• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MUCKERČESKOSLOVENSKÁ SOCIALISTICKÁ REPUBLIKA V OBRAZECH, ODKAZECH A VE VERŠÍCH
    SELECTOR_IX
    SELECTOR_IX --- ---
    FILIPSZ: upřímně by mě zajímalo, co je teda pravda. odkud čerpáš?
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    FILIPSZ: a predstac si, ze takovy lidi maji volebni hlas
    FILIPSZ
    FILIPSZ --- ---
    SELECTOR_IX: Uplnej vylizanej pablb

    Lucernafilm spolu s ostatními filmovými podniky znárodněn hned na jaře 1945.[12] Začalo také zatýkání a vyšetřování osob, které byly podezřelé z kolaborace s nacisty. Vyšetřovatelé se snažili zdiskreditovat také Miloše Havla, k čemuž chtěli využít nejen jeho styků s Němci během protektorátu, ale rovněž toho, že byl homosexuál[13]. Na podzim 1945 proběhlo disciplinární řízení Svazu českých filmových pracovníků, ve kterém byl Miloš Havel obviněn z „činů a jednání ve prospěch okupantů a poskytování výhod“, dále z „uplácení okupantů, přijímání či usilování u okupantů a zrádců o mimořádné odměny, hodnosti či vyznamenání“, ze „společenského styku s okupanty“ a z „asociálního jednání v širším smyslu.“[2] Disciplinární radě předsedal režisér Jiří Slavíček a za tvůrčí pracovníky se angažoval mj. Theodor Pištěk. Slavíček ze své pozice odstoupil, Theodor Pištěk náhle onemocněl a předsedou se stal režisér Elmar Klos. Podle jeho pozdějších vzpomínek "předložená udání vypovídají spíše o osobních nechutích pisatelů a nedoložených domněnkách než o konkrétních faktech a svědectvích", přesto však Miloš Havel "neměl nárok na osvobození". Rada se usnesla, že se "dopustil jednání příčících se národní cti českých filmových pracovníků a vylučuje se proto z jakékoli činnosti ve filmovém oboru."[2]

    Následně byl Miloš Havel v roce 1947 souzen před mimořádným lidovým soudem. V prosinci 1947 bylo řízení zastaveno. Znovu obnoveno bylo na podzim 1948, následně však opět zastaveno.[2]

    V roce 1948 došlo ke znárodnění firmy Bratří Havlové, která mj. vlastnila Palác Lucerna. Jeho přítel, izraelský vyslanec Ehud Avri'el, který bydlel v jeho vile,[14] mu navrhl odjet do Izraele a zorganizovat tam vybudování filmových ateliérů. Vycestovat mu povoleno nebylo, tak se v roce 1949 pokusil se svým přítelem utéct přes Rakousko. Byli však zadrženi v ruské okupační zóně, vráceni do Československa a tam byl Miloš Havel odsouzen za tento útěk ke dvěma letům vězení a propadnutí majetku.[2] Vězněn byl ve věznici na Borech a poté ještě rok byl v táboře nucených prací ve Všebořicích, odkud byl propuštěn s podlomeným zdravím v roce 1952. V září 1952 úspěšně uprchl do Německa a usadil se v Mnichově, akci pomohli zorganizovat pracovníci izraelského velvyslanectví
    FILIPSZ
    FILIPSZ --- ---
    SELECTOR_IX: Jsi idiot

    Po příchodu nacistů do Československa byl Miloš Havel opakovaně nucen k tomu, aby prodal svých 51 procent akcií Barrandova, což zpočátku odmítal, a to i přesto, že mu bylo vyhrožováno koncentračním táborem.[4] Nacisté se nakonec filmových studií na Barrandově zmocnili tak, že říšský protektor nařídil zvýšení akciového kapitálu společnosti o 200 procent, které také upsal. Tyto peníze byly do společnosti vloženy pouze formálně a nikoliv ve skutečnosti, ale Miloš Havel tím přesto přišel o majoritní podíl. 26. dubna 1940 však došlo k dohodě a Miloš Havel se rozhodl svůj podíl ve společnosti prodat za 6 885 000 korun. Bylo mu rovněž umožněno pronajmout si ateliéry pro natáčení nejméně pěti filmů za rok.[4] Nacisté nakonec dosáhli svého cíle, ovládli Barrandov a za velmi dobrou cenu získali kvalitní filmové ateliéry, v nichž mohli levně vyrábět své filmy.[5]

    Havlův Lucernafilm během protektorátu dále fungoval, jako jedná jedna ze dvou společností měl povoleno natáčet a distribuovat filmy v češtině. Společnost vyprodukovala 32 filmů, převážně komedií.[2] Za problematický bývá považován film Jan Cimbura a jeho scény se židovským obchodníkem.[6][7]

    Miloš Havel však během protektorátu prokazatelně pomáhal pronásledovaným osobám. Již v říjnu 1938 byl například vyzván dopisem, který podepsalo 15 českých filmových režisérů, k tomu, aby propustil židovského ředitele své společnosti Levoslava Reichla a členy správní rady. V listopadu 1938 toto své přání deputace režisérů zopakovala znovu ústně, ale Miloš Havel odmítl přání režisérů vyhovět.[8] Na počátku německé okupace pak Miloš Havel narychlo uzavřel smlouvy s celou řadou spisovatelů, kterým hrozilo bezprostřední nebezpečí pro jejich levicové smýšlení.[9] Havlův Lucernafilm zaměstnával po dobu protektorátu třeba Jana Drdu nebo Václava Řezáče a také umožnil pod pseudonymy pracovat Ivanu Olbrachtovi nebo Olze Scheinpflugové.[10]

    Záměrně také zaměstnával více herců i filmových pracovníků než bylo třeba, jen proto, aby je uchránil před totálním nasazením v Německu. Dosvědčují to vlastnoruční rukopisná prohlášení vydaná pracovníky kultury po květnu 1945, např. Jiřího Frejky, Franka Tetauera, Jana Drdy, Václava Vydry a Františka Götze. Uvádějí, že před totálním nasazením uchránil dále mj. také divadelní režiséry Františka Salzera, Antonína Kurše, Jana Škodu a Karla Jerneka.[11] Na základě jeho přímluvy byl z německého vězení propuštěn básník Vítězslav Nezval.[2] Miloš Havel však také měl styky s řadou německých funkcionářů či filmařů, když některé zval i na večírky do své vily. Mezi tyto patři i vedoucí pracovníci kulturněpolitického oddělení Úřadu říšského protektora Anton Zankl a Wilhelm Söhnel.
    SELECTOR_IX
    SELECTOR_IX --- ---
    ADAMIRA: ten jeden z pěti společníků co ty ostatní udal gestapu kvůli jejich židovskými původu, aby mu pak lucerna spadla do klína, to nebyl Miloš Havel?
    KEB
    KEB --- ---
    SELECTOR_IX: Chápu, že to sem nepatří a že se to snaží lidi odmlčet a zase se vrátit k tématu klubu, ale jaký to Bill je ten expert? Klidně mi to napiš do pošty.

    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    OVERWATCH
    OVERWATCH --- ---
    ZUULUU: V seznamech u Cibulky jsem ho nikdy nenasel., no. ;o)
    OVERWATCH
    OVERWATCH --- ---
    ZUULUU: Tak bezprostredne po valce komunistum lidi verili, to byla naprosto jina situace. Byl to protiklad k fasismu/nacismu. Malokdo mohl predvidat procesy z 50tych let. Ja osobne jsem byl vzdycky rebel, takze to strany bych vstoupil asi tezko. Ve 14ti jsem skoncil u punku. A u dedy, ktery mel dva rekordery, a byl milovnik oper, jsem si nahraval videa Sex Pistols a Exploited. ;o)) Babicka tenkrat na koncert Exploited z roku 1982 kometovala, ze to jsou nejaky strasidla? ;o)
    OVERWATCH
    OVERWATCH --- ---
    Tuhle pohlednici poslal deda z Londyna v 1976 k memu narozeni ;o)


    OVERWATCH
    OVERWATCH --- ---
    ZUULUU: MUj deda delal v roce 1975-1976 dopisovatele CTK z Londyna. Byl teda v KSC ale byl za valky v angloamericky armade u Tobruku. Po valce delal chvili pro Strojimport a odtamtud ho preradili, do nejaky tovarny k pasu, kde prej udelal nejvic zmetku v historii tovarny, jak byl manualne nesikovnej. Takze ho pak preveleli do CTK (protoze umel dobre anglicky, francouzsky a nemecky) a diky tomu pak na 2 roky vycestoval do Anglie do Londyna jako zpravodaj CTK. ;o) V Stb pokud vim nebyl.
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    CHA1NDLER: V klidu. Předpokládal jsem, ze nemusim vysvetlovat rozdíl v pojmu “peklo” v rámci procesů padesátých let a “pekla” v práci z konce sedmdesátek a průběhu osmdesatek, stejne jako fokus a system pák režimu na lidi u kterých bylo silně nežádoucí, aby v rámci diplomacie prebehli na druhou stranu s balíkem informaci který měli a politickou ostudou pro stat, která by z toho vznikla. Vyřešili jsme si to, vrátíme se k fotkam a posílám něco sladkýho na nervy..

    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    SELECTOR_IX: ty vole ten Havlův děda jak viděl do budoucnosti, kolaborovat s NSDAP už v roce 21 a pak umřít! :)
    CHA1NDLER
    CHA1NDLER --- ---
    NAGASAWA:
    Ale v pořádku, smyslem toho příspěvku taky nemělo bejt měření pindíků. Mě trignul popis toho, jaký si zažíval "peklo", když se ti ale ve skutečnosti -dle toho co píšeš - dělo stejný průměrný drama, jako kde komu v tomhle tatarstánu.

    Mám hlubokej respekt k tomu, když komouši někomu to peklo skutečně dělali.


    FJERTIL
    FJERTIL --- ---
    Zdá se mi to, nebo se tu někoolik posledních příspěvků poměřuje, čí rodinu komouši posírali víc?

    ... pokud pominu debatu o škodlivosti Václava Havla.
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    CHA1NDLER: Ja si nijak ublizene nepripadam a chápu, ze kazdej si nese vlastni osobní životní story. Tohle je navíc auditko o fotkách ze socialismu a nemám sebemenší potřebu se tu s někým predhanet v tom, čí rodina si co a jakým způsobem prožila. Akorát jsem kolegům ve zkratce nastínil trochu odlišnou predstavu o “prominentech režimu z ambasády ” s tím, ze nic není černobílý a ze jejich představy můžou být na míle vzdáleny tomu, co si oni mysli. S Paleontologem jsme si v tom udělali jasno, trucidiot Vyhuleny Ufo, kterej je vybanovanej v x auditkach napříč nyxem to bude vytahovat dal a tím bych to definitivně uzavřel.
    CHA1NDLER
    CHA1NDLER --- ---
    NAGASAWA:
    hele, nechci ti brat tvuj pocit vyjimecnosti a velkyho ublizeni, ale to co ty popisujes jako "peklo" mi prijde trochu vytazeny do extremu. Tatuv svagr ma bratra, ktery emigrovali do Rakouska, tata kvuli tomu mel zarazenej karierni postup, a samozrejme svagra vyhodili z prace, tak mu aspon dohodil praci u nich, na CVUT, kde ucil matiku (jakozto absolvent matfyzu). Jasne, byly z toho popotahovacky, a bylo to blby, ale jakoze peklo ?

    Stejne tak predstava, ze kazdej, kdo se nekdy podival na zapad mel bezesny noci, protoze mu hrozila razie... jako vazne ? Tatuv strejda sedel 12 let za protikomunistickej odboj, a i tak mohl otec, nestranik, vyjet na zacatku 80s do UK na rocni staz na univerzitu v Birmighamu (pres to CVUT). Telefon jsme meli zapojenej a v permanentim stresu jsme taky nezili.

    Peklo bylo to, co zazivali lidi ktery StB aktivne sledovala, sikanovala, zavirala a vrazdila. Já nechci to, co se ti delo nejak zlehcovat, ale to co popisujes mi prijde presne v tom duchu "ze byli pomalu disidenti, zatimco jim bylo behem revoluce stova 12".
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    mínuskáři, spojte se! navrhuju nějakou zemi někde v na pomezí srbska a chorvatska na západním břehu dunaje, tam si můžete naskákat do oblak dle libosti
    ERRTU
    ERRTU --- ---
    OVERWATCH:
    k memu nesmirnemu zklamani jsem se do kremlu nikdy nedovolal.

    OVERWATCH
    OVERWATCH --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam