• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MUCKERČESKOSLOVENSKÁ SOCIALISTICKÁ REPUBLIKA V OBRAZECH, ODKAZECH A VE VERŠÍCH
    PREDSEDA
    PREDSEDA --- ---
    PREDSEDA: Podle mě 1984-85. Ve třetí řídě jsme měli paní Mlchovou, taková tlustá, ale fajn ženská, úplný opak soudružky Svobodové.
    DAVES
    DAVES --- ---
    PREDSEDA: To jsem teda fakt rád, že jsem ji tam minul. V jakých letech to bylo?
    LIQUID_SOUND
    LIQUID_SOUND --- ---
    PREDSEDA: Vůbec mě to nepřekvapuje. Bohužel.
    NAMATHUR
    NAMATHUR --- ---
    Vratislav Brabenec: Vzpomínky. Dětství je těžká věc, a pak to dál taky není žádná sranda | Vltava
    https://vltava.rozhlas.cz/vratislav-brabenec-vzpominky-detstvi-je-tezka-vec-a-pak-dal-taky-neni-zadna-9256190
    PREDSEDA
    PREDSEDA --- ---
    LIQUID_SOUND: taky mám vzpomínky na hnusnou bolševickou svini, která nám dělala třídní a mlátila nás bužírkou od kabelu. Bohužel jako nejmenší děti, v první a druhé třídě.

    Soudružka Svobodová, ZŠ Karmelitská. Snad už chcípla.
    MIST
    MIST --- ---
    LIQUID_SOUND: jo tenhle film se hodil presne na me dva ucitele. Ten co si nechaval nakupovat a uklizet a pak ucitelka ve 4. tride, ktera by mohla v tom filmu z fleku hrat.
    LIQUID_SOUND
    LIQUID_SOUND --- ---
    MIST: Fuj. Hodně mě tenhle "návrat" vykolejil a nedal jsem ani čtvrt hodiny toho filmu. Když si vzpomenu na tu starou socialistickou třídní ve třetí třídě. Neexistoval den aby nějaký dítě nedohnala k pláči. Bylo to úplně běžný. A kdo bulel v lavici, toho vytáhla k tabuli, aby to všichni viděli. Vyjma svý oblíbený skupinky dětí s rodičema v partaji. Přitom byl rok po sametu. A jakmile se objevil jedinej rodič/jiná učitelka/ředitel tak byla jako milius. Svině učitelský.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    MIST: Jen na okraj: *zhlédla.
    MIST
    MIST --- ---
    Jsem minuly tyden vzhledla slovensky film Ucitelka a musim rict, ze mi to teda preneslo do detstvi jak nikdy.
    Muj muz po dokoukani prohlasil, ze ten film je nadsazka, ze deti ucitelum doma neuklizeli. Coz mne pobavilo.
    Nezapomenutelne, kdyz na mne ucitel ukazal pri telocviku, ze ja umim cvicit, tak at si vyberu kamaradku a poslal nas pres celou Prahu jeho matce nakoupit a uklidit byt :DDD A ne jednou, byla jsem omluvena mnohokrat z telocviku a vytvarky, protoze jsem umela i kreslit :D
    I takovy mohl byt telocvik.
    Vlastne nevim, proc jsem to doma nerekla a co by vlastne nasi ohledne toho delali.
    FAT
    FAT --- ---
    PREDSEDA: No, to jsi nemohl. 🙂 Tohle bylo v letech 1969 a kousek dál...
    😉
    PREDSEDA
    PREDSEDA --- ---
    FAT: to mi je trochu líto, že jsem ho nepoznal. Na Příkopech jsem studoval tuším 1991-92, koho jsme měli na tělák už nevím, ale tohle jméno mi rozhodně povědomé není.
    FAT
    FAT --- ---
    KEB: Jistě. Na Příkopech na elektrice učil tělák a češtinu jakýsi Bohouš Sedláček. Naprosto luxusní kantor, kterej kdysi skákal závodně do vody a zkoušel skoky, které Duchková skákala v Mexiku, jestli a jak by to šlo skočit. Občas pařil a když jednou přišel s dvojkou na žíle na první hodinu a někdo znáš řekl: Ten jí má! , tak naskočil na ruce, přešel tělocvičnu tam a zpátky. A zavelel, že.muse dojít aspoň do půlky. Kdo nedošel, měl 4-...
    Po basketu nás kontroloval ve Výčepu v Panské, jestli nemáme víc, než jím povolené dvě. Aby se nám lépe vypravovala kyselina mléčná ze svalů.
    Fakt, jeden ze dvou skvělých pedagogů, které jsem v životě potkal. Ale to už je opravdu hodně let...
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    KIE: Já bych řekl že ta situace byla za ČSSR a v devadesátkách asi dost podobná.

    My na střední taky neměli tělocvičnu a museli jsme chodit do místního sokola, teda s vyjímkama deštivých dnů, to jsme museli chodit na Hamr a běhat tam do toho mokrýho kopce, hrozná bžunda to pro tělocvikáře byla.

    Ten byla taky jak z komixu, rozvedenej, šusťáková souprava, cca 4denní strniště, lehký odér pražské vodky - hrál si na hroznýho kliďase, tvrdil že ho nikdo nikdy nerozčílí - mno a protože mám rád výzvy tak jsem tuto přijal a za měsíc mě už na školní chodbě škrtil přitlačenýho na zeď a hystericky na mě křičel :D
    KIE
    KIE --- ---
    CROSS: náš gympl postavený za první republiky neměl tělocvičnu taky. Chodili jsme do cizí a fotbal hráli v parku, kde jsme se i v křoví převlékali - do dnes si pamatuju borský park u stejnojmenné věznice v říjnu, jak se tam v křovíčku v 8 ráno převlékáme do "sportovního" ...

    A sprchování jsme si mohli v 90. letech nechat zdát jak na ZŠ tak na gymplu ;).

    ...ale není to ČSSR..
    ABAP
    ABAP --- ---
    Na základce a pak na gymplu nebylo možné a tehdy ani běžné se po tělocviku osprchovat.
    CROSS
    CROSS --- ---
    Na základce na Lužinách nás měl na tělocvik ředitel školy. Typická vzpomínka je, jak hlásil, že příště půjdeme běhat dvanáctiminutovku nebo jinou podobnou lahůdku. Pak přiběhnul pět minut po začátku hodiny, pravil tady máte balón, kluci, jděte hrát fotbal, mám nějaký důležitý jednání, a bylo.

    Jinak tělocvičnu neměl v raných devadesátkách jako pozůstatek socialistické péče ani náš věhlasný gympl Nad alejí, takže tělocvik měl dlouho podobu běhání po Hvězdě (učitel na kole).

    Nějaký omšelý kachličky v bazénu, tvl co to bylo za reakcionářský ústav, s bazénem. :-]
    KEB
    KEB --- ---
    GOR: znechutit sport, ano tak nějak bych to popsal.

    Nicméně toho ze základky dohnala karma, kdy x let po mém odchodu nějakému děcku dal facku, to spadlo, zlomilo si ruku, nafoukal a šel do p*****
    GOR
    GOR --- ---
    KEB: Byly vyjimky, ale vetsinou to byli brutalni fasisti (neni na FTVS predmet Aplikace fasismu na deti a dorost, kod AfD?), ktery dokazali znechutit sport vsem, co na nej nemeli vlohy (strach, nesikovnost, atp.)
    RSZ
    RSZ --- ---
    KEB: všechno kokoti, do jednoho
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    KEB: ja som mal na zakladke smolu na telocvikara, ktory sa poznal s mojim tatkom a asi spolu uplne dobre nevychadzali, lebo foter pre neho nemal dobre slovo a telocvikar ma zasa na hodinach zhadzoval, ze som hnily jak tatko :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam