• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ASHRAKGramatyka a stilystyka – krasna a spisovna cestina nejen na netu
    MALKE
    MALKE --- ---
    TYKVE: Robert Adam to recenzoval, dost to strhal. Za přečtení ten jeho článek rozhodně stojí. Tuším, že to bylo v Naší řeči, tak rok dva zpátky.
    TYKVE
    TYKVE --- ---
    THOMASMORTA:.. takhle tohle bylo v rámci semináře (na bohemistice), .. a jak to říct.. no, moc jsme si s ním neporadili. on v podstatě říká pořád dokola to samé... - proč se maj lingvisti tvářit, že vědí, která varianta (tvar atd.) je lepší..(spisovnější), když to prostě nevědí..bla bla.. a takhle se to nekonečně opakuje.:) Asi se ještě kouknu na tu mluvnici, kterou vydal.. četla jsem jenom jeden článek odpůrců v Sl. S. .. od Proška a Beneše,.. tak kdybyste věděli ještě o něčem, budu ráda.
    SILENT
    SILENT --- ---
    THOMASMORTA: na to nepotrebujes obecneho lingvistu, staci prakticky kterykoliv tradicni bohemista ;)
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    TYKVE: Ano a stále platí mé předchozí stanovisko: [ THOMASMORTA @ KOJOT - Klub obecných jazykemzpitců odkojených teorií ]

Ale zajímala by mě jiná věc - chodí na diskuse s panem Cvrčkem i nějací studenti obecné lingvistiky? Mám totiž pocit, že i s minimálním povědomím o teoretické lingvistice by šlo tu jeho koncepci minimálně zproblematizovat.
    TYKVE
    TYKVE --- ---
    tak jsem byla na diskuzi s tím cvrčkem .. hájil ten svůj koncept minimální intervence.. znáte to?
    KOSTEJ
    KOSTEJ --- ---
    Myslíte, že obrat "jako se to děje v jiných zemích" je stylisticky nečistý?
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---
    THOMASMORTA: Bratrský pravopis mi též připomíná "Pane majore, víte, že ve staročeštině se psalo G a četlo J?"
    SILENT
    SILENT --- ---
    THOMASMORTA: no jde asi o vyklad terminu "gramaticky". negramaticky muze byt skutecne zcela nesrozumitelny, kvuli problemum na gramaticke rovine, to je ale spis problem cizince, nez rodileho mluvciho. asi jsem hnidopich. a taky uz padla nejaka ta sedmicka.
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    SILENT: záleží na tom, co si představujeme pod pojmem zanedbatelná. Samotná volba výrazových prostředků v sobě nese nějaké sémantické informace, ale z pohledu, který jsem myslel, bude tato volba zanedbatelná, dokud nezmění jádro výpovědi.
    Pokud je výrazová složka narušena tak, že narušuje jádro výpovědi, pak bych řekl, že už se nejedná o pouhý "problém gramatiky", respektive gramatika je už tak destruovaná, že je vlastně rozbitý celý kód a někdy se těžko identifikuje i konkrétní jazyk... (ale také je možné, že jsem touto dobou unavený a už plácám totální kraviny:-D, takže mě kdyžtak ber s rezervou)
    SILENT
    SILENT --- ---
    THOMASMORTA: rozepsal se ovsem v reakci na narceni z "politicke korektnosti". nehlede na to, ze gramaticnost pro semantiku projevu rozhodne zanedbatelna neni. jen nebyva tim zasadnim problemem.
    TYKVE
    TYKVE --- ---
    THOMASMORTA: no právě...:) ale tak je to blog..
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    TYKVE: Hm, krásný úhyb stranou - pokud jsem to pochopil správně, tak páně Cvrček rozepsal na celou stránku truismus, že gramatičnost projevu je pro jeho sémantiku zanedbatelná...
    Takže bych to zhodnotil jeho vlastní citací:
    Pominu-li, že vypovídací hodnota je pro téma práce nulová, je zjevné, že stylizační úroveň se ani v nejmenším nepřibližuje tomu, co bychom od práce na vysoké škole očekávali. Je to nesrozumitelné a neobratné.
    TYKVE
    TYKVE --- ---
    Václav Cvrček » O politické korektnosti v jazyce
    http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/vaclav-cvrcek.php?itemid=12323

:)
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    SILENT: Mám pocyt, že k návratu k bratrſkému pravopſu přecy gen geſſtě několik krůcžků chybj :-)
    TYKVE
    TYKVE --- ---
    SILENT: ta "maloměsťácká touha".. to je celkem trefný.... jen se obávám, že u nás je to víc než kde jinde:) nedej bože, když někdo zjistí, že se kodifikovalo něco.. "nepřijatalného".. to najednou mají všichni zájem o jazyk:)
    SILENT
    SILENT --- ---
    ZIDANE: psani w jako v je preci navrat ke krasnemu bratrskemu pravopisu, to bys mel spis oslavovat, ne?
    mimochodem argument s kapitalisty a kapitalizmem postrada vnitrni logiku, podivej se na ostatni pripony ciziho puvodu v cestine. podobne s bysme...

Ale vsechno to beru - v rovine esteticke ci socialni funkce jazyka. Kdyz se k tomu prida ta hruza z kodifikace odlisnych tvaru, vytraci se ona esteticka cast a zustava v mych ocich jen tradicni malomestacka touha po stemplu na nauceny nazor... Coz je jiste dulezity prvek ve vyvoji modernich jazyku.
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---
    TYKVE: Praxe je i frikulínské psaní W místo V, ignorace diakritiky a nahrazování toho spřežkami "newish" a podobně, když se člověk zanoří do "týnejdžerské češtiny" a budeme tomuhle přibližovat spisovnou? To snad ne :) A ani "bysme" či "by jsme" bych nekodifikoval. Už to, že v "kapitalizmu" by měli tedy vystupovat "kapitalizté" a světe div se, oni tam stále jsou "kapitalisté" je trošku divné :-)
    SILENT
    SILENT --- ---
    TYKVE: velmi rychle a obecne - standard, at uz psany ci mluveny (napr. spisovna cestina) muze mit radu funkci. je celkem prirozene, ze bude nelokalizovany a tedy nebude zcela shodny s zadnym lokalnim dialektem nebo sociolektem. tedy nebude to prazska ci obecna cestina, prestoze na konkretnim dialektu ci sociolektu muze byt puvodne zalozen. vetsi vzdalenost standardu od ostatnich variet muze byt pro nektere funkce vhodna (napr. socialni ci dialektalni odliseni/neutralnost, mensi promenlivost v case, atd.), ale v necem je pochopitelne nesikovna (je treba venovat vice energie uceni se onomu standardu).

Myslim, ze dulezite je chapat, ze:
    a) na standardu neni nic inherentne lepsiho ci krasnejsiho, nez na jinych varietach. z lingvistickeho pohledu je jim zcela rovnoceny.
    b) standard je zpravidla mluvcimi povazovan za lepsi, nez ostatni variety, coz zase plni jiste funkce a pokud by za takovy povazovan nebyl, mozna by ani nemohl existovat...
    TYKVE
    TYKVE --- ---
    pro mě je to zajímavý spíš proto, že taky tak nějak samozřejmě předpokladám, že je špatně, když se spisovnej jazyk vzdaluje praxi (nebo teda spis obráceně).. a nevím, kde to vlastně beru . No nic, jedeme dál:)
    TYKVE
    TYKVE --- ---
    nojo, tak nečekám, že se tady budou psát studie:)
    SILENT
    SILENT --- ---
    TYKVE: Ptas se na neco, o cem byly popsany desetitisice stranek a vetsina z nas uz to tu take parkrat omlela dokola. Asi se do toho nikomu znovu nechce :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam