• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MUCKERČESKOSLOVENSKÁ SOCIALISTICKÁ REPUBLIKA V OBRAZECH, ODKAZECH A VE VERŠÍCH
    HNL
    HNL --- ---
    FRENNET: K tomu kam to asi šlo: To se takhle kámoš, bylo mu nějakých -náct, dostal k brigádě kdy pomáhal při rozvážení masa. Přišel pátek, padla a když se chystal domů , dali mu kolegové něco zabaleného v novinách. Doma balíček odevzdal mámě, ta ho rozbalila a propukla v pláč. Byla v něm telecí ledvina nebo něco podobného, v běžné distribuci naprosto nesehnatelného. Jestli maminka plakala štěstím, připomnělo jí to něco z dětství nebo jí v tu chvíli naplno praštilo, v jak zkurvené době to žijí, dodnes neví.
    FRDK
    FRDK --- ---
    FRENNET: Já jsem asi skopové před revolucí nejedl, nebo si to aspoň nepamatuju, ale pravděpodobně ne, protože jako dítě jsem maso obecně nesnášel, během puberty nerad vzal na milost a až během vojny se mi úplně obrátil apetit a přišel jsem na chuť i takovým prasárnám, jako jsou zabíjačkové výrobky, hovězí a tak, z kterých mě dřív natahovalo.
    Ale k tomu, co píšeš, nemůžeš generalizovat, kolikrát a na kolika místech jsi to skopové jedl? My jsme se za komárů moc do restaurací nepodívali, jednak z ekonomických důvodů, druhák na maloměstě se to moc nevedlo a když už, tak někde občas na dovolené a to byly takové ty skromnější jídla jako halušky, ražničí, nějaké fazole ap. Zkušenosti dlouhodobé ve veřejném stravování z té doby mám dvě a to ze školní jídelny na základce u nás v prdelákově a pak na střední v Ostravě, ale to už bylo krátce po převratu a kvalitativní rozdíl byl veliký ↓↓↓.
    O tom jsem se už tady někdy dříve zmiňoval.
    Nicméně se zakecávám.
    Proč jsem to téma tady znovu načal je, že co se týče toho veřejného (laciného) stravování, ta nabídka se docela drasticky změnila; samozřejmě přibylo restaurací se světovýma kuchyněma, zdravá jídla, dietní jídla, vegetariánská + veganská jídla atd., ale to, co bylo dříve standardem, téměř úplně vymizelo a nebo aspoň se výrazně zkrouhlo. Chápu, není poptávka, mizí nabidka, tak jde čas.
    Ale kdyby v každém větším městě byla aspoň jedna taková oáza starších českých, byť ne nejzdravějších jídel, kde bych kromě líček ochutnal třeba telecí brzlík... By se mi líbilo :)
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    FRDK: Jedla skopové za minulého režimu? Ja jo. Kus speceneho masa nastokane česnekem tak, ted cítil cesnek a zvykal maso. At otec, veterinář na JZD dělal co dělal a mati kuchtila jak kuchtila, dnešnímu se to nevyrovná ani omylem. Tohle slo jinam nez mezi běžný lid.
    Vnitřnosti v jidelnach byli, to ano.
    FRDK
    FRDK --- ---
    Ovšem pozor, těma nízkýma cenama nechci naznačovat nic tom vyznění, že by bylo lépe. Máti jakožto učitelka hudby brala ještě v osmdesátých letech ňákych 1300,- čistého, takže mám povědomí a srovnání. Aby se toho někdo nechytl.
    FRDK
    FRDK --- ---
    Lidé a párky (1948)
    https://youtu.be/tkyMfyyJb7Y?si=l9iMDdiXwwsb4ZUP

    Reportáž je inscenovaná, ale jídelníčku nemám důvod nevěřit. 1948, poměrně brzy po válce. Skopová pečeně s bramborem za třináct KáČéeS, telecí za čtrnáct. Bylo to ještě před měnovou reformou, v nabídkách v krátkých filmech z pozdějších dob - 60., 70. let byly ty ceny ještě nižší, od šesti do deseti Korun, nějaká hogo fogo mňamka třeba těch 12 -14 Korun.

    HOORKA
    HOORKA --- ---
    PREDSEDA:
    To vymyslí fakt jen bolševik. Ten konec je dokonalý dada
    CHEVALIER
    CHEVALIER --- ---
    ATOMIKS: ve východních čechách filé nebyl problém. Zato jiné věci, co se zde objevují, jsem neznal.
    FRDK
    FRDK --- ---
    FRDK: Kruci. Tady to nebylo, hledám dál. Ale těch videí jsem viděl asi dvacet, snad to najdu. Těch vývěsních tabulí s jidly, s některýmiž z nich se už dnes nesetkáš tam bylo víc. Jsem si to vždycky stopnul a honil slinu :)
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    OMNIHASH: U nás jsou chráněni všichni ptáci https://www.mzp.cz/cz/ochrana_volne_zijicich_ptaku .
    FRDK
    FRDK --- ---
    Restaurace a jídelny | Archiv ČT24
    https://youtu.be/EXGhk3ihJvg?si=IcmAQHXriEIdR7w7

    Sem se hecnul.
    Asi to bylo někde tady v některém z těch šotů. Znovu na to čumět a hledat nebudu, ale stojí za podívání, mi to jako potěmkinky přes veškerou nedůvěru k čemukoliv z těch časů nepřipadlo.
    DUKON
    DUKON --- ---
    ATOMIKS: podobně s tím filém
    a třeba kuřecí maso? jako řízky/stehnýnka? haha
    leda tak stara slepice u babi do vývaru....
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    FRDK: vzpomínka méne související: znal jsem za dětství jednoho jediného člověka zavřeného pro rozkrádání socialistického majetku. byl to řezník .o)
    a pak si ještě pamatuju dvě věci: nejvíce posh jídlo bylo pro mě, člověka z maloměsta na okraji republiky, obyčejné obalované filé. v obchodech v podstatě nesehnatelné. a pak jak jsme před vánoci jezdili vlakem na výlet do NDR a cestou zpátky nervózně pašovali maso.
    FRDK
    FRDK --- ---
    FOOTFAN: No právě snad z toho důvodu se jedli všelijací ptáci, holubi, zajíci a hlavně vnitřnosti, jelikož toho masa jinak moc nebylo, ne?
    L4MA
    L4MA --- ---
    FRDK: v 1979 v CR 450 000 hektolitru chlastu a v polovicnim SR 490 000. :)
    FRDK
    FRDK --- ---
    FOOTFAN: Moudrý nejsem, to máš recht, ale jakési rozlišovací schopnosti mám.
    Teď se mi to už v historii hledat nechce, ale jestli později najdu, doložím, posoudíš.
    FRDK
    FRDK --- ---
    MAR_TINA: Chytat, škubat nechcu. Stejně tak nechci zabíjet krávy, prasata, kuřata, nic. Když to dostanu jako produkt, to je jiná. Žít na statku před lety, chovat je a být na mase z nich závislý, to bych musel.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    FRDK: kvíčaly maximálně nějakej pytlák, jsou hájený už asi padesát let. Daj se nahradit jinejma drozdama.
    FRDK
    FRDK --- ---
    FOOTFAN:
    Prdlajs! Právě v tom jednom videu jsem si stopoval nabidku jidel v nějaké nejsprostší nastojárně a by lo tam v nabídce skopové, jehněčí s bramborem za 8 - 10 korun, jestli časem zpětně najdu, doložím.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    FRDK: kvíčaly chytat, škubat a připravovat nechceš

    FRDK
    FRDK --- ---
    Celkem mě fascinuje úbytek levných jídelen, automatů, bufetů s hotovkama, mlíčňáků, kterých dřív bylo neúrekom. Jjasně, životní úroveň jde nahoru, nicméně já jsem přes veškerou snahu stravovat se zdravěji stále milovník klasických českých vysokokalorických jídel, hotovek. Nedávno jsem si dal maraton videí na téma stravování za socialismu, teď už v rychlosti nemůžu ty nejvýstižnější dohledat, tak aspoň přikládám tenhle dobový report o dřívějším 'obědování' v centru Prahy..
    Než mi umřela babička, přenechala mi dvě kuchařky, jednu z padesátého roku, druhou z r. 1963. Před lety jsem zkoušel podle některých těch receptů vařit, ale nedostávalo se mi surovin. Různé telecí, skopové, jehněčí se běžně v řeznictví nesehnalo, i když dnes už na všelijakých těch posh bio farmách zas jo, ale třeba vnitřnosti, ohrudí, srdce, ledvinky (dobře, ty by šly), jazyky, plíčka, mozečky, jo já vím, jsem hovád, ale ochutnal bych (přestože to ze zdravotních důvodů nesmim:) a třeba telecí brzlík, nadívaný husí krk, pečený kahoun a poularde, zajíc pečený načerno, smažené vemínko, dušená oháňka nebo hašé (to jsem kdysi jednou někde jedl), pečené sluky, kvíčaly, nadívaní holubi - na to bych byl zvědav :)
    Jako některé živočišné produkty (vegani, nebijte mě ) asi při troše snahy půjdou sehnat i dnes, ale kdo by nabízel kupříkladu kvíčaly, fakt nevím.
    FZ 32/1988 Cesty za obědem - O kvalitě závodního stravování na nejrůznějších pracovištích
    https://youtu.be/TDDtZCCqSoE?si=YwQzGB_QhueC90_s
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    VIDURIUS: tyhle konstruktérský pohledy byly běžný, jak ve světě motorů, tak i zájmovejch publikacích. oceňuju, že jich někdo získal až 12, z toho 5 porevolučních, a udělal z toho článek. facepalm :)
    FRDK
    FRDK --- ---
    Nenápadně strojený osvětový report o nadměrném popíjení.
    Chľastanie v roku 1975
    https://youtu.be/kAX_rEbakG0?si=3GGcZSoLnd1uG1s9
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam