OMNIHASH: no to je možný, ale tím spíš mi celý "měli jsme první záchytku" příjde prostě nesmyslný - pokud by někdo napsal "jako první jsme se snažili problém alkoholismu řešit jinak než vhozením do zvratkodíry" - dejme tomu
btw taky moc nerozumím tomu proč se to tolik svádí na normalizaci, tenhle pracovní alkoholismus IMHO začal být tím čím je (netvrdím že před rokem 1948 nebyl!!!) právě s nástupem našeho lidově-demokratického zřízení
Ještě to nějakou tu generaci u nás bude trvat, než se toho zbavíme úplně, v mym minulým zaměstnání byl alkohol standard a to nebyla žádná dílna kde by banda svářečů chlastala ale poměrně mladej vzdělanej kolektiv (což je možná.... ještě horší :D), co je zajímavý tak do toho prostě časem spadne každej, i cizinci (kterých jsme v minulé firmě měli určitě přes 50%) včetně takových vlažných vyznavačů náboženství který alkohol vyloženě zakazuje (ty chlastali nakonec snad úplně nejvíc protože jim chyběl nějakej tréning - bleh jenom to píšu a je mi zle) - ten kolektiv je prostě sežere. Problém týhle firmy byl neustále velkej stres, v podstatě existovala taková nepsaná domluva že překoušeš nějakej větší stres a firma tě za to nechá lejt (což je prostě hrozný zlo). Pamatuju si když k nám jezdili lidé z jiných poboček mimo ČR a vždycky byli jak v jiříkově vidění - nechápali co se okolo nich děje. Z firmy jsme (z vícero důvodů) odešel, v nový práci to vypadalo OK do doby než řekl majitel ve čtvrtek po obědě že jdeme na panáka a dva dny jsem pak nemohl chodit.
Prostě tady neexistuje ta "posvátnost" - prostě že máš bejt v práci střízlivej, máme pořád nastavený v mindsetu že lejt od rána do večera je OK a před 1989 to bylo ještě mnohem horší (bych asi byl už mrtvej kdybych to zažil).
Dávám tomu ještě 30 let a možná už i to pivo po obědě přestaně být "normální" :)