• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISJung - život, dílo, souvislosti, přesahy, ...
    Oslovilo vás něco z Junga? Projevují se jungiánské motivy nějak ve vašem životě? Je pro vás užitečná teorie archetypů? Doporučíte knihu s Jungem či jungiánstvím související?

Který prezidentský kandidát je nejvíc fuj?

83 hlasy od 83 respondentů
    • 34.9% / 29 hlasů
    • 8.4% / 7 hlasů
    • 3.6% / 3 hlasy
    • 6.0% / 5 hlasů
    rozbalit záhlaví
    JAHRABAGAN
    JAHRABAGAN --- ---
    INANNA: Stydim se. Hádat se o Hesse. Fuj! Už nepípám...;-(
    JAHRABAGAN
    JAHRABAGAN --- ---
    INANNA: Eště mě napadá: myslíš, že dítě vychovaná dvěma homosexuálama má jako archetypovej obraz animy toho "ženštějšího" tátu?
    INANNA
    INANNA --- ---
    JAHRABAGAN: Nikdy jsem nerekla, ze matka je anima, ale ze s ni souvisi.
    O Narcisove ceste predstavu mam, svoji subjektivni, stejne jako o Goldmundove, to k posledni otazce.
    JAHRABAGAN
    JAHRABAGAN --- ---
    INANNA: Ženská část, matka ODPOVÍDÁ animě, nikoliv že JE anima. Takhle vytržený z kontextu to pak vypadá jako psychologismus - což Jung nikdy nedělal... Matka jako předobraz animy, nikoliv identita obou. Chtělo by to citaci, takhle z hlavy si to už nepamatuju; takhle kdybys napsala, že Goldmund v zásadě hledá Matku, to by byla jiná...
    Jestli se nepletu, tak archetyp animy se neutváří Z obrazu matky, ale PODLE. Odívá se. Nejdřív byl ale archetyp, ne matka.

Freud mě fascinuje, co všechno si dokázal vybájit. Třebas takovej Totem a tabu, to je Story. Ale třeskutě vážně ho brát nemůžu, jen s rezervou, uvozovkama a podobnejma mrškama...;-)

Ad cesta Narcisova: Ty jí znáš? Já jenom že mám pocit, že Hesse ji nikde vlastně trošku víc nevylíčil. (Asi i proto, že se po ní nikdy nevydal.)

Jestli Ti teď dobře rozumim, tak Goldmund byl na rozdíl od většiny ostatních nejen smyslový, nýbrž i smyslný?
    INANNA
    INANNA --- ---
    JAHRABAGAN: Namatkou nalezena citace z Junga , kapitola O archetypu se zvladstnim zretelem k pojmu animy /vybrane spisy II, str. 177/: Jak jsem poznamenal vyse, bylo by nasnade predpokladat v syzygiich rodičovsky par. Zenska cast, matka, odpovida anime. Prestoze vsak z vyse probiranych duvodu uvedomeni predmetu zabranuje jeho projekci, nezbyva nic jineho, nez se domnivat, ze rodice jsou soucasne pro vsechny lidi take tim, co je ze vseho nejmene zname, a ze tedy existuje nevedomy zrcadlovy obraz rodicovskeho paru, ktery je mu nepodobny, ba dokonce uplne cizi, prave tak nesrovnatelny jako clovek prirovnavany k Bohu. ..."

To nejen k matce obecne, ale i k tomu, ze Goldmund v zasade hleda matku.
    (Mas snad neco proti sexu, ze Ti Freud vadi?:))

Jinak obecne se vyhybam, a to dost nucene, objektivnim soudum. Byly mi upreny moji subjektivitou. Nicmene mam podobne jako Hesse pocit, ze na zemi je ten soulad opravdu jen tezko k najiti. (Ale taky: Kdo hleda, ten najde.)

Krom toho si myslim, ze cesta "idealni" je spise cesta Narcisova.

K smysl/N/o(vo)sti: slova smyslnost a smyslovost prave taky nechapu jako synonyma. Je mi lito, ze to z meho textu neni zrejme. Lide ve smyslovem svete byli ti, co je Goldmund potkaval, on ale citil, ze je jiny. Nebyl jenom smyslovym, mel neco navic. (Kontrast Goldmunda a jeho socharskeho mistra). To, co tam subjektivne vidim, bylo zmineno nize, je to jen a pouze moje interpretace. A ani si nemyslim, ze to vyjadruje vse, je to jen soucast urcite touhy po zivote.

(syzygie - motiv sdruzovani do paru)
    KASTA
    KASTA --- ---
    YMLADRIS: neverim, ze existuje nekdo z Brna kdo by dokazal napsat "brno" jen s malym "b"..:-)))) (sorry za OT:-)))
    KASTA
    KASTA --- ---
    SPIELMANN: maji chlapy anima a zeny animu? dobra otazka...:-))) rekl bych ze v zasade asi jo - prijde mi ze jsme psychicky vsichni tak nejak "namichany" z muze a zeny a tim i z jejich archetypu. Podle me kazdej ve svy psyche muze najit vsechno, co vidi zesilene na komkoliv v okoli. Slozky jsou stejny jen pomer a tim i vysledek se lisi....:-)

Ale jak je identifikovat, to fakt nevim. Vubec mam dojem, ze archetypy se prolinaji, nejsou presne vymezeny jejich hranice a ani jejich pocet - a ani hranice komplex-archetyp. Aspon ja dokazu "poznat" jen ty nejtypictejsi projevy tech hlavnich, rozhodne bych se neodvazil udelat treba "celkovou klasifikaci archetypu" nebo tak neco...
    KASTA
    KASTA --- ---
    asi si ty knizky, ktery tu porad rozebirate budu muset precist...:-)))
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    JAHRABAGAN: myslis anketa?

z brna jsem, ale psycho nejsem ;)
    JAHRABAGAN
    JAHRABAGAN --- ---
    YMLADRIS: Nástěnka bude, trpělivost. Eště se poradim s kolegou psychologem z Brrrna. Teda ne mým, spíš Tvým.
    JAHRABAGAN
    JAHRABAGAN --- ---
    INANNA: Na Hru se skleněnými perlami se teprve chystám...:-)
    Já jako mírně antifreudovsky založený jungián nemůžu brát matku jako základní pilíř čehokoli. Matka a otec sou fyzický osoby, duch a duše odkazujou ke světu archetypů, tj. psýché. Duch, duše souhlas, jen bych se při interpretaci Hesseho děl vyhýbal nějakým objektivním soudům. On přece jenom psal vždycky "jen" o sobě a obhajoval svoji cestu. Už jenom proto je těžko následováníhodný, páč celým svým dílem v podstatě řiká, že to neni možný a byly by s tim jedině potíže.
    Pro mě osobně je Goldmundova cesta lákavá, děsivá a tak nějak totálně neuskutečnitelná. Ale je fajn mít takovej "ideál" před sebou... Když nad tim teď přemejšlim, tak ta cesta pojatá myšlenkově (viz. to slovo ideál) vlastně patří do sféry ducha (řečeno Tvou a Hegelovou terminologií ;) ), což je pak vlastně contradictio in adjecto, jéje jéje... A co to tu máme? Paradox!!!!Uááááááááááááá!!!!

Goldmund neumírá spokojen... to by se dalo interpretovat různě. Když pominu symbolickou rovinu, možná Hesse tak nějak předvídal, že ho skolí leukémie a moc si při tom neužije...

jako ilustraci smyslneho cloveka a cloveka smysloveho: vzpominas, s jakymi lidmi se Goldmund (nejen, mozna jeste lip je to v Siddhartovi - jeho obchodnicka, svetska kariera) setkaval? Zili ve svete smyslu, ale nebyli jako on... Jojo, Goldmund a Siddhártha se setkávaj se smyslovym světem celkem intenzivně, ale jak s tim souvisí ta smyslnost? Já ty slova nechápu teda jako synonyma...
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    INANNA: Hra se skleněnými perlami nebyla špatná, ale Stepnímu vlkovi nesahá ani po kotníky. :)
    LOOK
    LOOK --- ---
    SPIELMANN: podle me ne, nikde jsem na to aspon nenarazil

SPIELMANN: ja mam Ilustrovanou encyklopedii tradicnich symbolu (Mlada fronta), tu ale asi uz nesezenes.
    INANNA
    INANNA --- ---
    JAHRABAGAN: Ja osobne vidim rozpor ci rozdil mezi Goldmundem a Narcisem jako manifestaci rozdilneho pusobeni duse a ducha, resp. matky a otce. To v zadnem pripade nevylucuje to, jak si to vykladas ty, souvislost matky a animy je temer evidentni.
    Za dulezitou urcujici charakteristiku duse byva povazovana predstavivost. Vzdycky jsem si myslela, ze predstavivost je urcity predstupne abstrakce-neceho vyssiho, co ma na starosti lidsky duch, v posledni dobe vsak zjistuji, ze tyto "funkce" mohou byt oddelene.
    Ackoliv podle mne vyzniva v Hessem Goldmundova cesta jako ta "zivotnejsi", Goldmund neumira spokojen (viz konec). Myslim, ze oddeleni duse a ducha nedela dobrotu.
    A co se tyce smyslnosti, myslim, ze v Goldmundove pribehu roli hraje, v Jungove taky. Jde o zivocisnost, pudovost, vasen, ta souvisi s dusi, s animou:) Ostatne jako ilustraci smyslneho cloveka a cloveka smysloveho: vzpominas, s jakymi lidmi se Goldmund (nejen, mozna jeste lip je to v Siddhartovi - jeho obchodnicka, svetska kariera) setkaval? Zili ve svete smyslu, ale nebyli jako on...
    Jinak mi tri nejblizsi muzi si oblibili Stepniho vlka, Hru se sklenenymi perlami a Siddhartu, prunik ze 2/3;)
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    Neznáte někdo nějaké slovníky symbolů (krom toho strašného vyšlého v portálu)?
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    To mně teď vrtá hlavou, jestli maj chlapi anima a ženy animu...
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    nejses za bubaka ;-) nastenka tusim by ID LOOK. udelej nejakou tu anketu, sem na ni zvedava ;)
    JAHRABAGAN
    JAHRABAGAN --- ---
    YMLADRIS: Abych jen nekritizoval a nebyl za bubáka: dobrá nástěnka.
    JAHRABAGAN
    JAHRABAGAN --- ---
    YMLADRIS: Co třebas animus a sen? Anketka typu "Máte podezření, že se Vám ve snu mihl obraz anima? Písněte, pokocháme se...";)) Jéje, já už kecám, mám nějak dobrou náladu.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    jo klidne. stejne to tady cte malo lidi takze ankety jsou celkem k nicemu, ale dala jsem ti prava, realizuj se :)
    JAHRABAGAN
    JAHRABAGAN --- ---
    YMLADRIS: Já bych hlavně dal anketku, na kterou bych taky moch odpovídat!!!;)))
    JAHRABAGAN
    JAHRABAGAN --- ---
    YMLADRIS: Jasně že může bejt obojí. Spíš sem chtěl upozornit na temnou stránku archetypu, aby nedošlo ke zobecnění animus=ideální fantazijní muž.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam