• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MUCKERČESKOSLOVENSKÁ SOCIALISTICKÁ REPUBLIKA V OBRAZECH, ODKAZECH A VE VERŠÍCH
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    V těch devadesátkách byl pak možná problém, že začínaly chlastat už děcka, která to kolikrát dotáhla do závislosti. Tohle úplně nevím, jak bylo předtím, ale v devadesátkách se totálně všechno uvolnilo, svoboda vole, a my jsme v šestnácti chodili do rockových klubů a normálně nám tam nalívali, nepotřebovali jsme žádné finty, nikdo nechtěl vidět občanku, prostě pohoda. Protože dospělí byli vypěstovaní tou předchozí dobou, kdy se alkohol považoval za normální všudypřítomnou věc, tak to neřešili. Měli jsme hroznou prdel z amerických seriálů, kde se řešilo jako aféra, že se někdo napil a nebylo mu 21.
    AAHHWISEGUY
    AAHHWISEGUY --- ---
    Paměť národa on Instagram: "V práci, na oslavě MDŽ, na schůzi. V době normalizace byl alkohol všudypřítomný. Léčba alkoholismu se ale často stávala doménou lékařů s kádrovými škraloupy, protože nikdo ...
    https://www.instagram.com/p/CoS1kRYLxU8/

    V době normalizace byl alkohol všudypřítomný. Léčba alkoholismu se ale často stávala doménou lékařů s kádrovými škraloupy, protože nikdo jiný to nechtěl dělat. Počet alkoholiků se u nás od 60. do 80. let ztrojnásobil.

    „V zaměstnáních se strašným způsobem chlastalo,“ říká Vladimír Řehan, někdejší ředitel protialkoholní léčebny ve Šternberku, a pokračuje: „‚Akce deset‘ znamenala, že každý hodil nějakou kačku a nejmladší letěl pro flašku. Pilo se běžně, na stavbách úplně děsně.“

    Alkoholismus jako neřešený problém často prosákl i jinde, třeba v manželských poradnách: „Byl to jeden ze způsobů, jak lidé řešili vnitřní tenzi,“ říká psycholožka Helena Klímová.

    Kdo založil první specializované pracoviště pro alkoholiky, jak probíhala léčba nebo jaké jsou vzpomínky psychoterapeutky Jitky Vodňanské se dočtete v Magazínu Paměti národa.
    LIQUID_SOUND
    LIQUID_SOUND --- ---
    VYHULENY_UFO: 98 let. Ani pán Bůh k sobě tyhle zmrdy nechce. Ostatně proto tady straší i Zeman.
    JAKUMIN
    JAKUMIN --- ---
    VYHULENY_UFO: teď budou "nahoře" mladší komančové - Vinetů s Rybanou.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    martin fric mel k alkoholu kladny vztah. ne nadarmo chodil k docentovi skalovi a kdyz tocil dnes naposled, inspiroval se osobnimi zazitky. pred smrti mel alkohol zakazany. zemrel kratce po okupaci 68, udajne se zabil tim, ze otevrel lahev konaku, tu vypil a zemrel...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    //chcipnul komunisticky zmrd

    Zemřel expremiér Lubomír Štrougal - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-politika-zemrel-expremier-lubomir-strougal-225178#
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    DZODZO: no můj šéf se zrovna rozvádí a myslim že tam nějaký moudra o bordelu taky padali

    + mi trošku přijde že se chtěl vytáhnout, za to debilní odpoledne za dva zaplatil asi 10k - jakože fakt dobrý ale já si radši nechám játra
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    ADAMIRA: ja som raz v novej praci isiel "na jedno" hned v prvy den ako som nastupil, este stastie ze to bol piatok, lebo z "jednoho" sa vyklubal pivny festival v uliciach mesta, pokracovalo to posedenim vo vinarne a po zotmeni sa pokracovalo do whisky baru, odkial ma prisla vytiahnut zena, inak by som skoncil este horsie, lebo dalsia zastavka mala byt podla mojho noveho teamleadera "gentleman's club", no ale tiez som sa z toho zotavoval az do pondeli
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    OMNIHASH: no to je možný, ale tím spíš mi celý "měli jsme první záchytku" příjde prostě nesmyslný - pokud by někdo napsal "jako první jsme se snažili problém alkoholismu řešit jinak než vhozením do zvratkodíry" - dejme tomu

    btw taky moc nerozumím tomu proč se to tolik svádí na normalizaci, tenhle pracovní alkoholismus IMHO začal být tím čím je (netvrdím že před rokem 1948 nebyl!!!) právě s nástupem našeho lidově-demokratického zřízení

    Ještě to nějakou tu generaci u nás bude trvat, než se toho zbavíme úplně, v mym minulým zaměstnání byl alkohol standard a to nebyla žádná dílna kde by banda svářečů chlastala ale poměrně mladej vzdělanej kolektiv (což je možná.... ještě horší :D), co je zajímavý tak do toho prostě časem spadne každej, i cizinci (kterých jsme v minulé firmě měli určitě přes 50%) včetně takových vlažných vyznavačů náboženství který alkohol vyloženě zakazuje (ty chlastali nakonec snad úplně nejvíc protože jim chyběl nějakej tréning - bleh jenom to píšu a je mi zle) - ten kolektiv je prostě sežere. Problém týhle firmy byl neustále velkej stres, v podstatě existovala taková nepsaná domluva že překoušeš nějakej větší stres a firma tě za to nechá lejt (což je prostě hrozný zlo). Pamatuju si když k nám jezdili lidé z jiných poboček mimo ČR a vždycky byli jak v jiříkově vidění - nechápali co se okolo nich děje. Z firmy jsme (z vícero důvodů) odešel, v nový práci to vypadalo OK do doby než řekl majitel ve čtvrtek po obědě že jdeme na panáka a dva dny jsem pak nemohl chodit.

    Prostě tady neexistuje ta "posvátnost" - prostě že máš bejt v práci střízlivej, máme pořád nastavený v mindsetu že lejt od rána do večera je OK a před 1989 to bylo ještě mnohem horší (bych asi byl už mrtvej kdybych to zažil).

    Dávám tomu ještě 30 let a možná už i to pivo po obědě přestaně být "normální" :)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    ADAMIRA: afaik první s doktorama, a ne díra vedle vězení, kam tě o půlnoci hoděj a v deset ráno vytáhnou, když se neudusíš vlastníma zvratkama
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    OMNIHASH: Mno to by mě taky zajímalo kde se vzala tahle informace že jsme jí měli jako první, wiki teda tvrdí že jako první jí měli v rusku, u nás jí máme od roku 51, v USA je "drunk tank" ještě starší než u nás.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    Tak nezařízený chlastání nebylo fenoménem jenom za normalizace, nějakej důvod, proč sme měli první záchytku na světě určitě byl.

    Dnes naposled - Privat
    https://youtu.be/QHgc2R_veD4


    Dnes naposled | celý film | Česká filmová klasika
    https://youtu.be/khEc-PlWmC8
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    TBC: Spicka byla v devadesatkach i kvuli velkym propoustecim akcim. Koncily mraky lidi v armade, spousta velkych fabrik ztroskotala po privatizacnich machinacich, horniku plno vyletelo a ti lidi se casto utapeli v chlastu. Polaci jezdici sem pro levny alkohol s tim zas tak moc nepohli.
    LIQUID_SOUND
    LIQUID_SOUND --- ---
    XMEDA: Tohle východňárský nucení chlastu, tahle lidová "pohostinnost" mě neskutečně sere. Nepiju tvrdej alkohol od vysoký školy tj. čtrnáct let. A stejně musim pořád někde odmítat otravný vynucování si, že musim tu jejich samohonku ochutnat, že je domácí, že jí pálil (dosaď příbuznýho), že je to zdravý (wtf), že je to na tlak poránu (wtf2) atd. Ono nestačí, že ten jejich domácí sajrajt odmítnu třikrát, čtyřikrát, pětkrát. Ještě si přisaděj, že bych urazil. To už nejsem daleko od posílání do prdele, známej neznámej, nadřízenej nenadřízenej, ženská neženská.
    TBC
    TBC --- ---
    RSZ: myslim ze ta spicka byla v 80.letech, mozna mas relevantní zdroj, ale ty statistuky po 90.let kazí příhraniční nákup a konzumance cizinců na vyjezdejch, pokud neni filtrováno
    ZCR
    ZCR --- ---
    btw před časem jsem si říkal, že bych si přímo o historii alkoholismu i něco přečetl, a kupodivu to teda bibliograficky není žádná sláva - pokud mezitím nevyšlo něco nového, pak jediná ucelenější práce jsou překladové Dějiny pijáctví (orig. 1986)
    Dějiny pijáctví - Jean-Charles Sournia | Databáze knih
    https://www.databazeknih.cz/knihy/dejiny-pijactvi-41434
    Něco by se pak asi posbíralo z dalších zdrojů, primárních i sekundárních, ale fakt mě překvapilo, že takhle rozsáhlé a důležité téma není zpracované podrobněji... možná se to časem zlepší, dějiny každodennosti teď docela frčí.
    I tak je to docela poučná kniha, zejména popis hrozně pomalého a pozdního prosazování samotného konceptu zdravotní škodlivosti alkoholu... jako obvykle důkazy byly, ale vůle je přijmnout jaksi ne. (Že byla celá medicína 19. století strašný bordel na kolečkách - víceméně bezradný a plný nejhoršího ideologického bulšitu -, to už vím z dřívější četby :-)

    Každopádně chlastalo se hodně odjakživa, vrchnost si na opilé mužiky poddané stěžovala furt, i když opravdové problémy začaly až po nástupu technologie destilátů (překvapivě pozdě). Století páry je pak celé tak nějak pod parou.
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    MAR_TINA: Uplne chapu, nepiju vubec, otec se defakto uchlastal a nemam nejmensi zajem. Ozrali lidi mi pripadaji jako idioti. Ale pokazde se vsude vsichni snazi me "naucit pit". Kdejaky novy kolektiv, nez si zvyknou, ze nemaji sanci.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    OMNIHASH: jenže jejich rodinný poklady aspoň nechutnaly jako směs octa a sklepní plísně
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    MAR_TINA: tak to arboretum naprosto chápu, přece to nevyhodíš na kompost, když můžeš bejt jedinej palič ginkovice v okresu.

    btw. v tomhle byla némlich stejná Francie s těma jejich vínama ještě tak deset let zpátky, to jsou ještě horší vysírači než moraváci. Jak si neměl sklenku v ruce, už na tebe koukala půlka společnosti divně a druhá ti šlůa nalejt nějakej rodinej poklad z domácího vinohradu.
    PREDSEDA
    PREDSEDA --- ---
    MAR_TINA: no u nás si taky dáváme k obědu (jedno) pivo, já v tom nic zvláštního nevidím. Na pracovišti nechlastáme, jen při velmi výjimečných příležitostech jednoho panáka, tak dvakrát za rok.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam