• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KAATHAPostmoderni Filosofie
    VIR_KENNY
    VIR_KENNY --- ---
    T8M: co to meles za picoviny, ty kundo debilni?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    T8M: ale proč by shoda měla být hodnotou ? proč by cílem diskuze nemělo být, že si chceme vyjasnit, že každý máme svojí identitu, že jsme jiní, že se odlišujeme, a že je mezi námi třeba potenciál provést nějakou směnu - směnu toho, co jeden z nás umí líp, za to, co umí líp ten druhy ?
    T8M
    T8M --- ---
    RUDOLF: Pochybnost nad samozřejmým tě nedovede jinam než k postmoderní filosofii. (A eventuelně do toho blázince, jak píše xChaos.) Ono by asi bylo potřeba ujasnit si, co je to "samozřejmé", i když jsem to už níže v hrubých rysech řekl. Samozřejmé je to, na čem stavíme předchůdnou shodu v hovoru. V hovoru, který, jak už jsem výše napsal, musí být nutně soukromý, vedený za nějakým reálným-věcným "cílem". Jedině smyslem takového hovoru totiž je shoda. A jedině na základě shody v takovém hovoru lze pak stavět dál své reálné jednání, které má šanci něco změnit.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    RUDOLF: samozřejmě, že jde. ale pokus o dekonstrukci samozřejmého tě může i v dnešní době snadno dovést do blázince (a případně následně ovšem do některého z těch antipsychiatrických podzemních odbojových hnutí...)
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    T8M: Co si mám představit pod shodou nad samozřejmým? Samozřejmé už nejde dekonstruovat?
    VIR_KENNY
    VIR_KENNY --- ---
    LUBOB: mel bys lepe chranit svet a bile rodiny prede mnou, zlym rudym nebezpecim co se spolcuje s islamisty, zidy a feministkami.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    VIR_KENNY: polovzdelany blb, ktery to mysli s celym svetem dobre, kdyby mela krev strikat. podivej se do zrcadla :-)
    T8M
    T8M --- ---
    XCHAOS: Ano, to je velice postmoderní text - jaký jiný by také měl od pana profesora Bělohradského, postmoderního filosofa, být. Problém je v tom, že je třeba jít ještě o krůček dál a podle toho, že ve společnosti spektáklu se vše veřejně vyslovené mění ve "spektákl", se patřičně zachovat. A tedy přestat se marně pokoušet o veřejný hovor a začít soukromě konat.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    T8M: já prostě pokládám pojem "neoliberalismus" za zneužitelný nesmysl... takhle je každý liberál hned automaticky podezírán, že je "neoliberál", ačkoliv to neznamená skoro nic.
    T8M
    T8M --- ---
    XCHAOS: Ne, ne, to, co děláš např. ty na tečce, není "veřejný hovor". To je mluvení do větru. To samozřejmě provozovat lze za všech okolností.

    S druhou větou ale víceméně souhlasím. Filosofický postmodernismus je dotažením liberalismu do důsledků. Ale to nemá nic společného s neoliberalismem. Snad leda by se dalo parafrázovat, že neoliberalismus je dotažením plakátové "postmoderny", ale to by nebylo ani tak moc přesné.
    VIR_KENNY
    VIR_KENNY --- ---
    to neni odpoved
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VIR_KENNY: např.
    [ XCHAOS @ Postmoderni Filosofie ]
    [ XCHAOS @ Postmoderni Filosofie ]

    - prostě podle mě "levicový intelektuál je pojem", který si zaslouží být bezodkladně dekonstruován, no :)
    VIR_KENNY
    VIR_KENNY --- ---
    kde?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VIR_KENNY: vždyť jsem ti to už 2x říkal.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    T8M: Ok, takže protože Žádný "veřejný" hovor již totiž bohužel není možný. tak mě rozhodně těší, že dělám cosi nemožného :-) to já vždycky rád.

    jenže právě v tom "odmítnutí pozitivní metafyziky" je vlastně postmodernismus rozvinutím původních liberálních idejí, které znamenaly relativizaci hodnot do té doby absolutních a nezpochybnitelných. jenže s tím ideologové všech barev nakonec budou mít problém, že někdo pochybuje o jejich dogmatech...
    VIR_KENNY
    VIR_KENNY --- ---
    tak kdo je ksakru ten "levicivy intelektual"?
    T8M
    T8M --- ---
    XCHAOS: No samozřejmě ta hranice mezi veřejným a soukromým intersubjektivním hovorem není nikterak ostrá. Ale obávám se, že bude mít asi blíž k hovoru veřejnému. Hovor soukromý totiž předpokládá ustavení hovoru předchůdných shod všech zůčastněných "subjektů", a to zde zjevně nenastalo.

    Pozitivní metafyzika, velmi zjednodušeně řečeno, je to, když po aktu "generální" skepse nastolíme nějakou pozitivní odpověď na tuto skepsi. Příkladem je "Platónova jeskyně" - ekvivalent oné generální skepse, z níž nás pak Platón vyvádí svou pozitivní metafyzikou idejí.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    T8M: a má ta "pozitivní metafyzika" něco společného třeba s tzv. pozitivismem ve vědě 19.století ? nebo jde jen náhodnou o shodu slov ?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    T8M: docela dobrá připomínka, ovšem co je potom třeba tohle diskuzní fórum ? je to "veřejný" (tedy nemožný) hovor, nebo "intersubjektivní" hovor ? :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam