• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MUCKERČESKOSLOVENSKÁ SOCIALISTICKÁ REPUBLIKA V OBRAZECH, ODKAZECH A VE VERŠÍCH
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    LOPIK: a pokud jste mluvili mezi sebou, na co ta sluchátka a mikrofony? Nebo úča poslouchala 5 lidí naráz?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    LOPIK: izolace žáků pro výuku jazyků od sebe je hovadina. úča je jedna, při tehdá luxusních 15 žácích v hodině (na jazyky se půlilo 30-35 žáků), mluví každý - pokud mluví jen na učitelku cca 1-2 minuty z hodiny.

    V současném systému sezení v ostrovech, 2-4 žáci mluví spolu, učitelka je přítomna u jednoho ostrova a střídá je, mluví jeden žák třeba 10-20 minut z každé hodiny.
    I slyšet chybu druhého a její opravu je přínos, pokud komunikace probíhá jen na ose žák-úča.
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    MAR_TINA: Ono to fungovalo trochu jinak - uca mohla poustet, ale taky mohla mluvit a vybirat si s kym a koho poslouchat.. Nektery ty cviceni jsme museli vsichni mluvit a obcas ti treba do sluchatek rekla at to neflakas.
    Uz nevim jak moc to mohla uplne propojovat mezi sebou, ale urcite to nebylo tak, ze bys celou dobu cekal se sluchatkama a pak rekl dve slova.
    Proto pisu ze to byl opruz - museli jsme do toho furt mluvit.
    MILKOV
    MILKOV --- ---
    PREDSEDA: No, na KP osmičkách byla základní chybou možnost klidové projekce. Stowattová žárovka v kombinaci s dvoučočkovým kondenzorem a kulovým zrcadlem dokázala propálit políčko v okeničce během pěti vteřin. Jinak ten vynález jako takový není meopťácký, nějaký šikula z Přerova to okouknul ve Státech v nějakém porno loops pajzlíku.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Já si pamatuju ostatky jazykové učebny na mělnickém gymplu někdy v roce 1992/93, už se nepoužívala, brzy ji rekonstruovali na třídu s ostrovem lavic (velká novinka), aby studenti mohli mluvit mezi sebou.
    Řada lavic rozdělená přepážkami na kóje, asi jako openspace pro telefonisty. V kóji sluchátka a mikrofon. Vyučující měl pouštět žákům do sluchátek zvuk z cívkového magnetofonu (takže kvalita nízká) a odpovídající žák mluvit do mikrofonu, ostatní mlčet.

    Tahle představa funkční výuky jazyků je velmi .... neuvěřitelná.
    PREDSEDA
    PREDSEDA --- ---
    Nabíjelo se to těmahle jebkama

    PREDSEDA
    PREDSEDA --- ---
    No když už jsme u těch učeben - pamatujete si na promítačku takových těch němých výukových filmů ve smyčce? Vždycky se to pustilo, chvíli to jelo a pak se ta smyčka spálila? To byla strašná sračka.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    ZETOR_13: za to úplně nemůžou ty děti se obávám:)
    ZETOR_13
    ZETOR_13 --- ---
    LOPIK: na svou dobu top multimedialni ucebna a deti tomu rikaly vopruz... No pak to vzdelani ma nejak vypadat, ze?
    MISTR_CHVEJ
    MISTR_CHVEJ --- ---
    MEANKITTY11: tak to my meli stesti a byli jsme tam skoro pokazde, dneska uz neni ta ucebna, kdyz jsem tam byl na civilce, tak jsem byl u jeji likvidace, dneska maji audiovizualni tridu level 2
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    My to meli v Pelhrimove - chodilo se tam furt. hroznej opruz..
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    MISTR_CHVEJ: na jazykový základce v praze v kladský taky měli učebnu s mikrofonama a sluchátkama. za sedm let docházky v ní naše třída byla jednou.
    MISTR_CHVEJ
    MISTR_CHVEJ --- ---
    AMANT: nene, studenka, muselo to tam byt uz za doby rustiny, tesla sluchatka v kombu s mikrofonem, jak pilot :) a on mel pult a mohl si delat naslechy jak cteme, na tu dobu neskutecne, pamatuju na poslouchani go west :))
    AMANT
    AMANT --- ---
    MISTR_CHVEJ: Slusovice?:D
    MISTR_CHVEJ
    MISTR_CHVEJ --- ---
    ELIZHANNAH: taky nas ucil byvaly rustinar na zakladce anglictinu, ale umel, hlavne mel takovou dobrou metodu vyuky, zabavnou, jeli jsme dodle headway a prosli s nim dal nez na stredni, na tu dobu v 93 bylo u nas na dedine huste, ze jsme meli ucebnu vybavenou, kazdy sluchatka a mikrofon
    DEEFHA
    DEEFHA --- ---
    MEJLA77: Narazil, ale i on narazil :-D
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    ADAMIRA: tak boomeři ještě všichni nevymřeli :) Osobně jsem měl němčinu na zš dva roky ve 3. a 4. třídě, pak až na střední (ale na učilišti s převážně nepříliš zdatnými spolužáky), ale asi to, že i babička na mě občas mluvila německy (měla ještě německou základku) a jsem ze severu Moravy, kde ten německý vliv byl asi taky o kousek větší než ve vnitrozemí, německy momentálně s nikým nemluvím už hodně let, ale občas přečtu nějaký německý článek nebo zhlídnu tutoriál na 3D v němčině a přijde mi, že většině rozumím - taky to může být DK efekt - to úplně nevylučuji :)

    DEEFHA: tak asi můžeš být rád, že jsi nenarazil na amíka, co balil kluky :)
    AMANT
    AMANT --- ---
    DEEFHA: it is colder than a witch´s tit.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    MEJLA77: takže jsi přišel doplnit že to tak bylo dřív jinak, mno OK :)))

    Jo jasný učil jsem se dohromady cca 10 let němčinu (1 rok ve školce /to bych asi ani neměl počítat :))) / pak 9 let na základce) na benzínce si ukážu co chci, pozdravím a tak dále ale bez cvičení to zapomeneš a představa že někdo komunikuje s němcem pomocí slovní zásoby via do češtinby přebraná slova (a to jen minimálně - pasivně) je dle mýho naprosto mylná
    AMANT
    AMANT --- ---
    ZCR: "Já zpětně považuju za chybu, že jsem se jazykům nevěnoval víc" -bro!, nebo spis -bro:(
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    ADAMIRA: tuším, že mě má AMANT v ignoru, takže si to stejně nepřečte... já jsem s ním v zásadě souhlasil a nerozporoval to, jen jsem doplnil, že to dříve bylo taky kvůli ekonomickému a kulturnímu vlivu a možná by mnozí z nás byli překvapeni, že tak nějak pasívně můžeme němčině alespoň částečně rozumět... prostě jen komentář, že to celé má nějaký vývoj - jen doufám, že angličtinu v budoucnosti nenahradí čínština :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam