• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISJung - život, dílo, souvislosti, přesahy, ...
    Oslovilo vás něco z Junga? Projevují se jungiánské motivy nějak ve vašem životě? Je pro vás užitečná teorie archetypů? Doporučíte knihu s Jungem či jungiánstvím související?

Který prezidentský kandidát je nejvíc fuj?

83 hlasy od 83 respondentů
    • 34.9% / 29 hlasů
    • 8.4% / 7 hlasů
    • 3.6% / 3 hlasy
    • 6.0% / 5 hlasů
    rozbalit záhlaví
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    LOOK: O tom viz Meze a obzory psychoanalýzy / Hugo Široký. - Vyd. 1. - Praha : Triton, 2001. - 587 s. Je tam kapitola zabývající se korspondencí moderní fyziky a psychologie:o)

LOOK: Docela dobře. Nejdřív drobná korekce - Sen nemá kompenzační charakter, ale komplementární. Tenhle charakter má z úhlu pohledu našeho vědomí. Pokud si ale představím jak to vypadá "z druhého břehu" pak to může být takto: Nevědomí je zde stále - takže ví, jak za dne reaguji na své okolí. V noci pak naservíruje sen, aby vědělo, jak budu reagovat, kdyby podmínky byly nějak změněny. Což se z našeho pohledu jeví komplementárně - doplnění celku.
    LOOK
    LOOK --- ---
    SPIELMANN: Představte si, že sny jsou prostě "testy", aby nevědomí vědělo co se teda s náma děje a jak smýšlíme.
    Jak ti do toho zapada kompenzace ve snech?

ad projekce: intuice .. pokus-omyl-uceni .. bych rek :)
    LOOK
    LOOK --- ---
    YMLADRIS: ad vyvoj snu: mozna to nevedomi nezamlzuje, jen pak resi dilci nebo jine veci, kdyz tu hlavni uz 'reklo' a vedomi ji zpracovalo.
    LOOK
    LOOK --- ---
    YMLADRIS: hehe, nevedomi je definovano jako to, co neni ve vedomi - nasem vedomi. jako mas Cesko a ne-Cesko. kdyz se na to podivas tak, tak nejake posuzovani ne-Ceska jako celku bude nutne hodne obecne, kdyz ale odlisis v ne-Cesku Nemecko, Rusko, Asii, tak uz o nich muzes rict vic. mno mozna popisuju triviality.. kazdopadne takovy Nemecko nemusi, ale muze, to mit podobne jako ma Cesko. jak to zjistit? studovat ho ze vsech stran, vest s nim dialog, zajet se tam podivat :)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    hmm od inteligence k zameru je u mne dlouha cesta.

ma gravitacni sila zamer? ma pocitacovy program zamer?
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    Myslím, že okamžik přiznání inteligence nevědomí (potažmo nějakého záměru) je velice blízké k přiznání víry v Boha.Tím nechci říct, že nevědomí je Bůh. Jen mám pocit, že se tak projevuje a je tak námi vnímáno:o) Krom toho, asi bych spíše než nevědomí měl začít používat termín Bytostné Já, který vlastně přesně vystihuje tu ambivalenci o které tu diskutujeme: "Jsem to já a zároveň nejsem."

Myšlenka že Bytosné Já zkoumá nás je výborná. Představte si, že sny jsou prostě "testy", aby nevědomí vědělo co se teda s náma děje a jak smýšlíme. Hezký ne?:o)

Abych pravdu řekl, na tomto celém mne straší jedna věc - projekce. Vím, že jsem schopen si najít smysl i ve výplodku trávicího traktu. Vím, že jsem schopen vnímat záměr tam, kde žádný není. (v opozici k tomuto se samozřejmě hlásí ten druhý s myšlekou: "co když tam ten záměr je ale ty jsi tak blbej že ho nevidíš")

No, dnešní ráno je správně metafyzické, venku je sníh a mě je dobře:o)
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    KASTA: Mě ta reklama taky štve. A taky nevím proč:o)))
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    asociuje mi to s necim co jsem nekde cetla, snad je to z freuda: kdyz pacient prijde do analyzy a vypravi svuj inicialni sen, je to typicky brana/klic k zasadnimu bodu neurozy. jak probiha analyza, nektere veci se vyjasnuji a "strazce snu" zareaguje tak, ze dalsi sny na to tema uz zdaleka nejsou tak otevrene a jasne. jako by nevedomi reagovalo na to, ze ve vedomi probehla zmena = neco se uvedomilo = tim, ze zapne dalsi odporove/zamlzovaci obrany a uz nemluvi stejne otevrene jako driv.

rekla bych, ze nevedomi nema vedomi z definice ;-), ale proste ze funguje inteligentne. neni to jen magicky kotlik ve kterem se prelivaji nejake obsahy naprosto nahodne a neco z toho leze do prostoru kde je to uvedomitelne, ale funguje to podle sloztejsich pravidel/struktur. cili ne chuchvalce ale neco usporadanejsiho.

LOOK
    LOOK --- ---
    YMLADRIS: co takhle nevedomi jakozto prostor, ve kterem se vyskytuji jako jeho podmnoziny rekneme energeticke chuchvalce. treba instinkty, to je dobry priklad co myslim temi chuchvalci, nebo komplexy. nebo duse :) [v kolektivnim nevedomi pak archetypy jakozto pravzory osobnich chuchvalcu]
    nevim, jestli i samotne nevedomi jako celek nejak jedna, spis bych rek ze ne, to pouze my nezname ty jeho podmnoziny a nedokazeme presne odlisit jednu od druhe

ad nevedomi analyzuje vedomi: nahradil bych 'analyzuje' -> 'reaguje na'. analyza je imho spis vedoma cinnost. hm, pokud pokracuju v tom mojem modelu, tak nektere chuchvalce v nevedomi by mohly mit neco jako vedomi - ovsem uz jsme u filozoficke otazky, jak poznat, ze ma vedomi neco odlisneho od nas :) viz Eliza. nebo zvirata, hmyz, bakterie. mozna maji vedomi, ale ne jako my.
    PARAZIT
    PARAZIT --- ---
    KASTA :V zásadě souhlasím, jde o to, že dnes se ten obraz anima a animy dost komplikuje, jak se množí mnoho nových obrazů, do kterých je možno je projikovat, na jednoho je to pak nářez
    KASTA
    KASTA --- ---
    SPIELMANN: ja vlastne nevim, na co ten banner odkazuje (tak nejak tyhle reklamy automaticky ignoruju, pokud neobsahujou nahodou neco, co zrovna hledam - napr. nedavno webhosting:)) - ale specialne tenhle - graficky - me rozciloval - a spis nejen proto, ze je sexualni, ale jakym konkretnim zpusobem je sexualni - zarazila me moje reakce na nej - dost silne negativni...:))) nejspis se to tyka hlavne me, ostatnim nevadi....:)))
    KASTA
    KASTA --- ---
    PARAZIT: ja myslim ze kazdy ma oboje - a predstavuju si to tak, ze treba v muzsky dusi je hlavne pritomna Anima jako (nevedoma?) zenska cast duse... ale v tyhle zensky casti zase bude ukrytej muzskej aspekt jako malej Animus (kterej ma taky zenskou cast - minianimu, v niz je zase ukrytej muzskej aspekt miniminianimus atd, atd...) a tak dale jako monada.... ..... .....
    no to jsem mozna prehnal ale v zasade si myslim, ze v dusi jakyhokoliv cloveka lze najit vsechno - jen "namichany v ruznym pomeru" - ale vsechny ty slozky jsou tam potencionalne pritomny.....
    KASTA
    KASTA --- ---
    SPIELMANN: ja tedy taky vnimam nevedomi jako "jakousi inteligenci stojici mimo me" - aspon muj osobni nazor je, ze cely vesmir obsahuje urcitou inteligenci, tezko popsatelnou v nasich pojmech, ale my jsme jeji soucast, jeden z jejich projevu - snad "podmnozina":))) A ta pro nas nejpochopitelnejsi cast tyhle inteligence je obsazena v nasem nevedomi skrze ktery vzniklo nase vedomi.... tahle "inteligence" tu byla pred nami - nekdo ji rika Buh, nekdo Matka priroda, nekdo treba Tao, to je fuk - proste to tu bylo driv, "vytvorilo" to tu uzasnou strukturu naseho nevedomi a pak i naseho vedomi......a to bez naseho vedeni nebo bez nasi pomoci:)))
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    LOOK: jo, to zda je to mimo tebe nebo soucast tebe zalezi na definici slova 'tebe', ok. slo mi o to, ze to ma vlastni "inteligenci" v tom smyslu ze to samovolne kona ruzne veci a resi ruzne problemy - napriklad to chce komunikovat se spielmannem pomoci konceptu ktery zrovna nacetl v knihach.

dava to smysl? nevedomi nema vedomi [ ;-) ], takze nevim, zda lze o inteligenci mluvit, je to neco jako inteligence pocitacova nebo tak. tak si to predstavuju.

v nejake kastove nebo nekde jsem dokonce cetla nazor, ze vedomi se snazi analyzovat nevedomi a nevedomi se zaroven snazi analyzovat vedomi. to nevim jestli chapu ale udelalo to na mne dost dojem ;-)
    LOOK
    LOOK --- ---
    YMLADRIS: ja treba beru nevedomi jako svou soucast. nebo mozna jako siamske dvojce :)
    koneckoncu buddhismus rika, ze zadny jev nema nezavislou existenci, proc pak od sebe oddelovat neco tak relativne blizkeho jako osobni nevedomi?
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    KASTA: Jo ten banner mne taky lehce rozčiluje. Je to sexuální lákátko a na sex holt reaguju. Ještě je v tom apel na to, že jej získáš snadno a apel na vstoupení do klubu vyvolených, kteří vědí! Zkrátka klasika....
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    Protože to tak někdy necítím. Někdy své nevědomé projevy vnímám jako projevy mého já (sice trochu jiného ale furt jaktosakraříct, mého?!) Blbě se to popisuje.... chybí slova. A už jsme to tu nedávno probírali:o)

PARAZIT: Myslím, že záleží na tom jak se na to podíváš. Zcela jednoznačně odpovědět asi nejde, nicméně chlap by mněl mít pouze Animu a žena Anima.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    jasne ze je nevedomi inteligence stojici mimo tebe. proc o tom pochybujes.
    PARAZIT
    PARAZIT --- ---
    Myslíte, že člověk je vybaven animem i animou, nebo jen žena animem a muž animou?Zajímal by mě váš názor, neboť v dnešním věku je to dost aktuální, je to v nitru člověka, záleží na tom, jestli ho budem aspoň okrajově chápat.
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    KASTA: Mne alchymie doopravdy dohnala teď nedávno. Zdál se mi sen, ve kterém mi má přítulkyně říká, že jsem její sol niger. Doprovodný obraz byla rytina z jednoho rukopisu s vyobrazením lva a zmiňovaného černého slunce.

Zajímavé je, jak nevědomí pracuje. Symbol Sol niger jsem totiž vždy vnímal tak nějak okrajově, prostě jako jednu položku z mnoha...

Taky se mi potvrdila ta teorie s "jazykem". Zuřivou četbou intelektuálních tlustopisů:o) jsem holt nevědomí dodal materiál, pomocí kterého se mnou "komunikuje". (tedy, teď to vypadá, jako bych nevědomí přiřkl statut jakési inteligence stojící mimo mne... i když. Já to tak vlastně momentálně vnímám. Hmm, no tak nic, nechme to tak:)
    KASTA
    KASTA --- ---
    SPIELMANN: asi, teda urcite, mas pravdu - ja jen zatim nedozral k tomu vstrebat ten pojmovej system - možná že mě odrazuje (tak a od teď píšu s háčkama a čárkama - ne jako matfyzák:)), že mám přijmout nějakou úplnou teorii o tom jak se který duševní děj promítá v pohádkách případně v alchymistický literatuře a přitom to pro mě nemá žádnou souvislost s mým osobním prožitkem - musím těm jeho interpretacím prostě věřit. No ještě to zkusím - přišel jsem prostě z druhý strany...:))

jo co říkate na ten banner, co se tu občas nahoře objevuje: TOLIK BLAHA ZA TAK MALO, TO JSEM MEL VEDET DRIV - aspoň na mě dost působí - ale spíš v negativním slova smyslu.... ale přehlídnout se nedá....
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam