• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ASHRAKGramatyka a stilystyka – krasna a spisovna cestina nejen na netu
    EXAGE
    EXAGE --- ---
    IDLE: Děkuji, jsem hned o kus chytřejší.
    IDLE
    IDLE --- ---
    Myslím, že se pleteš, když to není doslova, tak je to už obecné označení, ne název. Pravidla dokonce připouštějí malé písmeno i v případě, že ten název ani nezkomolíš:

Tyto názvy lze v určitých kontextech chápat i jako obecná pojmenování a pak by se měla psát s malým písmenem. Bohužel určit pevnou hranici, kdy jde o vlastní jméno a kdy o obecné, nelze. Užití velkého/malého písmena závisí na typu textu, kontextu atp. Jestliže se např. v odborném časopisu představuje nový model auta, hodnotí se kvalita vín atp., jde bezesporu o vlastní jména, naproti tomu jestliže jsou v povídce věty: Nezvládl řízení a naboural úplně novou fabii. Objednali si frankovku, pak jde o jména obecná. Obecné pojetí převládá i při užití těchto pojmenování v kuchařských knihách.
    (příručka)

Asi by se dalo diskutovat o konkrétních případech, zvlášť když jde o odborné médium, ale nedá se říct, že by to bylo určitě špatně.
    EXAGE
    EXAGE --- ---
    Ahoj, snad jsem tu správně. Již delší dobu mě v motoristických médiích bije do očí, když vidím napsáno například "oktávka" ve smyslu Škoda Octavia. Je to název modelu i když řečený slangově, očekával bych tak velké "O", tedy Oktávka nebo se pletu? Díky.
    JAMILLOS
    JAMILLOS --- ---
    Ale dědečku,
    i
    Ale, dědečku,
    je oboje správně, záleží na tom, jak to myslíš.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    AQUILA: "Tvoje úvahy nemají žádné opodstatnění."
    Chápu to dobře? Když já napíšu:
    Ale dědečku! Přece bychom na tebe nezapomněli!
    Ty nápíšeš:
    Ale, dědečku! Přece bychom na tebe nezapomněli!
    To se mi moc nelíbí.
    Nehledě na to, že ta věta bez oslovení může znít: Přece bychom na tebe nezapomněli! :-)
    Nepřesvědčila si mě, ale hádat se nebudu.
    AQUILA
    AQUILA --- ---
    ERGOSUM: Hm, a co kdyby sis napřed přečetl Pravidla českého pravopisu?
    Internetová jazyková příručka: Psaní čárky ve větě jednoduché
    http://prirucka.ujc.cas.cz/?id=151#nadpis16
    Tvoje úvahy nemají žádné opodstatnění.
    Nehledě na to, že ta věta bez oslovení zní: Ale přece bychom na tebe nezapomněli! Čárka se nemusí psát jedině u jednoduchých pozdravů. I tam se však psát může a je správně, takže za nejjednodušší považuju zapamatovat si, že není chyba oddělit oslovení z obou stran čárkou.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    SUZUKI: Záleží na kontextu. Můžeš tam napsat tečku/otazník/vykřičník? Pak je čárka určitě na místě. Také záleží co chceš zdůraznit(věk/rodinný vztah/činnost).
    Ale,(?/!)dědečku,... - Dědeček udělal/řekl něco nečekaného, zarážejícího. (Dědeček se schovává pod dekou v autě.)
    Ale dědečku,(!/?/.)přece... - Jsi dědeček= máš vnoučata/máš věk/tomu nerozumíš/jsi náš milovaný dědeček.(Dědeček v bačkorách přešlapuje u auta)
    "Ale, " bych použil tam, kde "No tedy,"
    "Ale dědečku," tam, kde chci zdůraznit, že na něj nezapomeneme.
    SUZUKI
    SUZUKI --- ---
    Jak se stavíte k psaní čárky v případech typu: "Ale(,) dědečku, přece bychom na tebe nezapomněli."
    Berete to jako rytmický celek, nebo čárku píšešete (protože prostě oslovení)?
    JAMILLOS
    JAMILLOS --- ---
    Ono je fakt, že by to šlo i kompletně bez uvozovek, jenom oddělený čárkou.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    JAMILLOS: PS Sypu si popelníček na hlavičku. :-)
    Podle mého je konstrukce [říkala: "Přímá řeč."] interpunkční koktání. Dvojtečka a uvozovky tu označují totéž. V extrému pak:
    ...řekla: "Říkám." Řekla.
    [, a] je samozřejmě špatně.
    ASKRA
    ASKRA --- ---
    Moc děkuju! :)
    JAMILLOS
    JAMILLOS --- ---
    ERGOSUM: To už ale malinko měníš smysl; to, že je ráda, si třeba říkala až potom, a ne v zápalu a ve víru danýho koncertu.
    PS: "Mně", nikoli "mě" se líbí... ;)
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    ASKRA: Mě se líbí:
    Už během prvního koncertu jsem si říkala: Tohle je potřeba nahrát! A jsem nesmírně ráda, že jsem ten nápad neměla jediná.
    Už během prvního koncertu jsem si říkala "Tohle je potřeba nahrát!". A jsem nesmírně ráda, že jsem ten nápad neměla jediná.
    JAMILLOS
    JAMILLOS --- ---
    Akorát bez tý čárky před a.
    ASKRA
    ASKRA --- ---
    Ahoj, mám dotaz: jak je interpunkce ve větě, jejíž předmět je přímá řeč? Např.:

Už během prvního koncertu jsem si říkala: "Tohle je potřeba nahrát!", a jsem nesmírně ráda, že jsem ten nápad neměla jediná.

Děkuju...
    GEJSHA
    GEJSHA --- ---
    IDLE:
    TRILIANEK: Moc vám děkuju.
    TRILIANEK
    TRILIANEK --- ---
    GEJSHA: Zrovna nedávno jsme řešili do jedné knihy - přípustné obě varianty, ač ta jedna varianta trochu láme jazyk.
    IDLE
    IDLE --- ---
    GEJSHA: Pestřec je i v příručce a podle poznámky k heslu je zřejmě vhodnější tvar (ostro)pestřcový, i když připouštějí i tu druhou variantu.
    GEJSHA
    GEJSHA --- ---
    Ahoj, je správně ostropestřcový nebo ostropestřecový olej?
    GARLEN
    GARLEN --- ---
    IDENTITY: Super. Díky!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam