• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISJung - život, dílo, souvislosti, přesahy, ...
    LOOK
    LOOK --- ---
    SPIELMANN: podle me ne, nikde jsem na to aspon nenarazil

SPIELMANN: ja mam Ilustrovanou encyklopedii tradicnich symbolu (Mlada fronta), tu ale asi uz nesezenes.
    INANNA
    INANNA --- ---
    JAHRABAGAN: Ja osobne vidim rozpor ci rozdil mezi Goldmundem a Narcisem jako manifestaci rozdilneho pusobeni duse a ducha, resp. matky a otce. To v zadnem pripade nevylucuje to, jak si to vykladas ty, souvislost matky a animy je temer evidentni.
    Za dulezitou urcujici charakteristiku duse byva povazovana predstavivost. Vzdycky jsem si myslela, ze predstavivost je urcity predstupne abstrakce-neceho vyssiho, co ma na starosti lidsky duch, v posledni dobe vsak zjistuji, ze tyto "funkce" mohou byt oddelene.
    Ackoliv podle mne vyzniva v Hessem Goldmundova cesta jako ta "zivotnejsi", Goldmund neumira spokojen (viz konec). Myslim, ze oddeleni duse a ducha nedela dobrotu.
    A co se tyce smyslnosti, myslim, ze v Goldmundove pribehu roli hraje, v Jungove taky. Jde o zivocisnost, pudovost, vasen, ta souvisi s dusi, s animou:) Ostatne jako ilustraci smyslneho cloveka a cloveka smysloveho: vzpominas, s jakymi lidmi se Goldmund (nejen, mozna jeste lip je to v Siddhartovi - jeho obchodnicka, svetska kariera) setkaval? Zili ve svete smyslu, ale nebyli jako on...
    Jinak mi tri nejblizsi muzi si oblibili Stepniho vlka, Hru se sklenenymi perlami a Siddhartu, prunik ze 2/3;)
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    Neznáte někdo nějaké slovníky symbolů (krom toho strašného vyšlého v portálu)?
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    To mně teď vrtá hlavou, jestli maj chlapi anima a ženy animu...
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    nejses za bubaka ;-) nastenka tusim by ID LOOK. udelej nejakou tu anketu, sem na ni zvedava ;)
    JAHRABAGAN
    JAHRABAGAN --- ---
    YMLADRIS: Abych jen nekritizoval a nebyl za bubáka: dobrá nástěnka.
    JAHRABAGAN
    JAHRABAGAN --- ---
    YMLADRIS: Co třebas animus a sen? Anketka typu "Máte podezření, že se Vám ve snu mihl obraz anima? Písněte, pokocháme se...";)) Jéje, já už kecám, mám nějak dobrou náladu.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    jo klidne. stejne to tady cte malo lidi takze ankety jsou celkem k nicemu, ale dala jsem ti prava, realizuj se :)
    JAHRABAGAN
    JAHRABAGAN --- ---
    YMLADRIS: Já bych hlavně dal anketku, na kterou bych taky moch odpovídat!!!;)))
    JAHRABAGAN
    JAHRABAGAN --- ---
    YMLADRIS: Jasně že může bejt obojí. Spíš sem chtěl upozornit na temnou stránku archetypu, aby nedošlo ke zobecnění animus=ideální fantazijní muž.
    JAHRABAGAN
    JAHRABAGAN --- ---
    YMLADRIS: Napadá mě alternativní způsob poznávání anima: pomocí "studia" chování žen jím "posedlých" (viz. Jung a von Franzová). Nejčastějš takový známky vykazujou sexuálně zneužívaný ženy, který si to nevyřešily (do tý míry, do jaký to jde) - viz. Monika z Vyhulených-, a motorový myši, jak přezdívám suchým strnulým docentkám studujícím evropskou integraci. Podobu anketky bych takhle ale asi nevymyslel...;-(
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    JAHRABAGAN: takze dame dalsi anketu 'co vas na muzich stve'? ja fakt ted nevim, zda presne chapu zda toto chces rict ;-)

osobne si myslim ze animus je oboji (muze byt oboji)
    JAHRABAGAN
    JAHRABAGAN --- ---
    YMLADRIS: Ne výsledky. Anketní otázka. Pamatuju si impulz vedoucí k vytvoření týhle anketní otázky. Nějak pojmout anima, dozvědět se o něm něco víc. A mně na základě něčeho, co sem přečet ve von Franzový, napadlo, že poznávat anima skrze idealizaci partnera, toho, co ženu na muži přitahuje (a eště k tomu vědomě!), nemusí ve výsledcích bejt tak šťavnatý s reliable, jak by se zdálo. Prostě animus je častějc víc sviňucha než nějaká idealizace.
    Řek sem to neohrabaně. Nic proti anketce, ale mně když popadne nějaká myšlenka, tak sem jí plnej...;))
    JAHRABAGAN
    JAHRABAGAN --- ---
    INANNA: Zvlastni. Od Hesse nejvic zeru asi Stepniho vlka a Siddharthu. Narcis a Goldmund je na me moc vzdalenej. Myslim, ze sem na to este moc mladej. Zvlastni... nic jinyho nez animu tam proste nevidim. Ta Goldmundova cesta je ve jmenu animy od zacatku az do konce. A jedine diky tomu Goldmund neupada do hedonismu, poteseni pro poteseni...
    Jakže to bylo s tou smyslovostí/smyslností? Smyslnost tam podle mě neni podstatná. To já sem taky smyslnej a v rámci auditka o Jungovi je to tak nějak šumák...;)) Víš zhruba, co tou paralelou myslim?
    INANNA
    INANNA --- ---
    JAHRABAGAN: Děkuju za odpověď. Narcis a Goldmund je moje nejoblibenejsi kniha. Nikdy jsem o ni neuvazovala v souvislosti s animou. A co se tyce Hesseho uctovani se smyslovosti/smyslnosti (myslím, ze je to trochu rozdil, ne kazdy smyslovy clovek je smyslny, ale Goldmund smyslny rozhodne je), mam pocit, ze "je na Goldmundove strane". Pac ani ty nezavorkujes, prestanu i ja;)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    JAHRABAGAN: tto jsem vubec nechytla, znovu, pomaleji nazorneji ;)

JAHRABAGAN: myslis jako vysledky ankety ze jsou divne? je tam malo hlasu, ale pripadaji mi naprosto uveritelne. nebo popis nejake vlastnosti, ktere dle tebe zeny na muzich ocenuji, a jsou od anima
    JAHRABAGAN
    JAHRABAGAN --- ---
    YMLADRIS: Ta anketa je nějaká divná. Po tom, co sem si přečet, jak se nejčastějc projevuje animus u ženy, ve von Franzový Psychologickým výkladu pohádek, tak to nebejvá moc balada a vlastnosti, co "přitahujou". Animus, než je integrován, spíš dělá pěknej virvál.
    I když to anima taky. ;( Nejde to dveřma? Pudem voknem. Nefunguje princezna? Zkusíme prostitutku! Nejde prostitutka? Zkusíme upířici. Nejde to upířicí? Tak si trhni, jahrabagane, budu náladová a odtrhnu Tě od energie, hehehehehééé!!!
    Když už je ta pozitivní anima tak hezky vidět u Hesse, tak aspoň dodám, že tý negativní je plno v Legendě o Grálu od Jungový a von Franzový (prostě "jungfrauen" si daly tu práci...;)) ).
    JAHRABAGAN
    JAHRABAGAN --- ---
    SPIELMANN: První, co mě k tomu napadá: deziluze z nutnosti stahovat projekce, protoze "objektální svět" se prodle nich prostě neřídí... Myslim tim archetypalní projekce. Vo to je to horší, těžší a fuj fuj blevajs (dospívání)!... A univerzálnější.
    KASTA
    KASTA --- ---
    TOOM: no, vztahy a vyber partnera je vseobecne hodne zabavna vec...staci trosku pozorovat okoli....anebo i sam sebe....:-)))
    TOOM
    TOOM --- ---
    KASTA: Velmi zábavné ovšem je, že po archetypech " chlapáků" je mezi ženami cca > 27l. docela slušná poptávka:)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam