• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MUCKERČESKOSLOVENSKÁ SOCIALISTICKÁ REPUBLIKA V OBRAZECH, ODKAZECH A VE VERŠÍCH
    KROJC
    KROJC --- ---
    FAT: Na Klik-klak jsme kradli ty koule z tykadel Tatry.
    N_I
    N_I --- ---
    FAT
    FAT --- ---
    N_I: Klik-klak a omlácené zápěstí, než se to člověk naučil. A rachot na celé Příkopy, zvlášť, když nás bylo víc než jeden.
    😉
    N_I
    N_I --- ---
    KASTELAN
    KASTELAN --- ---
    lupeny z restaurace

    LIQUID_SOUND
    LIQUID_SOUND --- ---
    Blava 1989

    XMEDA
    XMEDA --- ---
    Karavány za socializmu (1971)
    https://www.youtube.com/watch?v=PBoIjwTSKlU
    ATELIER
    ATELIER --- ---
    ABAP: Zde to máme i s muzikou 😊

    Sodom - Agent Orange (with lyrics) - YouTube
    https://m.youtube.com/watch?v=VcXs-TbuWbU&pp=ygUSYWdlbnQgb3JhbmdlIHNvZG9t
    ABAP
    ABAP --- ---
    MAR_TINA: A dioxiny i v jídle, DDT. Jinak Spolana Neratovice vyráběla za války ve Vietnamu komponentu Agent Orange. Ještě raději než maminku měli komunisti rádi valuty.
    Agent Orange mrzačí ve Vietnamu dodnes. Má i českou stopu - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/xman/styl/agent-orange-vietnam-valka-spolana-neratovice-greenpeace-kontaminace.A200304_174422_xman-styl_fro
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Dezinformace https://www.facebook.com/dezinformacecom/posts/pfbid02wRZJTz55dCCxB9pB4ENCMiFCW1F89833nyYdqWdSeVRkpHP8en93CSHq7xcm4AxWl
    1 h
    ·
    Jak komunistická tajná zpráva, o jedech v potravinách, zbořila mýtus o nejpřísnějších normách na světě
    Už jste to asi slyšeli, za komunistů byly potraviny kvalitní, protože jsme měli nejpřísnější normy na světě.
    Je úžasné, že máme tolik odborníků na normy potravin po celém světě. Vzniká tu obdoba Volného paradoxu: „To nejsofistikovanější a nejtajnější spiknutí na světě vždy odhalí ten největší blbec“. V našem případě by platilo: „Normám rozumí nejvíce ten, kdo je nikdy neviděl“.
    U potravin se rozlišovaly dva hlavní druhy norem. Normy pro bezpečnost potravin, hlavně obsah cizorodých látek a normy předepisující složení potravin a pokrmů.
    Například normy s názvem „Receptury teplých a studených pokrmů“, pro gastronomické a výrobní provozy studené kuchyně, v podstatě zničily gastronomii, ony totiž přikazovaly stejné složení pokrmů ve všech restauracích, všech cenových kategorií. Normy se nedodržovaly, kradlo se na každém kroku, proto patřili kuchaři a řeznici k tzv. honoraci (vysoce příjmovým skupinám), přesto, že měli podprůměrný plat, ale vysoké příjmy "bokem".
    Normy na cizorodé látky jsme často neměli, nebo se nedodržovaly. V dokumentu Československé státní televize z roku 1988 s názvem:
    "Jsou naše potraviny závadné?", se mluví o absenci normy na obsah vysoce karcinogenních PCB v potravinách.
    Proto zpráva Ministerstva životního prostředí z března 1990 uvádí:
    "Ve vyšších hladinách jsou v potravinách zjištěny některé toxické látky, které dokonce překračují přípustný denní příjem stanovený Světovou zdravotnickou organizací."
    V přiložené tajné zprávě z velvyslanectví v NSR jsou vyjmenovány problémy exportu potravin do NSR, v kontextu tehdejších norem EHS:
    Str. I.
    „Již v letech minulé pětiletky došlo k několika reklamacím československých potravinářských a zemědělských výrobků z titulu vysokého obsahu cizorodých látek. Jednalo se o zbytky pesticidů v mléčných výrobcích. Uvedená reklamace měla za následek širokou kampaň v tisku proti dovozu zmíněného zboží z Československa. Dalším případem byla reklamace na slad do té doby považovaným jako československá špičková komodita. Ale byly také reklamace na úhyn československé lovné zvěře po intoxikaci z postřiků v místě odchytu.
    Dnes je již jasné, že nepříznivá situace bude v dohledné době i v odbytu československého ovoce a zeleniny a výrobků z nich, protože v NSR, a i v dalších zemí EHS, vstupují v platnost velmi přísná opatření o limitech zbytkových množství cizorodých látek v těchto druzích výrobků.
    Mezi tyto případy patří též i reklamace na vývoz československých masných konzerv pro firmu Rhem, kdy z dodávek realizovaných během roku 1981 bylo téměř 40 % vráceno z titulu zvýšené hladiny chlorovaných uhlovodíků. Nepodařilo se tak využít propadu u polských dodávek masnách konzerv, lépe se uchytit na místním trhu a zvýšit naše ceny. Ze stejných důvodu byla uplatňována reklamace na směs pro výrobu knedlíku u firmy Pfani. Další potencionální ohrožení československého zemědělsko-potravinářského vývozu z důvodu neodpovídající výrobním technologie a znečišťování výrobního prostřední lze očekávat u cukru vlivem vysokého obsahu dusíku a látek z použitých hnojiv a pesticidů, u sladkovodních ryb se zvyšuje obsah solí těžkých kovů, především rtuti, ale i kadmia, které jsou obsaženy v dezinfekčních prostředcích a fosfátových hnojivech.
    Str. II.
    Pivo – na jarním jednání odběratelů československých piv v NSR s dodavatelskou OZO a zástupci výroby bylo německými importéry konstatováno, že československá piva obsahují mimo nitrosaminů i další cizí látky – ficin a kysličník siřičitý. Jejich obsah neodpovídá platné legislativě o čistotě dováženého piva do NSR a může tak dojí k okamžitému zákazu dovozu piva. Je třeba ještě zdůraznit, že by se tak jednalo o zákaz dovozu piva do všech zemí EHS.
    Chmel – vzhledem k tomu, že v Československu je chmel pěstován v oblastech s mimořádně vysokou hladinou exhalátů, které v kombinaci s postřikem dithiokarbamáty jeho nerušenou kvalitu ještě snižují, je tento na některých trzích v podstatě neprodejný (USA). Je pouze náhodou, že jiní odběratelé toto zjištění ještě neučinili.
    Masné a zeleninové konzervy – opomeneme-li samotná obsah našich konzerv, zůstává velmi vážným problémem konzerva sama jako obal. Špatná kvalita plechu a pájky má za následek pronikání stop těžkých kovů přímo do obsahu konzerv. Jedná se především o zvýšený obsah olova a kysličníku železa. Zároveň se tímto snižuje odolnost plechového obalu proti korozi, takže korozí je druhotně znečištěn jejich obsah. V tomto případě se jedná především o plechovky používané na konzervování ovoce a zeleniny n. p. Fruta.
    #ceskoslovensko
    (odkazy na zdroje v komentářích)
    LIL_TOY
    LIL_TOY --- ---
    😀

    PREDSEDA
    PREDSEDA --- ---
    Pak byly ještě ty svlíkací, ale to si myslím že nebyla ČS produkce.
    PREDSEDA
    PREDSEDA --- ---
    Já měl spoustu variací na tohle. Jedna z nich byla i kabina lanovky z Tater

    DZODZO
    DZODZO --- ---
    DURDIN: vysoke tatry a lyziar sa tam lyzoval, kdesi to mame este u nasich ale uz iba tu cast s tekutinou, sranda ze sa po tolkych rokoch neodparila, kvalitny produkt
    PREDSEDA
    PREDSEDA --- ---
    DURDIN: to byly propisovačky. na noži jsem to asi neviděl.
    DURDIN
    DURDIN --- ---
    HNILOB: nebyla ještě verze, kde ten obrázek v něčem plaval a když se ten nožík naklonil, tak podle toho ve střence na tom koni sjel dolů nebo nahoru? Se mi teď něco matně vybavilo, ale nedaří se mi to vygooglit..
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    MEANKITTY11: sem prave docela cumel, ze je tam mountie
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    MEJLA77: co předškolní děcko sem byla ráda, že mám na kudle kanaďana na koni. jako adolescentní tramp sem pak jezdila s pradědovým rozparovákem :)
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    MEANKITTY11: tahle kudla se rozpadala a vrzala a to uchycení taky moc nefungovalo, nejdříve odpadly boky, naproti tomu rybička byla sice menší, ale lépe zpracovaná - vydržela více
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    MEJLA77: to už si nepamatuju :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam