JAHRABAGAN: Namatkou nalezena citace z Junga , kapitola O archetypu se zvladstnim zretelem k pojmu animy /vybrane spisy II, str. 177/: Jak jsem poznamenal vyse, bylo by nasnade predpokladat v syzygiich rodičovsky par. Zenska cast, matka, odpovida anime. Prestoze vsak z vyse probiranych duvodu uvedomeni predmetu zabranuje jeho projekci, nezbyva nic jineho, nez se domnivat, ze rodice jsou soucasne pro vsechny lidi take tim, co je ze vseho nejmene zname, a ze tedy existuje nevedomy zrcadlovy obraz rodicovskeho paru, ktery je mu nepodobny, ba dokonce uplne cizi, prave tak nesrovnatelny jako clovek prirovnavany k Bohu. ..."
To nejen k matce obecne, ale i k tomu, ze Goldmund v zasade hleda matku.
(Mas snad neco proti sexu, ze Ti Freud vadi?:))
Jinak obecne se vyhybam, a to dost nucene, objektivnim soudum. Byly mi upreny moji subjektivitou. Nicmene mam podobne jako Hesse pocit, ze na zemi je ten soulad opravdu jen tezko k najiti. (Ale taky: Kdo hleda, ten najde.)
Krom toho si myslim, ze cesta "idealni" je spise cesta Narcisova.
K smysl/N/o(vo)sti: slova smyslnost a smyslovost prave taky nechapu jako synonyma. Je mi lito, ze to z meho textu neni zrejme. Lide ve smyslovem svete byli ti, co je Goldmund potkaval, on ale citil, ze je jiny. Nebyl jenom smyslovym, mel neco navic. (Kontrast Goldmunda a jeho socharskeho mistra). To, co tam subjektivne vidim, bylo zmineno nize, je to jen a pouze moje interpretace. A ani si nemyslim, ze to vyjadruje vse, je to jen soucast urcite touhy po zivote.
(syzygie - motiv sdruzovani do paru)