• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MUCKERČESKOSLOVENSKÁ SOCIALISTICKÁ REPUBLIKA V OBRAZECH, ODKAZECH A VE VERŠÍCH
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    MEANKITTY11: ostatně tolikrát sem se podílela na dekontaminaci exovýho auta, že vím z první ruky, že nerozložitelný jídlo vyvíjej všude možně.
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    SALVATOR: někdo měl celej happymeal asi dva a půl roku
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    MEANKITTY11: To sis asi spletla s McD's hranolkama :⁠-⁠)
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    nerozložilo?
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    SALVATOR: takový maso mohlo mít vlastnosti mcd burgru, že se prostě nerozloží.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    AIJA: Eww
    AIJA
    AIJA --- ---
    TAMARIX:
    Na to se většinou dostaly až při prázdninovém gruntování:-)
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    AIJA: Úplně vidím ty uklízečky, jak zcela rutinně zametou, vytřou, vyndají tlustý maso zpoza desek stolů a z květináčů, narovnají židličky a jdou domů. :-)
    AIJA
    AIJA --- ---
    Tlustý maso jsme cpali do rohu pod desku stolu. Byly tam takové ty vingly asi ke zpevnění umakartové zhůvěřilosti:-)
    FUZZSTORTION
    FUZZSTORTION --- ---
    Zažil jsem čtyři různé školní jídelny (1987-1996) a dle očekávání každá měla svůj "styl" vaření a podávání jídla. Nebudu už psát konkrétní jídla, protože si to už stejně moc naštěstí nepamatuju. A leccos tady už zaznělo.
    Co si však dobře pamatuji z toho prostředí, tak jsou ty různé příhody mezi žákem učitelem, žákem kuchařkou, žákem a dozorem v jídelně - vždy se to točilo kolem jídla ve smyslu třeba sníst nebo vypít vše, protože to za nás platí rodiče nebo aby byl v nás zdravý vývoj (kantor uváděl před děvčaty "vývin") a pochopitelně bez umytých rukou s k jídlu někdo nemusel dostat - pokud byl přistižen.
    Z jídel jsem se prakticky vždy těšil pouze a jen na kuřecí řízek s bramborovým salátem a z těch sladkých asi jen ty vanilkové knedlíčky. Z polévek v podstatě nic dobrého se mi nevybavuje. Moučníky taky - prostě to nebylo jak od babičky. Čaje měli hnusné všude a bylo jedno jestli sladké nebo hořké.
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    RSZ: No, vlastně těsně po, od školního roku 1990/1991..

    FRDK: S tím masem ve školce je to přesný! Vyndavala jsem ho z polívky a nenápadně házela pod nic netušící spolužáky. :-) Na druhou stranu nemám vzpomínky, že by nás tam někdo nutil dojídat ani si, kromě toho masa, nevybavuju, že by tam vařili něco vyloženě hnusnýho. Naopak mám silný vjem, jak po celé školce voněly ty skořicové lívance. :-)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    AIJA: lol tak to je nejlepsi historka, z toho ta autenticita socialismu caka dva metry vysoko. ale jestli je skola pripravou na zivot, tak se vam lepsi zkusenosti nemohlo dostat!!
    TAMARIX:
    MEANKITTY11: veprovy s mrkvi, vypecky s bramborem a veprovy platky na houbach s ryzi, to mi chutnalo vsude. v prvnim stupni zs jsem stihnul vystridat 3 zakladky.
    FRDK: kedlubnovy zeli!! bohuzel ze zavodky jsem to nikdy nemel, to delavala prababicka k peceny drubezi. btw udajne casta vitezka soc.zahradnickejch soutezi. u ni jsem prestal jist kralici maso. nevim jestki protoze jsme obdivovali usaky v kotcich a pak to jedli, ale me to nikdy nechutnalo, prisko mi to suchy (srovnej s doktrinou, ze masu dava chut az tuk).. njkde nic prorostlyho :D
    FRDK
    FRDK --- ---
    Mno, dobře, tak se přidám se svou troškou vzpominek a chutí do kantýny.
    Taky jsem od malička nesnášel tlusté, říkal jsem mu lechtavé maso, protože mě to lechtalo na jazyku a natahovalo mě z toho. Ve školce si vzpomínám, že jsem to řešil tak, když mě nutili to jíst, že jsem to nenápadně házel pod stůl. Ono se to pak samozřejmě ňák vypátralo, kdo to dělá. Taky jsem nesnášel jelita a jitrnice, to mě zas jednou nutili doma, no stihl jsem to doběhnout na záchod.
    U nás na maloměstě respektive dědině ve školní jídelně pracovaly maminky spolužáků, vařilo se tam výborně, akorát jednou za čas bylo UHO, tak se u nás říkalo výhradně znojemské s kyselýma okurkama, tu jsem nemusel. Třeba právě tu hrachovku s opečeným párkem a čerstvým chlebem nebo vepřové v dušené mrkvi s hráškem jsem miloval a dodnes si velice rád dám. Nebo dušený kedluben aka kedlubnové zelí, mňam :)
    Akorát to hovězí kvůli těm žílám tenkrát rád oželím dodnes.
    Jak obechcat službu u odevzdávacího okýnka jsem řešil, akorát když byly buchtičky se šodó, ale to většinou za mě někdo zdlabal, většina se po tom mohla utlouct.
    To jsem potom docela čučel, když jsem přešel na střední do krajského města a tam se jela ta nechutná velkovývařovna, co tu popisujete, vysušená černa hovězí kližka, oschlé knedle, studené tvrdé brambory a tak, velký kvalitativní sešup dolů. Ale to už bylo těsně po ČSSR.
    IKSIK
    IKSIK --- ---
    TAMARIX:
    RSZ: Přesně tak, bylo to v ČSSR? Takový dobroty si totiž pamatuju až po revoluci. To se ta kuchyně tak změnila, že jsem si chodil přidávat. Hlavně polívky. Ty moc dětí nejedlo, ale já zrovna ty školní naprosto miloval.
    RSZ
    RSZ --- ---
    TAMARIX: hele a bylo to v ČSSR?
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    TAMARIX: Teď tedy nevím, jestli s tou mrkví nebylo spíš vepřový? Ale to je fuk..
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    KOMORAU: Stejná škola, odlišné vzpomínky. :-)) Kuře s rýží zalitou kečupem bylo naprostým unikátem, kde o tom mluvím, nikdo nechápe. Ale měla jsem to fakt ráda a občas, když nikdo nekouká, si to tak ráda dám. Nejvic jsem milovala hovězí s dušenou mrkví, ke kterému byly takové specifické bramborové placičky nazývané krokety. Takhle dobré už jsem pak nikdy neměla. Nedávno jsem si pročítala místní plátek, kde byly vysledky ankety, která jídla mají děti ve školni jídelně nejraději. Na prvních příčkách se umístilo ........ kuře s rýží politou kečupem a hovězí s mrkví s kroketama. :-)) Podotýkám, že základku jsem opustila před více než 20 lety. Takže ty moje vzpomínková jídla přežila dodnes.. Bohužel neprodávají lidem z venku.. :-( A třeba ještě s láskou vzpomínám na velké lívance se skořicí. Na takové jako ve školce nebo pak ve škole už jsem taky nikdy nikde nenarazila..
    AIJA
    AIJA --- ---
    U nás na intru kuchařky kradly ve velkým. Snažily jsme se to řešit s ředitelkou. která byla komunistka úplně fanatická. Pochopitelně nevěřila, že by soudružky kuchařky přece nekradly. Zpunktovaly jsme atentát a při odchodu kuchaek z práce jsme se hnaly po schodech a vyrazily jim tašky z rukou...vajíčka, maso, banány....A všech pět nás z intru vyhodili!?
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    Mali ste tam to jedlo vratit jak ctvrtnicek v kantine :)

    Kouř - kantína
    https://www.youtube.com/watch?v=a6WxUNZiaaE
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    MULTICAT: já jel látkový kapesníky taky, přesně do chvile kdy sem viděl před lety na ct2 nějakej dokument o hygieně a zdraví a tam popisovaly, co všechno člověk vysmrka a jak to krásně v tom hadrovym kapesniku behem par chvil žije .. a začal sem kupovat jednorázový.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam