• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MUCKERČESKOSLOVENSKÁ SOCIALISTICKÁ REPUBLIKA V OBRAZECH, ODKAZECH A VE VERŠÍCH
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    FRDK: tie mini cedevita boli topka tie pomarancove, toho by som zozral jako decka kilogramy, skoda, ze uz to dnes nie je ono :)
    ABAP
    ABAP --- ---
    FRDK: Na KV se dala chytit Svobodna Evropa a Hlas Ameriky. Kvuli ruseni pokazdy na jine frekvenci.
    GIRAFFKA
    GIRAFFKA --- ---
    FRDK: cedevita jede na balkane furt, takze jsem podlehla dojmu, ze to musim ochutnat. Je to eklhaft.
    FRDK
    FRDK --- ---
    Záblesky paměti...
    Cedevity z Jugošky, 80's
    Šunkovar z Rostexu Vyškov, 1985
    Europhon 723 TB, Milano, Itálie, 1971
    Stralsund RR1211, Ost-Berlin, 1979

    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    MAR_TINA: protože táta by ochotně jel a soudružka by neměla o čem pyčovat.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MAR_TINA: vzpomínám si, jak se rozplakala moje kamarádka A.
    Soudružka po ní vzkázala její mámě, jestli s námi pojede "pomoci s kuframa na školu v přírodě". Znamenalo jet s náma autobusem, na místě pomoci dětem vynosit a vybalit kufry na pokoje a zase s tím autobusem jet zpátky, den času.
    Maminka po A. vzkázala, že nemůže, že má směnu v elektrárně. Soudružka začla A. říkat věci jakože mamince na ní asi moc nezáleží, když nechce ani tak málo pomoci atd.

    Proč si vybrala rozvedenou ženskou se dvěma dětma a směnama v elektrárně (15 km za městem), to nevím. Kdyby oslovila mýho tátu, ten by s náma jel. Možná prostě proto.
    MIST
    MIST --- ---
    MAR_TINA: jooo, mne taky nechteli ve skolni jidelne davat zaplacene obedy, protoze moje babicka bydlela pres ulici od skoly. Moje matka sice do prace chodila, ale babicka byla doma.

    A ten ucitel, ktery mne posilal nakupovat, tak ten zas mel ve zvyku, ze chodil do rodin svych zaku probirat jejich chovani a jak se uci. Proste se pozval do rodiny na veceri - 30 zaku, na rodinu navsteva vychazela kazdych 6 tydnu.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    HAR4NT: taky byly vybraný z ideologicky správných rodin a pěkně vycvičený k výchově socialistického člověka. Prvostupňová učitelka potřebovala střední školu, přesvědčení a členství ve straně.

    Naše soudružka se jmenovala Bursová, měla ráda natvrdlý chlapečky (dobře pro ně) a šla po všech holkách a po živých a trochu "zlobivých" klucích. A hlavně plnila pěkně ideály komunismu.

    Například služba musela po zazvonění stát před tabulí a zapisovat každého, kdo nestál v pozoru či mluvil, než přišla soudružka do třídy. A když bylo na tabuli málo nabonzováno, vyslýchala, jak je to možné, a ptala se celé třídy, jestli služba všechny zapsala.
    A když byl něko hodně neposedný, vyhrožovala mu, že půjde za maminkou a ta že ho potrestá. A tak se i stávalo, chodila normálně na návštěvy do rodin a dožadovala se trestání dětí.

    Na každého, hlavně holky, si udělala názor a neváhala je nálepkovat, že jsme byly oblepené od hlavy k patě.

    Taky sem si zpětně uvědomila, že vzorně plnila pronásledování nevhodných rodin. Chodily k nám dvě holky z katolické rodiny, cca 4 děti, maminka v domácnosti. A soudružka jim i matce vysvětlila, že když maminka nepracuje a je doma, nemohou do školní jídleny, to je oběd pro děti maminek, které nemohou vařit, když jsou v práci. Vsadím se, že v jiných třídách se to neřešilo.
    Pořád požadovala, aby rodiče dělali něco pro školu (jeli na školu v přírodě, ušili pytlíky k lavici, doprovázeli na výlet, vymalovali třídu) a kdo ne, toho dítě v hodině strašně pošpinila a ponížila.
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    Ono porovnavat to nasi 80s/90s optikou taky nejni fer. Vyrustat v 50s/60s byl uplne jinej job. O pracovnich sobotach nemluve
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    VON_GILOTINE: me to vychazi tak, ze ty soušky kolem 40 let byla ta prvni povalecna generace, ktera slizla tu bezcitnou kolektivni vychovu, zatimco rodice museli budovat..
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    Moje "oblibena" vzpominka na tyto pani ktere tu praci delaly par dekad a nenechaly se rozhodit nakym deckem od svyho normativu.
    Dite ve skolce se z tech nervu podelalo, ta vychovatelka ho na ferovku donutila prede vsema to zabalit do novin a odnest si to domu.

    Kids dnes netusi co tam bylo za zazitky..
    RSZ
    RSZ --- ---
    PREDSEDA: já mám hororový vzpomínky dokonce na školku, byla tam furie, která byla schopná na 4-6yo dítě deset minut z plna hrdla řvát, samozřejmě to končilo VŽDY hysterickým brekem, neuvěřitelná svině odporná
    PREDSEDA
    PREDSEDA --- ---
    PREDSEDA: Podle mě 1984-85. Ve třetí řídě jsme měli paní Mlchovou, taková tlustá, ale fajn ženská, úplný opak soudružky Svobodové.
    DAVES
    DAVES --- ---
    PREDSEDA: To jsem teda fakt rád, že jsem ji tam minul. V jakých letech to bylo?
    LIQUID_SOUND
    LIQUID_SOUND --- ---
    PREDSEDA: Vůbec mě to nepřekvapuje. Bohužel.
    NAMATHUR
    NAMATHUR --- ---
    Vratislav Brabenec: Vzpomínky. Dětství je těžká věc, a pak to dál taky není žádná sranda | Vltava
    https://vltava.rozhlas.cz/vratislav-brabenec-vzpominky-detstvi-je-tezka-vec-a-pak-dal-taky-neni-zadna-9256190
    PREDSEDA
    PREDSEDA --- ---
    LIQUID_SOUND: taky mám vzpomínky na hnusnou bolševickou svini, která nám dělala třídní a mlátila nás bužírkou od kabelu. Bohužel jako nejmenší děti, v první a druhé třídě.

    Soudružka Svobodová, ZŠ Karmelitská. Snad už chcípla.
    MIST
    MIST --- ---
    LIQUID_SOUND: jo tenhle film se hodil presne na me dva ucitele. Ten co si nechaval nakupovat a uklizet a pak ucitelka ve 4. tride, ktera by mohla v tom filmu z fleku hrat.
    LIQUID_SOUND
    LIQUID_SOUND --- ---
    MIST: Fuj. Hodně mě tenhle "návrat" vykolejil a nedal jsem ani čtvrt hodiny toho filmu. Když si vzpomenu na tu starou socialistickou třídní ve třetí třídě. Neexistoval den aby nějaký dítě nedohnala k pláči. Bylo to úplně běžný. A kdo bulel v lavici, toho vytáhla k tabuli, aby to všichni viděli. Vyjma svý oblíbený skupinky dětí s rodičema v partaji. Přitom byl rok po sametu. A jakmile se objevil jedinej rodič/jiná učitelka/ředitel tak byla jako milius. Svině učitelský.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    MIST: Jen na okraj: *zhlédla.
    MIST
    MIST --- ---
    Jsem minuly tyden vzhledla slovensky film Ucitelka a musim rict, ze mi to teda preneslo do detstvi jak nikdy.
    Muj muz po dokoukani prohlasil, ze ten film je nadsazka, ze deti ucitelum doma neuklizeli. Coz mne pobavilo.
    Nezapomenutelne, kdyz na mne ucitel ukazal pri telocviku, ze ja umim cvicit, tak at si vyberu kamaradku a poslal nas pres celou Prahu jeho matce nakoupit a uklidit byt :DDD A ne jednou, byla jsem omluvena mnohokrat z telocviku a vytvarky, protoze jsem umela i kreslit :D
    I takovy mohl byt telocvik.
    Vlastne nevim, proc jsem to doma nerekla a co by vlastne nasi ohledne toho delali.
    FAT
    FAT --- ---
    PREDSEDA: No, to jsi nemohl. 🙂 Tohle bylo v letech 1969 a kousek dál...
    😉
    PREDSEDA
    PREDSEDA --- ---
    FAT: to mi je trochu líto, že jsem ho nepoznal. Na Příkopech jsem studoval tuším 1991-92, koho jsme měli na tělák už nevím, ale tohle jméno mi rozhodně povědomé není.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam