VIR_KENNY: ne... moderna byla do jisté míry to, co ve své zdegenerované podobě vraždilo a plynovalo. dobře ... můžeš tvrdit, že šlo o ultrakonzervativní a reakční ideologie, které se zmocnily moderních technologických nástrojů - ale podle mě to není přesné.
moderna se snažila individualizovat jedince a osvobodit ho od vynucené kolektivní příslušnosti - často to ovšem dělala proti jeho vůli, případně jedinci vnutila novou kolektivní příslušnost proti jeho vůli. nevím popravdě, zda
[ KOMATSU @ Postmoderni Filosofie ] nebo
[ LOWRIDER @ Postmoderni Filosofie ] ještě mluví o osvobození jedince, nebo zda předem vynalézají novou kolektivní identitu.
a heslo "ni pán, ni Bůh, ni vlast!" je mimochodem cca sto let staré heslo surrealistů - nikoliv nějaká nová postmoderní koncepce, viz
[ LOWRIDER @ Postmoderni Filosofie ] - navíc bych k tomu dodal, že cosi jako "postmoderní liberalismus" dozajista existuje - postmodernismus je podle mě "spíše určitým jazykovým komunikačním protokolem" (řečeno slovy nás programátorů) než nějakou ucelenou "antikapitalistickou" ideologií, a přebarvením starého dobrého marxismu do nového odstínu. Pokud vím, tak jedním přístupem je soustředit na procesy, na probíhání, a nikoliv na jejich cíl - a vlastně obrátit staré machiavelistické "účel světí prostředky" na "prostředky světí účel" - tedy třeba nezavrhneš proces vlastnictví, ale soustředíš se na to, jakými prostředky je provozován: ne každý vlastník chce hned automaticky střílet po každém, kdo mu vstoupí za jeho ceduli "tady je to moje", že ano...