• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KAATHAPostmoderni Filosofie
    BALVAN42
    BALVAN42 --- ---
    JAKKILLER: neblbni, banovat? aspoň se tu něco děje :) ...a bacha, Generallz má knihovnictví na FFUcK, takže se ve filosofii vyzná! Na to jako bacha! Kdo z nás to má!
    JAKKILLER
    JAKKILLER --- ---
    GENERALLZ: na první větu jsi přišel jak? Osvícenství právě naopak přišlo s přesvědčením, že člověk je svými poznávacími schopnostmi odhalit všechny zákonitosti kosmického soustrojí. Descartes, Leibnitz, co myslíš, že bylo encyklopedistické hnutí?
    JAKKILLER
    JAKKILLER --- ---
    LUBOB: jenom k věci, pokud to tu obhajuješ, pak je tvoje argumentace taky dost slabá prozatím.
    KOMATSU:
    tady měl pomerně pěkné námitky, chceš-li diskutovat obhajuj a nekvákej, že si někdo něco nepřečetl.

    Taková malá osobní vložka: Nechápu, že už posté tu musí někdo vytahovat tuhle hloupost, když by se tu mohlo diskutovat o zajímavějších tématech. Generallze bych zabanoval nebo tvrdě cenzuroval, dokud si nepřečte něco jiného než jen Randovou.
    GENERALLZ
    GENERALLZ --- ---
    KOMATSU: no, ani v osvícenství se člověk nepokládal za bytost schopnou poznávat celou realitu. minimálně vždy byl ponechán určitý prostor pro náboženství...


    samozřejmě, Kant pak náboženství - tedy spoléhání se na mysticismus v morálních otázkách - obešel orientací na společnost... ale to už je jiný příběh.


    anti-lidskost: tak například u Kanta je to mimo jiné kvůli altruistické morálce, u pragmatismu kvůli absenci principů jednání. altruistická morálka je samozřejmě anti-lidská proto, že jde o principiální obětování hodnot. absence principů je absence dlouhodobých vodítek jednání v živodě, absence pevných hodnot, z čehož plyne orientace na momentální situaci bez ohledu na kontext - takto, důsledně vzato, by člověk nemohl fungovat.

    ROM: nevíš o Objektivismu vůbec nic.

    ROM: ne, ty nediskutuješ, pouze plácáš svoje domněnky převzaté z druhé a třetí ruky... sám ses nikdy nepokusil ani o náznak studia filozofie. prosím, táhni zase na Mageo, tam je to spíš takové kratochvilné, a přestaň vadit zde...

    BALVAN42: na tento text reagoval Jiří Kinkor na webu aynrand.cz

    VIR_KENNY: kantovství nebo marxismus je též náboženství? zastávání nějaké filozofie je náboženství. nikolivěk. zkus si udělat obrázek sám, a ne od kamaráda religionisty. hlavním aspektem náboženství je odvrhnutí rozumu, orientace na božské vnuknutí, předepsání morálních pravidel z pozice božské autority, nikoliv rozumu. průvodním krédem náboženství je altruismus, minimálně v nutnosti obětování své svobody jednání a své racionální kapacity. Toto Objektivismus samozřejmě odmítá.

    ROM: ač byl Murray Rothbard skvělým ekonomem a zastáncem laissez-faire kapitalismu, což ty nemůžeš vědět protože ses nikdy neobtěžoval si od něj cokoliv přečíst, což je mimo jiné i důvod, proč jsi docela prachsprostý socialista, tak tento pamflet má hodnotu bulvárního článku. Mezi Rothbardem a kroužku kolem Randové byly docela osobní spory a nevraživost, a sám Rothbard z osobních důvodů neměl Randovou rád. Mimochodem, Rothbard si ve svých dílech docela rád vymýšlel co do citací, dopouštěl se plagiátorství a překrucování, přebíral citace bez uvádění zdrojů. Napříkald ve své knize Etika svobody zcela jistě v určité míře z myšlenek Ayn Randové čerpal. Podobnost jeho odvození svobody jednotlivce je velmi podobná, a vzhledem k tomu, že se s Randovou znal, je celkem nemožné, že by její definice neznal. Přesto ji, narozdíl od mnoha méně významných teoretiků práv jednotlivce, v knize ani jednou nezmínil. To je přinejmenším podivné. Nicméně i kdyby se v kruhu Objektivistů dělo cokoliv, nevypovídá to vůbec nic o filozofických principech Objektivismu. Maximálně to vypovídá o určitých lidech.

    ROM: ano, pan Peikoff má pravdu. Jak poznamenal kdosi v diskuzi pod videem, kdyby po roce 2001 Amerika jednala tak, jak navrhuje Peikoff, byl by problém islámského terorismu z velké části vyřešený a američtí vojáci by už byli dávno doma. Ale to sem nepatří.

    ROM
    ROM --- ---
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Sekta

    Jednou z hlavních příčin, vedoucím ke vzniku sekt, je lpění na doktrínách nebo názorech, bez ohledu na jejich spojení se skutečností. Ale také proto, aby se zajistilo spojení se skutečností - jak ji vnímají zakladající a jejich členové.
    ROM
    ROM --- ---
    LUBOB: neziskal sem sve nazory na objektivismus od mnou uznavane autority :) O objektivismu vim od generallze a dlouha leta s nim "diskutuji", jestli se teda da diskutovat se svedkem jehovovym.

    odmitas se seznamit s pravou podstatou veci. prosim, tak me s ni seznam, touzim po tom :)
    SIDNAK
    SIDNAK --- ---
    "&" to je znak osvicene mysli?
    BALVAN42
    BALVAN42 --- ---
    LUBOB: a no?
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    BALVAN42: no &?
    BALVAN42
    BALVAN42 --- ---
    taky nečtu Strážnou věž, ale dám na názory odporníků, že Jehovisti vykazujou znaky sekty :)
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    VIR_KENNY: tak se s tim seznam. takhle jenom potvrzujes to, co uz o tobe temer kazdy vi. ze tvoje hrani si na anarchistu je jen pubertalni poza.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    ROM: sekta je skupina lidi.

    to, ze se "sofistikovane" vyjadrujes k necemu co jsi necetl vypovida nejvic o tobe. (& jestli jsi to nepochopil, tak polopate -:
    na vec nemas vlastni nazor, protoze s tim nejsi obeznamen.
    tudiz se spolehas na nazory postoje predzvykane & administrovane tebou uznavanou autoritou.
    tyto postoje nekriticky prijimas & odmitas se seznamit s pravou podstatou veci.
    ergo, chovas se jako clen sekty.)

    ROM
    ROM --- ---
    A jeste pro pobaveni, Leonard Peikoff (nastupce mesiase Ayn Randove) na FoxNews :)
    http://www.youtube.com/watch?v=JoAWCwm-UXw
    ROM
    ROM --- ---
    SIDNAK
    SIDNAK --- ---
    rekl kovany levicak :DD
    VIR_KENNY
    VIR_KENNY --- ---
    nekdo ma hold gramatiku a syntax a nekdo jiny schopnost myslet, rozumet souvislostem a pracovat s informacema a byt racionalni, jsme jen lide, nemuzeme mit vsechno.
    KOMATSU
    KOMATSU --- ---
    VIR_KENNY: "se snad jinde na svete neda najit"

    Zkus zrcadlo.

    Já bych se tě přečet i rád, bohužel gramatika a syntax tvých vět jsou někdy příliš velkou překážkou.
    ROM
    ROM --- ---
    BALVAN42: velice relevantni!
    VIR_KENNY
    VIR_KENNY --- ---
    jinak to zni stejne, jako kdyz zlojev tvrdi, ze je to typickej kriminalista - ten taky prej vidi zlocin vsude, kde se treba jen trochu krade...
    VIR_KENNY
    VIR_KENNY --- ---
    KOMATSU: ZROVNA NA TEBE OBCAS NARAZIM A CTU TE UZ JEN SPORADICKY, TAKOVY ZVASTY a absence soudnyho rozumu a loginy se snad jinde na svete neda najit.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam