    AMANT
    AMANT --- ---
    DIVER: strafbatak je jinak trestny prapor;)
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    MAR_TINA: na to občas narazíš na farma trzích a je to super :)
    MAR_TINA: fuj. to byly devadesátky, už po revoluci, všechny ty "zdravé" kuchařky a experimenty
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    DIVER: zažila jsem šnekanici připravenou z nachytaných šneků. Nic extra, ale bylo to maso na cibulce s vejce. Ale nenakládal to, šneky po "přípravě" vařil hned. Jméno autora kdyžtak v poště.
    DIVER
    DIVER --- ---
    JESTEDMAN: sry, ale na tebe jsem málem zapomněl. tohle stojí za větší rozbor a větší příběh. žije ještě děda nebo pamětník toho receptu?fakt jste to jedli? a "nakládaný na zimu"??

    "Děda někde v Receptáři zahlédl, jak se mají (šveci - pozn. diver) sbírat a zpracovávat a od tý doby jsme si je nakládali na zimu sami."

    otec je prý jednou dělal doma a vyhodil i hrnec. a my jsme to zkoušeli na chmelu a dopadlo to myslím stejně, rozhodně to nikdo nejedl. netušil jsem, že to někdo v socialistickém československu zvládal ve stravitelný verzi :) přitom to za první republiky a dřív bývalo prý tradiční postní jídlo.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Což mi připomnělo, vedle té samoobsluhy byl ve stejném baráku bufet se systémem lístečků, u vchodu si člověk vyzvedl lístek, na který mu potom prodavačky za pultem sepisovaly, co nakoupil, protože něco se mohlo konzumovat na místě a něco se nosilo domů, a pak se to při odchodu zaplatilo u pokladny. A samozřejmě stejně jako s košíkama, byla tvrdošíjně vyžadované pravidlo "jeden zákazník = jeden lístek", a to už od batolat, jejichž matky pak trnuly, aby dítě lístek nestihlo zahodit nebo sežrat, protože ztráta se samozřejmě draze platila.
    CHEVALIER
    CHEVALIER --- ---
    VYHULENY_UFO: ještě pořád je... :-)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MAR_TINA: Bylo jich málo. Pamatuju z dětství jednu samoobsluhu v dosahu, kam chodili všichni. Pak tam ještě byla Jednota s pultovým prodejem a extra masna a zelenina. Dneska na tom stejném prostoru jsou tři třikrát tak velké supermarkety a několik vietnamských večerek.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    NAGASAWA: neuč orla létat, mám vystudovanou technologii masa
    napsala jsem "v podstatě" a "rybí odpad", což je tak nějak souhrnný termín pro to, co zbude v síti a "pak je z toho TŘEBA surimi", tj. takto získaná rybí/krabí/krilí kaše, de facto rybí separát, se dá zpracovat různě, s různými dalšími ingredienci
    BTW surimi je mnoho typů a kvalit, od těch, co mají rybího masa sotva 20 % po ty, kde je ho i přes 50 %, prostě takový páreček ze separátu
    krom toho, výrobek tohoto typu je v Asii docela dost tradiční, není to moderní vymyšlenost
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    MOIRAIN: No to nevim. Surimi se vyrabi z pojiv a minima rybi bilkoviny, kdezto Krill byl strukturou defakto cisty maso z malych korysu. V plechovce krill vypada jako miniaturni vyloupany krevety.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    NAGASAWA: v zásadě se tenhle "rybí odpad" protře přes síto, žádné odstředivky (pak je z toho třeba surimi)
    MAR_TINA: kiwi si úplně nevybavuju, ale asi bylo, zato maracuju! určitě před rokem 1988 a koupenou ve stánku se zeleninou u zastávky Dvorce
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    DIVER: zkus hodit petrželový stonky a jedno rajče k rýži, když ji vaříš ;)
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    DIVER: ano, nam nam nam
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    LOPIK: má to výhody. Vím, kdy zabrzdit, aby se mi to ještě vešlo. A pak prostě vyndám všechno, prodavačka koukne do tašky a dobrý. Ale ten pocit.
    DIVER
    DIVER --- ---
    jo a ještě jednu věc vám musím říct. teprve vloni (!) jsem při návštěvě Gruzie zlomil jedno gastronomický prokletí komunistů z dětství: petržel kadeřavá vs. petržel hladkolistá. (klidně někdo udělejte anketu, to by mě zajímalo:)

    tady za komárů ta hladkolistá skoro nebyla nebo ji skoro nikdo nepěstoval. z neznámých (nebo centrálně hospodářských) důvodů tady byla více méně jen ta kadeřavá, na který jsme jako děti vyrostli.

    někdy od éry Pohlreicha jsem začal od skutečných kuchařů (ne Bohdalky) slyšet, že je to fakt rozdíl a že kudrnka je vlastně zparchantělá a na hovno. jenže já na ní vyrostl u babičky a vždycky byla v polívce a furt mi přes to kuchařský pyskování chutnala. dodnes jí mám na zahrádce, ale vedle ní i tu hladkolistou...

    loni se mi v Gruzii ale dostalo v jediný okamžik dvojnásobnýho osvícení. oni si tam dělají něco na způsob domácího kečupu. dostali jsme ho tam k plnýmu stolu jiných dobrot, ale u mě to byl naprosto největší král stolu. čerstvá chuť rajčat a v nich jejich hodně tradiční koření - hladkolistá petržel. nedokážu to moc vysvětlit, ale teprve v tu chvíli jsem pochopil rozdíl mezi tou zparchantělou (imho hořkou) kudrnkou a normální petrželkou. úplně a navždycky se to zlomilo a fakt jsem to pochopil.

    a to druhý osvícení: v tom "kečupu" byly nadrobno nakrájený i ty stonky petrželky, což babička ani matka nikdy nedělaly a vyhazovaly je. TYVOLE!!! to je něco!!! stejný nositel chuti jako listy, ale ta křehkost a prostě textura v tom jídle! křupne to! boží!

    ta zkušenost není úplně sdělitelná, ale od tý doby fakt pozorně sbírám i petrželový stonky. a prokletí komárů s kudrnatou petrželkou je navždycky pryč :)
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    MAR_TINA: To není jen pocit.. Házet si to z regálu rovnou do tašky, to už je jiná liga :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    VON_GILOTINE: pokaždý, když si nákup strkám do tašky, na kase ho celý vyndám a pak zas vrátím, mám pocit, že ěm sleduje ochranka :D
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    Já si doteďka přijdu jako rebel, když si to v Kauflandu skládám do nějaký krabice, co tam popadnu.. Jít do sámošky bez košíku, to byl tenkrát fakt těžkej zločin..
    LEA1
    LEA1 --- ---
    NAGASAWA: jo, to znám :)
    btw - byli jsme tam tehdy 14 dní, měli dokonce možnost 2x vyjet do švýcarska a dodnes si skoro vše pamatuju, jaký to byl zážitek. Mj. jsem si dovezla manšestrové lacláče, levisky a originál kazetu the wall od pink floydů. Ale - protože se nám všechen konzum nevlezl do kufrů, tak máti posílala nějaký balík a do něj mi dala asi 8 ks bravo, popcorn atd. Už když jsem to zjistila, tak jsem řvala, že mi to celníci zabaví, nicméně balík už byl zabalený. No a samozřejmě po návratu domů došel balík bez časopisů. Brečela jsem asi 2 hodiny a dělala hrozné scény, tak se děda uvolil zavolat na celníky, aby mi dovolili vyndat aspoň ty plakáty. Hrozná doba :)
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    NAGASAWA: cha! co ja vim, spis byl nekde dostan darem, ci zcizen. nemam sajnu, je mozne ze to byla naka uleva invalidum, nebot prarodice, jimz patril, byli oba dost tvrdi invalide.
    slo o takovy ten zeleno cerveny "větší". v obchodech jich obcas par bylo, ale vetsinou byly jen ty "o kousek mensi".
    jinak ano, napriklad tezka invalidita, zajistovala prednost ve fronte na auto, ale po pravde, nevim, zda ta totalni nemoznost hybat x koncetinami za to stala.. krcim bezmocne rameny, byl jsem jen dite a vse jsem bral jak bylo.

    MAR_TINA: ja nevim, jsme v praze druha polovina 80s, ne ze by obchody pretejkaly, ale uplne prazdno taky nebylo. mohl si obcasto mit jiz i pojizdny vozik a ne jen do ruky..
    spis slo o jakousi prerekvizitu k nakupu, bez niz si byla zbuzerovana, ze jiste krades, ci co ja vim.

    ono je to dodnes mozno v cesku sledovat, jak malo lidi dokaze vstoupit do obchodu bez kosiku. to je ta tvrda podprahova masirka, takle se to vštěpovalo.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    VON_GILOTINE: a nebyl počet košíků technika, jak udržet v krámě přiměřený počet zákazníků? Kdyby dovnitř šli všichni, povalili by regály, asi.
    A fronty na košíky jsem úplně zapomněla. To bylo tak málo obchodů? Nebo tam vrhli všichni hned po zavážce zboží?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam