• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MUCKERČESKOSLOVENSKÁ SOCIALISTICKÁ REPUBLIKA V OBRAZECH, ODKAZECH A VE VERŠÍCH
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    LEA1: nejhorsi bylo, kdyz se rodice snazili vzpominky ze zapadu reprodukovat a pretvorit do produktu ze socialistickych surovin, viz. zrovna ona mlecna ryze. Taky mam zafixovano, jak tata tvrdil, ze nam uvari uplne stejnou mleckou ryzi, jakou mel Dr. Oetker v zapadnim Nemecku. Jak to povetsinou dopadlo, netreba zminovat.
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    něco nebylo a něco naopak bylo, mně chybí krabička (snad modro žlutá) a v ní dvě konzervy šneků a v každé krabičce byla i malá "kuchařka" s asi 20 recepty. Děda někde v Receptáři zahlédl, jak se mají sbírat a zpracovávat a od tý doby jsme si je nakládali na zimu sami. Stálo to tehdá něco do dvacky, teď to jsou pálky, pokud teda nechcete vodní někde z asie, ty jsou celkem dostupné. Tudíž mi to připomíná, že sezóna je v plném proudu :)
    A otec vzpomíná, že když nebylo moc peněz na maso, tak zašly do krámu a koupili Chatku (krabí maso v konzervě), teď ta konzerva stojí 500 kč :)
    LEA1
    LEA1 --- ---
    NAGASAWA: v r. 1980 jsme dostali výjezdní doložku k návštěvě dědova bráchy u bodamského jezera, takže jsem měla taky nějaké srovnání, např. jsem byla unešena z chuti mléčné rýže, výběru v sámoškách, a to mluvím jen o jídle :)
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    MAR_TINA: jj a s tim spojenej a znacne vyhrocenej boom "zdrave americke vyzivy". Ci rodice nepestovali vsemozne klicky, jakoby nebyli.
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    A po cuketovém období přišlo sójové, to už asi chvíli po revoluci nebo současně. Pamatujete sójové granuláty, sójové kostky na čínu, sójové řízky, sójové kafe a sójové sladkosti?
    AMANT
    AMANT --- ---
    tady rebel, me ten obalovanej patizon teda chutna do ted:)) ale cuketovy gigantismus a s tim spojeny snad vsecko od cuketovyho kafe po cuketovej hajzpapir, to bylo temne obdobi:)))
    LEA1
    LEA1 --- ---
    DIVER: přesně, taky o tom svědčí písnička "parmazán na chleba je namazán", asi nikdo netušil, že je to tvrdej sejra

    Triky a pověry-Ty jamo
    https://www.youtube.com/watch?v=MC4JRiy6Va0
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    MAR_TINA: zelí k pečenýmu z kedluben dělala prababička a to byl recept od nepomuku-klatov. nikdy jsem nejedl tak dobrý zelí jako to kedlubnový
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    MAR_TINA: solidne jsem tu bilou hruzu vytesnil. pamatuju ze se u nas cca mesic podezrele casto objevovala a pak ten bizarni boom najednou zase utichl. Hlavne bylo super v casech, kdy bylo akorat par zakladnich surovin sledovat, jak se lavinovite siri "zarucene novy DIY recepty". Jednou mama prisla z prace s receptem na burizonovy chlebicek, kdy stacilo baleni bilych burizonu a medu. Z toho vseho se umatlala smes, vytvarovala siska, ktera se potom vychlazena nakrajela a socialistickej dezert byl na svete. Pak ho stacilo vzit o prestavce do skoly a behem tydne recept znala pulka republiky (pokud ovsem byly burizony, anebo med)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    QUAACA: jo! to je kapusta, která má hmyzem zadělaný každý list, nejen ty vnější.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Tady na Mělnicku se dělalo kedlubnové zelí - pěstovali se kedlubny giganty, které lze dlouho skladovat ve sklepě bez úhony, a ty se strouhali a upravovali jako zelí. Mělničáci to hrozně, hrozně sladí. A giganti nejsou kyselí jako sterilované zelí, tak z něj vymáčknou ještě sladší chuť bez lopat cukru.
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    MAR_TINA: a pamatujete na kadeřávek? :)
    JAYME
    JAYME --- ---
    MAR_TINA: "nařezat na plátky pilkou, obalit, osmažit." - to dělala babička a ten trojobal byl to jediný, co se na tom dalo žrát. Naštěstí na tý bílý podrážce moc nedržel :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    PALEONTOLOG: cuketový nákyp podle Pradobrot je něco, co obrátí názor skoro každého. Můžu se po něm utlouct.
    Většinu těch zelenin lze nějak dobře uvařit. Krom létacích talířů teda.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    MAR_TINA: ježiši tyhlety vlny co chodily na střední slovensko a já to vždycky u tetky a babky musel jíst :D ale zapečená cuketa a la pizza mi chutná doteď. polívku ze strouhanýho patizonu :-/ mi dělá trauma dotd
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TAPINA: a hlavně do velkého. Cuketa menší než samice aligátora není ke sklizni :D
    Kdyby Přemek viděl, jaká mláďátka dnes trhám, v hrobě by se obrátil.

    NAGASAWA: nařezat na plátky pilkou, obalit, osmažit.

    Kombinace receptáře a dovozu fritéz z NDR musela způsobit zatučnělých tepen.
    RSZ
    RSZ --- ---
    TAPINA: a zahrádkářky (u nás v rodině) bohužel taky trpěly gigantismem - takže čím větší cuketa, tím lépe;)
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    MAR_TINA: aaaa era patizonu - pamatuju :))
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MAR_TINA: Cuketový boom pamatuju, pak to pěstovali všichni ve velkém a vymýšlely se naprosto neuvěřitelné recepty, co s tím.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam