• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KAATHAPostmoderni Filosofie
    Ma postmoderna koule? (c) Zdenek Vasicek :)
    Anzenbacherova definice: filozofie zkoumá neempirické předpoklady empirického.
    postmodernism: a term coined by jean-francois lyotard to label certain features of contemporary western society 'after modernity'; as a successor to modernism in the arts; and finally, as a philosophy which shares much common philosophical ground with poststructuralism;

    Tento klub by mel slouzit k diskuzim o postmoderni filosofii obecne, autorech, nazorech, myslenkach, a kritice postmoderny (to predevsim :)
    Vice info na home.

    flamy se toleruji :)) uplny offtopicy nikoliv..

    Osobni inzultace a vubec vyjadrovani mimo ramec rozumne diskuse vedene mezi inteligentnimi bytostmi NEJSOU tolerovany, po jednom napomenuti ktere se mine ucinkem bude takovemu ID pravdepodobne omezen pristup do tohoto klubu
    Pokud bude mit nekdo pocit, ze byl takto inzultovan a ja nestihnu zareagovat, at se ozve do posty :)
    rozbalit záhlaví
    GENERALLZ
    GENERALLZ --- ---
    KOMATSU: no, ani v osvícenství se člověk nepokládal za bytost schopnou poznávat celou realitu. minimálně vždy byl ponechán určitý prostor pro náboženství...


    samozřejmě, Kant pak náboženství - tedy spoléhání se na mysticismus v morálních otázkách - obešel orientací na společnost... ale to už je jiný příběh.


    anti-lidskost: tak například u Kanta je to mimo jiné kvůli altruistické morálce, u pragmatismu kvůli absenci principů jednání. altruistická morálka je samozřejmě anti-lidská proto, že jde o principiální obětování hodnot. absence principů je absence dlouhodobých vodítek jednání v živodě, absence pevných hodnot, z čehož plyne orientace na momentální situaci bez ohledu na kontext - takto, důsledně vzato, by člověk nemohl fungovat.

    ROM: nevíš o Objektivismu vůbec nic.

    ROM: ne, ty nediskutuješ, pouze plácáš svoje domněnky převzaté z druhé a třetí ruky... sám ses nikdy nepokusil ani o náznak studia filozofie. prosím, táhni zase na Mageo, tam je to spíš takové kratochvilné, a přestaň vadit zde...

    BALVAN42: na tento text reagoval Jiří Kinkor na webu aynrand.cz

    VIR_KENNY: kantovství nebo marxismus je též náboženství? zastávání nějaké filozofie je náboženství. nikolivěk. zkus si udělat obrázek sám, a ne od kamaráda religionisty. hlavním aspektem náboženství je odvrhnutí rozumu, orientace na božské vnuknutí, předepsání morálních pravidel z pozice božské autority, nikoliv rozumu. průvodním krédem náboženství je altruismus, minimálně v nutnosti obětování své svobody jednání a své racionální kapacity. Toto Objektivismus samozřejmě odmítá.

    ROM: ač byl Murray Rothbard skvělým ekonomem a zastáncem laissez-faire kapitalismu, což ty nemůžeš vědět protože ses nikdy neobtěžoval si od něj cokoliv přečíst, což je mimo jiné i důvod, proč jsi docela prachsprostý socialista, tak tento pamflet má hodnotu bulvárního článku. Mezi Rothbardem a kroužku kolem Randové byly docela osobní spory a nevraživost, a sám Rothbard z osobních důvodů neměl Randovou rád. Mimochodem, Rothbard si ve svých dílech docela rád vymýšlel co do citací, dopouštěl se plagiátorství a překrucování, přebíral citace bez uvádění zdrojů. Napříkald ve své knize Etika svobody zcela jistě v určité míře z myšlenek Ayn Randové čerpal. Podobnost jeho odvození svobody jednotlivce je velmi podobná, a vzhledem k tomu, že se s Randovou znal, je celkem nemožné, že by její definice neznal. Přesto ji, narozdíl od mnoha méně významných teoretiků práv jednotlivce, v knize ani jednou nezmínil. To je přinejmenším podivné. Nicméně i kdyby se v kruhu Objektivistů dělo cokoliv, nevypovídá to vůbec nic o filozofických principech Objektivismu. Maximálně to vypovídá o určitých lidech.

    ROM: ano, pan Peikoff má pravdu. Jak poznamenal kdosi v diskuzi pod videem, kdyby po roce 2001 Amerika jednala tak, jak navrhuje Peikoff, byl by problém islámského terorismu z velké části vyřešený a američtí vojáci by už byli dávno doma. Ale to sem nepatří.

    ROM
    ROM --- ---
    A jeste pro pobaveni, Leonard Peikoff (nastupce mesiase Ayn Randove) na FoxNews :)
    http://www.youtube.com/watch?v=JoAWCwm-UXw
    ROM
    ROM --- ---
    SIDNAK
    SIDNAK --- ---
    rekl kovany levicak :DD
    VIR_KENNY
    VIR_KENNY --- ---
    nekdo ma hold gramatiku a syntax a nekdo jiny schopnost myslet, rozumet souvislostem a pracovat s informacema a byt racionalni, jsme jen lide, nemuzeme mit vsechno.
    KOMATSU
    KOMATSU --- ---
    VIR_KENNY: "se snad jinde na svete neda najit"

    Zkus zrcadlo.

    Já bych se tě přečet i rád, bohužel gramatika a syntax tvých vět jsou někdy příliš velkou překážkou.
    ROM
    ROM --- ---
    BALVAN42: velice relevantni!
    VIR_KENNY
    VIR_KENNY --- ---
    jinak to zni stejne, jako kdyz zlojev tvrdi, ze je to typickej kriminalista - ten taky prej vidi zlocin vsude, kde se treba jen trochu krade...
    VIR_KENNY
    VIR_KENNY --- ---
    KOMATSU: ZROVNA NA TEBE OBCAS NARAZIM A CTU TE UZ JEN SPORADICKY, TAKOVY ZVASTY a absence soudnyho rozumu a loginy se snad jinde na svete neda najit.
    KOMATSU
    KOMATSU --- ---
    VIR_KENNY: Kamarád religionista to asi zapek u Waardenburga... takoví vidí náboženství všude, srry.
    VIR_KENNY
    VIR_KENNY --- ---
    nazor kamarada, publikujicicho religionistu, zeptal jsem se ho na tu Lobovovinu Generelzsni a on mi odpovedel, ze to je: "implicitni nabozenstvi jako vysity"
    BALVAN42
    BALVAN42 --- ---
    BALVAN42: toto je jenom test fičury uploud. chcal jsem to smáznout, ale že to je relevantní vcelku, tak nemažu.
    ROM
    ROM --- ---
    LUBOB: to prave delam. Filosofii na stejnou uroven jako sektu nestavim. Objektivismus je sekta a neni filosofie
    BALVAN42
    BALVAN42 --- ---
    neco

    sojka103.pdf (241009 B)
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    ROM:
    co ti na to mam rict? ayn rand si necetl & ani nebudes.
    svoje tvrzeni dokladas odkazy na ta sama svoje tvrzeni.
    na stejnou uroven stavis filozofii & sektu.
    obecnou platnost tvrzeni vztahujes na kontext tohoto klubu.

    tak snad abys sel ... aktivne bojovat.

    ROM
    ROM --- ---
    LUBOB: kdepak ignorace, se zlem (objektivismus) je treba aktivne bojovat, tedy v dane situaci jednoznacne pojmenovat a odhalit.
    V kontextu tohohle klubu - objektivismus neni filosofie
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    ROM: ignorance is strength :-)
    ROM
    ROM --- ---
    LUBOB: Ayn Randovou sem necetl a ani se k tomu nechystam. I bez toho vim o objektivismu dost. Neni to filosofie, je to sekta, viz. ROM --- --- 12:48:35 19.7.2009
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    ROM: mam samozrejme na mysli ayn rand (fountainhead, atlas shrugged)
    ROM
    ROM --- ---
    LUBOB: co mas na mysli?
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    ROM: ty jsi to necetl moc pozorne, vid?



    GENERALLZ: to ze te postmodernisti poslou do prdele ber jako pozitivum. potvrzuje to to, co se o nich dobre vi - ze ad hominem je jediny argument v celem jejich arzenalu :-)

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam