• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MUCKERČESKOSLOVENSKÁ SOCIALISTICKÁ REPUBLIKA V OBRAZECH, ODKAZECH A VE VERŠÍCH
    NJAL
    NJAL --- ---
    AAHHWISEGUY: Bulgartabac
    AAHHWISEGUY
    AAHHWISEGUY --- ---
    XAJA: blútůty v tvrdym?
    XAJA
    XAJA --- ---
    HAR4NT: hm, ja si skor myslim, ze petry boli skor ceske, dalily boli viac rozsirene na slovensku. ale to uz bol koniec osemdesiatok, zaciatok devatdesiatok, nie? inak to bola jedna kategoria, v cene tych 8-9 kcs.

    tesne predtym taka klasika boli start, clea, sparta a obvlast cenene boli bt v tvrdom:)
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    RSZ: ty byly celkem nobl ne?:)) ty kourila pani Kralova, sousedka babicky, ke ktery i za normalizace jezdily navstevy ze Zapadniho Nemecka a daly se pres ni sehat na prohlizeni katalogy Neckermann a Quelle (...at jdou do prdele! Pravy Cechu raj - obchodni dum Máj!):))
    RSZ
    RSZ --- ---
    HAR4NT: Matka jela v Dalilách. Kuřácký potřeby byly v krásný, tabákem vonící, starožitný skleněný dóze na stole a potrpěla si i na designový popelníky, takže to celé působilo dost fajnově a nebyl problém začít kouřit:)
    ANNONKA
    ANNONKA --- ---
    PALEONTOLOG: jenomže to víme my, ale ti, kterým jsem to řekla to nevěděli :-)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ANNONKA: a přitom vyléčená alkoholička totální blbost :D
    ANNONKA
    ANNONKA --- ---
    Jediné akceptované odmítnutí jakéhokoli pití byla, že jsem řekla, že jsem vyléčená alkoholička. Pak už se nikdo nikde neodvážil a byl pokoj bez toho, že by se nabízeč/přemlouvač cítil uraženě.
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    FRK_R23: klejky sem v 6. tride krad doma, ale v 7. sem radsi presel na cigarety zn. Safari, mely i vic cool obal;)
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    N_I: Klejky byly jen pro odvážné. Například moje tetka to kouřila :)
    N_I
    N_I --- ---
    FRK_R23: my asi jeli klejky a marsky fuj...mozna proto dodnes nekourim ciga...
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    První krabičku cigaret jsem zakoupil v září 89 u nás v trafice. Řek jsem, že jdu matce pro petry a nebyl problém:)
    N_I
    N_I --- ---
    TAPINA: tak pivo se otci upíjelo běžně když se šlo se džbánkem...ciga se taky zkouseli od cca. 10 testovaci....spis...kazdej ti prodal cokoli..:)
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    Ja se o tom bavila s kamoskama, a sešly jsme se u stejného scénáře. Babička nebo děda nebo oba, když nás měli o prázdninách na starosti, tak v klidu kalili. Někdo pivo, někdo víno nebo tvrdý, jako nebylo to na úroveň, že by se nedokázli postarat, ale stejně to tam bylo.
    Došli jsme k závěru, že si tím prostě vypínaj realitu, protože ji nedavají, nebo nechtějí.
    IKSIK
    IKSIK --- ---
    TAPINA: Béháčka 90210, puste Donu k maturitě. :)))))
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TAPINA: jo, na VŠ s náma nastoupili lidi v regulérní alkoholové závislosti vytvořené na střední.
    Prostě šli na střední lesnickou, bydleli na intru, tam hlídali prváky, ti večer lezli ven oknem a v hospodě měli občas problém. Od druháku prostě chodii kalit dveřma, zpátky po 6 pivech taky. Pili tolik, na kolik jim vyšli peníze, ale pokud celý kapesný člověk nechal na pivo, stačilo to na dlouho.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    V těch devadesátkách byl pak možná problém, že začínaly chlastat už děcka, která to kolikrát dotáhla do závislosti. Tohle úplně nevím, jak bylo předtím, ale v devadesátkách se totálně všechno uvolnilo, svoboda vole, a my jsme v šestnácti chodili do rockových klubů a normálně nám tam nalívali, nepotřebovali jsme žádné finty, nikdo nechtěl vidět občanku, prostě pohoda. Protože dospělí byli vypěstovaní tou předchozí dobou, kdy se alkohol považoval za normální všudypřítomnou věc, tak to neřešili. Měli jsme hroznou prdel z amerických seriálů, kde se řešilo jako aféra, že se někdo napil a nebylo mu 21.
    AAHHWISEGUY
    AAHHWISEGUY --- ---
    Paměť národa on Instagram: "V práci, na oslavě MDŽ, na schůzi. V době normalizace byl alkohol všudypřítomný. Léčba alkoholismu se ale často stávala doménou lékařů s kádrovými škraloupy, protože nikdo ...
    https://www.instagram.com/p/CoS1kRYLxU8/

    V době normalizace byl alkohol všudypřítomný. Léčba alkoholismu se ale často stávala doménou lékařů s kádrovými škraloupy, protože nikdo jiný to nechtěl dělat. Počet alkoholiků se u nás od 60. do 80. let ztrojnásobil.

    „V zaměstnáních se strašným způsobem chlastalo,“ říká Vladimír Řehan, někdejší ředitel protialkoholní léčebny ve Šternberku, a pokračuje: „‚Akce deset‘ znamenala, že každý hodil nějakou kačku a nejmladší letěl pro flašku. Pilo se běžně, na stavbách úplně děsně.“

    Alkoholismus jako neřešený problém často prosákl i jinde, třeba v manželských poradnách: „Byl to jeden ze způsobů, jak lidé řešili vnitřní tenzi,“ říká psycholožka Helena Klímová.

    Kdo založil první specializované pracoviště pro alkoholiky, jak probíhala léčba nebo jaké jsou vzpomínky psychoterapeutky Jitky Vodňanské se dočtete v Magazínu Paměti národa.
    LIQUID_SOUND
    LIQUID_SOUND --- ---
    VYHULENY_UFO: 98 let. Ani pán Bůh k sobě tyhle zmrdy nechce. Ostatně proto tady straší i Zeman.
    JAKUMIN
    JAKUMIN --- ---
    VYHULENY_UFO: teď budou "nahoře" mladší komančové - Vinetů s Rybanou.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam