• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ASHRAKGramatyka a stilystyka – krasna a spisovna cestina nejen na netu
    AQUILA
    AQUILA --- ---
    ERGOSUM: Hm, a co kdyby sis napřed přečetl Pravidla českého pravopisu?
    Internetová jazyková příručka: Psaní čárky ve větě jednoduché
    http://prirucka.ujc.cas.cz/?id=151#nadpis16
    Tvoje úvahy nemají žádné opodstatnění.
    Nehledě na to, že ta věta bez oslovení zní: Ale přece bychom na tebe nezapomněli! Čárka se nemusí psát jedině u jednoduchých pozdravů. I tam se však psát může a je správně, takže za nejjednodušší považuju zapamatovat si, že není chyba oddělit oslovení z obou stran čárkou.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    SUZUKI: Záleží na kontextu. Můžeš tam napsat tečku/otazník/vykřičník? Pak je čárka určitě na místě. Také záleží co chceš zdůraznit(věk/rodinný vztah/činnost).
    Ale,(?/!)dědečku,... - Dědeček udělal/řekl něco nečekaného, zarážejícího. (Dědeček se schovává pod dekou v autě.)
    Ale dědečku,(!/?/.)přece... - Jsi dědeček= máš vnoučata/máš věk/tomu nerozumíš/jsi náš milovaný dědeček.(Dědeček v bačkorách přešlapuje u auta)
    "Ale, " bych použil tam, kde "No tedy,"
    "Ale dědečku," tam, kde chci zdůraznit, že na něj nezapomeneme.
    SUZUKI
    SUZUKI --- ---
    Jak se stavíte k psaní čárky v případech typu: "Ale(,) dědečku, přece bychom na tebe nezapomněli."
    Berete to jako rytmický celek, nebo čárku píšešete (protože prostě oslovení)?
    JAMILLOS
    JAMILLOS --- ---
    Ono je fakt, že by to šlo i kompletně bez uvozovek, jenom oddělený čárkou.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    JAMILLOS: PS Sypu si popelníček na hlavičku. :-)
    Podle mého je konstrukce [říkala: "Přímá řeč."] interpunkční koktání. Dvojtečka a uvozovky tu označují totéž. V extrému pak:
    ...řekla: "Říkám." Řekla.
    [, a] je samozřejmě špatně.
    ASKRA
    ASKRA --- ---
    Moc děkuju! :)
    JAMILLOS
    JAMILLOS --- ---
    ERGOSUM: To už ale malinko měníš smysl; to, že je ráda, si třeba říkala až potom, a ne v zápalu a ve víru danýho koncertu.
    PS: "Mně", nikoli "mě" se líbí... ;)
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    ASKRA: Mě se líbí:
    Už během prvního koncertu jsem si říkala: Tohle je potřeba nahrát! A jsem nesmírně ráda, že jsem ten nápad neměla jediná.
    Už během prvního koncertu jsem si říkala "Tohle je potřeba nahrát!". A jsem nesmírně ráda, že jsem ten nápad neměla jediná.
    JAMILLOS
    JAMILLOS --- ---
    Akorát bez tý čárky před a.
    ASKRA
    ASKRA --- ---
    Ahoj, mám dotaz: jak je interpunkce ve větě, jejíž předmět je přímá řeč? Např.:

Už během prvního koncertu jsem si říkala: "Tohle je potřeba nahrát!", a jsem nesmírně ráda, že jsem ten nápad neměla jediná.

Děkuju...
    GEJSHA
    GEJSHA --- ---
    IDLE:
    TRILIANEK: Moc vám děkuju.
    TRILIANEK
    TRILIANEK --- ---
    GEJSHA: Zrovna nedávno jsme řešili do jedné knihy - přípustné obě varianty, ač ta jedna varianta trochu láme jazyk.
    IDLE
    IDLE --- ---
    GEJSHA: Pestřec je i v příručce a podle poznámky k heslu je zřejmě vhodnější tvar (ostro)pestřcový, i když připouštějí i tu druhou variantu.
    GEJSHA
    GEJSHA --- ---
    Ahoj, je správně ostropestřcový nebo ostropestřecový olej?
    GARLEN
    GARLEN --- ---
    IDENTITY: Super. Díky!
    IDENTITY
    IDENTITY --- ---
    GARLEN: Čárku před "a jak tím" bych nepsala. Sice to může při troše fantazie být důsledkový poměr, ale žádná spojka, která by ho potvrdila, tam není. Normálně slučovací poměr dvou vět.
    GARLEN
    GARLEN --- ---
    PISKVOR: Dobrý nápad. Děkuji!
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    GARLEN: A "na české legislativě" je málo ptydepe, nebo by to šlo taky? Ta původní formulace mi zní jako hodně doslovný překlad z angličtiny.
    GARLEN
    GARLEN --- ---
    Zdravím! Chtěla bych poprosit o radu. Píše se "na případu legislativy ČR" nebo "na případu legislativy v ČR"?
    A co čárka před "a jak tím"?

"Na případu legislativy v ČR si ukážeme, jakým způsobem se stát s migrací vyrovnává, a jak tím ovlivňuje životy migrantů."
    RINVIT
    RINVIT --- ---
    DEVIANCE: Ještě bych podotknul, že „zda-li“ je poměrně častá hyperkorekce.
    DEVIANCE
    DEVIANCE --- ---
    PISKVOR:
    SOFIJKA:

Děkuji.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam