• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ASHRAKGramatyka a stilystyka – krasna a spisovna cestina nejen na netu
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    MVEK: No co co. S vodou mají zkušenosti spíš hasiči, a svěcená by proti nemrtvým měla fungovat.
    MVEK
    MVEK --- ---
    A mám tu doufám opět dvojitou jazykovou perličku, z Novinek...

"Nejtragičtější požáry v Kalifornii mají na svědomí desítky mrtvých, bojuje s nimi osm tisíc hasičů"

Snad se nepletu, když v tom vidím kromě z kontextu a zkušenosti jasného významu též možný význam, že požáry založili (ne)mrtví, se kterými nyní bojují hasiči (čekal bych spíš armádu).
    V77
    V77 --- ---
    Vydoben... ? To bolí milí pankáči.
    Napsat k pozvánce na koncert Guitar Gangsters “přijíždí anglická punk rocková legenda“ by bylo poněkud klišé. Kapela sice má vydoben oprávněný kultovní status, víko za sebou ale ještě nemíní zaklapnout!
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    Tak tohle byl tvrdý atak. Karel Pacner jako mocný čínský spoluvládce.

" Zatímco západní výzvědné služby to mají v Číně těžké, čínským špionům se například v USA a kdo ví, třeba i u nás, daří velmi dobře. Vypadají úplně normálně, jako studenti nebo třeba jako zástupci velkých průmyslových podniků. O špionáži, která k nám přichází ze země, kde tvrdou rukou vládne komunistická strana, s Karlem Pacnerem."

Vyzvědačství má v Číně tradici. Proč by Česko mělo být výjimkou? - iDNES.cz
    https://technet.idnes.cz/...v-cine-velkou-tradici-d8s-/vojenstvi.aspx?c=A160329_124315_vojenstvi_kuz
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    MVEK: Dvě perličky dokonce.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Jedna perlička:
    Novinářku zemřelou v dánské ponorce její majitel pobodal, říká žalobce (https://www.lidovky.cz/...odal-rika-zalobce-1ej-/zpravy-svet.aspx?c=A171003_200603_ln_zahranici_ele)
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    Kdyby jednou, ale už dvakrát jsem slyšel na CT24 "... varuje před povodňovou bdělostí a povodňovou pohotovostí."
    Tedy vážně. Ta bdělost a pohotovost je vyhlášena a varování před planým poplachem není na místě. Nebo že by někdo nerozuměl tomu co říká?
    JAMILLOS
    JAMILLOS --- ---
    Ujc.cas je kodifikacni zdroj, rid se jim. Profesor se holt myli, neni prvni ani posledni.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    CORNELA: já tomu rozumím, jen nesdílím tvůj předpoklad, že ví, co dělá ;D
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    CORNELA: tady, případně pak dál rozklikávat odkazy
    Internetová jazyková příručka: Tvoření a psaní výrazů složených z číslic a slov (typ 12procentní, 20krát)
    http://prirucka.ujc.cas.cz/?id=790
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    CORNELA: sorry, tasemnice má taky stovky článků, to není argument :D
    to, že něco nějak píše dvacet let, ještě neznamená, že to dvacet let nepíše blbě.

a zahraniční knihy už vůbec nejsou argument. jak už jsme si uvedli, už Slováci to píšou jinak, natož vzdálenější pronárody
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    CORNELA: podle toho, co chceš říct. Pokud chceš říct "čtyřapůlmilimetrový šroub", tak správně je 4,5mm šroub.
    pokud chceš říct "osm milimetrů měří matka, čtyři a půl milimetru šroub", tak bude 4,5 mm

prostě úplně stejně, jako kdybys to psala slovy. kde je mezera, bude i při zkratkovém zápisu, kde není, není ani u číslice
    šest milimetrů = 6 mm
    šestimilimetrový = 6mm

varianta se spojovníkem v češtině není, jen ve slovenštině (tam, kde my bychom to připojovali bez mezery, Slováci přidávají ten spojovník)
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    MALKE: Díky. Narazil jsem na zajímavou stránku.
    Dvojné číslo - Co to je?
    http://k10.kreteni.cz/cz/dual/dual02.html
    Dvojné číslo
    http://k10.kreteni.cz/cz/dual/index.html
    Současné češtině se věnuje jen zčásti, ale jako vhled do podstaty jevu...
    MALKE
    MALKE --- ---
    MAR_TINA: O to ani tak nejde, že to není párový orgán - třeba ledviny jsou, a stejně je dvěma ledvinami. Původně měla prostě čeština kromě jednotného a množného ještě dvojné číslo, ale zachovalo se jenom u něčeho (číslovka a některé párové orgány). Tyhle relikty jsou (zjednodušeně řečeno) v jazyce proto, že se daný tvar často používal, tudíž se minimalizoval tlak na jeho přizpůsobení se nové situaci (mizení duálu). Uši byly vidět a duál se používal - zůstal. O ledvinách prostý lid věděl prd, nebyl důvod používat duál, přešlo se na standardní množné číslo.
    MVEK
    MVEK --- ---
    ERGOSUM: No jo, a běžel bys s nohami nebo nohama, když by to byla každá noha od někoho jiného, tedy ne z páru:-)? Já bych dal přednost párovosti orgánů, a tedy "nohama".
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    ERGOSUM: Láďa Hruška přitvrdil!
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    Jak vzít nohy na ramena.
    Utíkám. Běžím. Na pravém rameni mám nohu mladé ženy, na levém nohu od stolu. Naštěstí se pronásledovatelé nemohou shodnout s čím na ramenou běžím. :-)
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    Pobíhám z pitevny do kuchyně a zase zpět, v každé ruce jednu pánev. :-)
    MVEK
    MVEK --- ---
    Ale přiznám se sám, že s tím bojuji, ne že bych nevěděl, ale je mi proti srsti napsat "dvěma vidličkami", přijde mi to, jako bych napsal "Novákovi šly" nebo "byly milí".
    MVEK
    MVEK --- ---
    Nj, narychlo mě napadaly furt blbé příklady a dvojsmysl jsem si neuvědomil, pardon.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SCHWAB: jo ták
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam