• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MUCKERČESKOSLOVENSKÁ SOCIALISTICKÁ REPUBLIKA V OBRAZECH, ODKAZECH A VE VERŠÍCH
    MADCAT
    MADCAT --- ---
    FRDK: to má být něco jako Vitacit?
    GIRAFFKA
    GIRAFFKA --- ---
    FRDK: ble🤢
    FRDK
    FRDK --- ---
    GIRAFFKA: No po těch minibonboncích jsme se kdysi mohli utlouct, byl to vlastně pomerančem ochucený hroznový cukr s vitamíny. Ty už dneska neseženeš.
    Předloni jsem dovezl pár pytlů tadyhle toho rozpustného nápoje s různými příchutěmi ze Slovinska a chutnalo mi to. Zrovna minulý týden jsem si to znovu dával u rodičů, kde jeden pytlík s citronovou příchutí vydržel ve špajzu doteď.

    GIRAFFKA
    GIRAFFKA --- ---
    FRDK: cedevita jede na balkane furt, takze jsem podlehla dojmu, ze to musim ochutnat. Je to eklhaft.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ANNONKA: my měli doma jakousi hranatou formu na šunku, a nikdy jsme ji nepoužili
    ANNONKA
    ANNONKA --- ---
    Ten šunkovar používáme dodnes, pro nás běžné "nádobí".
    FRDK
    FRDK --- ---
    Záblesky paměti...
    Cedevity z Jugošky, 80's
    Šunkovar z Rostexu Vyškov, 1985
    Europhon 723 TB, Milano, Itálie, 1971
    Stralsund RR1211, Ost-Berlin, 1979

    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    MAR_TINA: protože táta by ochotně jel a soudružka by neměla o čem pyčovat.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MAR_TINA: vzpomínám si, jak se rozplakala moje kamarádka A.
    Soudružka po ní vzkázala její mámě, jestli s námi pojede "pomoci s kuframa na školu v přírodě". Znamenalo jet s náma autobusem, na místě pomoci dětem vynosit a vybalit kufry na pokoje a zase s tím autobusem jet zpátky, den času.
    Maminka po A. vzkázala, že nemůže, že má směnu v elektrárně. Soudružka začla A. říkat věci jakože mamince na ní asi moc nezáleží, když nechce ani tak málo pomoci atd.

    Proč si vybrala rozvedenou ženskou se dvěma dětma a směnama v elektrárně (15 km za městem), to nevím. Kdyby oslovila mýho tátu, ten by s náma jel. Možná prostě proto.
    MIST
    MIST --- ---
    MAR_TINA: jooo, mne taky nechteli ve skolni jidelne davat zaplacene obedy, protoze moje babicka bydlela pres ulici od skoly. Moje matka sice do prace chodila, ale babicka byla doma.

    A ten ucitel, ktery mne posilal nakupovat, tak ten zas mel ve zvyku, ze chodil do rodin svych zaku probirat jejich chovani a jak se uci. Proste se pozval do rodiny na veceri - 30 zaku, na rodinu navsteva vychazela kazdych 6 tydnu.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    HAR4NT: taky byly vybraný z ideologicky správných rodin a pěkně vycvičený k výchově socialistického člověka. Prvostupňová učitelka potřebovala střední školu, přesvědčení a členství ve straně.

    Naše soudružka se jmenovala Bursová, měla ráda natvrdlý chlapečky (dobře pro ně) a šla po všech holkách a po živých a trochu "zlobivých" klucích. A hlavně plnila pěkně ideály komunismu.

    Například služba musela po zazvonění stát před tabulí a zapisovat každého, kdo nestál v pozoru či mluvil, než přišla soudružka do třídy. A když bylo na tabuli málo nabonzováno, vyslýchala, jak je to možné, a ptala se celé třídy, jestli služba všechny zapsala.
    A když byl něko hodně neposedný, vyhrožovala mu, že půjde za maminkou a ta že ho potrestá. A tak se i stávalo, chodila normálně na návštěvy do rodin a dožadovala se trestání dětí.

    Na každého, hlavně holky, si udělala názor a neváhala je nálepkovat, že jsme byly oblepené od hlavy k patě.

    Taky sem si zpětně uvědomila, že vzorně plnila pronásledování nevhodných rodin. Chodily k nám dvě holky z katolické rodiny, cca 4 děti, maminka v domácnosti. A soudružka jim i matce vysvětlila, že když maminka nepracuje a je doma, nemohou do školní jídleny, to je oběd pro děti maminek, které nemohou vařit, když jsou v práci. Vsadím se, že v jiných třídách se to neřešilo.
    Pořád požadovala, aby rodiče dělali něco pro školu (jeli na školu v přírodě, ušili pytlíky k lavici, doprovázeli na výlet, vymalovali třídu) a kdo ne, toho dítě v hodině strašně pošpinila a ponížila.
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    Ono porovnavat to nasi 80s/90s optikou taky nejni fer. Vyrustat v 50s/60s byl uplne jinej job. O pracovnich sobotach nemluve
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    VON_GILOTINE: me to vychazi tak, ze ty soušky kolem 40 let byla ta prvni povalecna generace, ktera slizla tu bezcitnou kolektivni vychovu, zatimco rodice museli budovat..
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    Moje "oblibena" vzpominka na tyto pani ktere tu praci delaly par dekad a nenechaly se rozhodit nakym deckem od svyho normativu.
    Dite ve skolce se z tech nervu podelalo, ta vychovatelka ho na ferovku donutila prede vsema to zabalit do novin a odnest si to domu.

    Kids dnes netusi co tam bylo za zazitky..
    RSZ
    RSZ --- ---
    PREDSEDA: já mám hororový vzpomínky dokonce na školku, byla tam furie, která byla schopná na 4-6yo dítě deset minut z plna hrdla řvát, samozřejmě to končilo VŽDY hysterickým brekem, neuvěřitelná svině odporná
    PREDSEDA
    PREDSEDA --- ---
    PREDSEDA: Podle mě 1984-85. Ve třetí řídě jsme měli paní Mlchovou, taková tlustá, ale fajn ženská, úplný opak soudružky Svobodové.
    DAVES
    DAVES --- ---
    PREDSEDA: To jsem teda fakt rád, že jsem ji tam minul. V jakých letech to bylo?
    LIQUID_SOUND
    LIQUID_SOUND --- ---
    PREDSEDA: Vůbec mě to nepřekvapuje. Bohužel.
    NAMATHUR
    NAMATHUR --- ---
    Vratislav Brabenec: Vzpomínky. Dětství je těžká věc, a pak to dál taky není žádná sranda | Vltava
    https://vltava.rozhlas.cz/vratislav-brabenec-vzpominky-detstvi-je-tezka-vec-a-pak-dal-taky-neni-zadna-9256190
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam