• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MUCKERČESKOSLOVENSKÁ SOCIALISTICKÁ REPUBLIKA V OBRAZECH, ODKAZECH A VE VERŠÍCH
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    DAVE_PAGE: mal si im to tam hodit jak ctvrtnicek :)

    Kouř - kantína
    https://www.youtube.com/watch?v=a6WxUNZiaaE
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    u nas v jidelne slo opatrne vyhodit zbytky jidla do kbeliku, kterej byl pod varnici s cajem. Bylo to schovane za sloupy a nebylo tam moc videt :)
    ANCHATON
    ANCHATON --- ---
    boze...tohle auditko jsem mel rad....ale tyhle vzpominky byly zahrabane hodne hluboko a nikdo uz se k nim nemel dostat :)
    DELKI
    DELKI --- ---
    U nas u okynka se stridali ucitele co meli psy a kocky a my jim to hazeli primo do igelitaku. Maso do jednoho, zbytek do druhyho. Jen mozecek nikdo nikdy nechtel.
    NJAL
    NJAL --- ---
    A to bych jeste vsechno snesl, kdyby tyhle nany s protekcnimi pridely pak nestaly u okynka, kam se odnaselo nadobi, a nevracely nas zpatky, jako kdybychom byli zpovykani fracci, co se ofrnuji nad jidlem v interhotelove kvalite...
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    JONY: asi do 12 let veku jsem mel v sirsi rodine prezdivku chirurg. tyhle odporne prorostle kusy eklu jsem jiz od skolky pred pozitim tak 10m vykrajoval, abych si pak mohl uzit jidlo. nechapal jsem jak ty klizky a hužvy a tluste nechutne zilnatiny ci tučna muze nekdo pozivat, obracely mi kybl naruby.

    DELKI
    DELKI --- ---
    Jsem zvracena, ale ja skolni jidelnu milovala. Tu ridkou preslazenou rajskou, vsechno s uho omackou a hlavne bramborove knedliky - dokonce jsem vyhrala interni soutez, kdy jsem jich snedla 27. I po letech se mi nekdy o tom slavnem knedlikovem dnu zda:)
    NJAL
    NJAL --- ---
    JONY: Jo, to ja hlavne v skolni kuchyni videl pekny kousky hoveziho odlozeny pro ucitelsky sbor, a deticky (krom tech kucharskejch) dostavaly tyhlety "vyztuzeny" kusy. Ble.
    JONY
    JONY --- ---
    JONY: ale zase mi na základě téhle zkušenosti votec elmi brzy vysvětlil onen známý vtip ze socíky, jak "pracující ústy svých zástupců si vychutnají plody své práce" :)
    JONY
    JONY --- ---
    NAGASAWA: tak školní kuchyně to byl další level. Na ZŠ jí šéfovala kovaná komunistka, která vše naprosto otevřeně rozkrádala. A bylo vtipné, jak šikovně zkorumpovala většinu učitelského sboru. Mám s ní spojeno spoustu vzpomínek. Asi nejlepší je, jak cca ve druhé třídě se jala spolužákovi dokazovat, že to "maso" se kterým marně na talíři zápasí samozřemě jde ukrojit. Výsledkem bylo, že když se o to nakonec pokusila sama, tak zlomila nůž. :)

    Další zlatá vzpomínka je spojena s pěknou školní zahradou, kde rostlo spousta ovoce a zeleniny, o které jsme se museli v rámci "pozemků" starat a sklízet. Zajímavé bylo, že vždy naposled jsme ovoce a zeleninu viděli, když jsme je odnášeli do školní kuchyně. Na talířích jsem je ale nikdy neviděli. V osmé třídě jsem si za dotaz, proč tomu tak je, vykoledoval ředitelskou důtku. :)
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    JONY: Mě chut hovězího kompletně zdevastovala školní kuchyně. Díky tomu mi trvalo po revoluci x let, než jsem si hodil na pánev první steak. Nikdy jsem nepochopil, jak šlo tak kvalitní maso zretardovat.
    JONY
    JONY --- ---
    NAGASAWA: ona vůbec kvalita potravin u babičky (Svatý Kopeček u Olomouce) v porovnání s naším bydlištěm byl naprosto nesrovnatelná (Hodonín). Vtipné je, že kousek od již zmíněné pekárny byla mlékárna a na opačnou stranu byl zase nedaleko masokombinát. To, že hovězí je ve skutečnosti kvalitní maso a dražší než vepřové, jsem zjistil až po revoluci. Do té doby jsem měl hovězí vždy spojené s něčím šíleně prorostlým co matka vždy dlouze připravovala v tlakovém hrnci - a stejně byl výsledek tristní i přes matčino kuchařské umění.
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    JONY: jj taky jsme se vždycky těšili k dědovi na Moravu na rohlíky a chleba, kterej se dal jist
    JONY
    JONY --- ---
    FJERTIL: s "kůžičkou" na hladině... fuj, ještě ted se mi navalilo :)


    Což mi připomíná jak moc jsme se sestrou blahořečili topinkovači dovezenému z NDR, který udělal naše snídaně ve všední dny snesitelnými.

    Jinak bylo velmi vypovídající, že sice jsme měli kousek od domu pekárnu, ale čerstvé pečivo jsme znali jen z prázdnin u babičky, kde teda zase pekárnu zrovna hned po ruce nebyla. :)
    JONY
    JONY --- ---
    JAYME: našel jsem komentář, který naznačuje, že to stálo na kvalitě autorů

    Na to kdy byla kniha vydáná tedy za doby největší normalizace, jsou postupy úprav zeleniny velice nadčasové a moderní , také najdete mnoho postupů jak upravují zeleninu sousedé a čtenáři div se podle západního bloku a nikoliv východního ..
    Myslím si že hodně na kuchařce dělá to že se na ní podílel pan Nodl .. což byl pan kuchař .. asi jako dnes Pohlreich ..
    JAYME
    JAYME --- ---
    JONY: to jim podle me pujcili z nejakyho zemedelskyho vyzkumaku a museli to vratit
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    VACA: Vybavuje se mi akorát autodraha :/

    FJERTIL
    FJERTIL --- ---
    L4MA: To mléko je ohřátě.
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    L4MA: Mliko, jabko, chleba, tvaroh a bez ven.
    L4MA
    L4MA --- ---
    NAGASAWA: varime detem namaznej chleba. :D
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    JONY: A k tomu název vydavatelství Artia. To zní solidně buržoustsky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam