• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISJung - život, dílo, souvislosti, přesahy, ...
    LOOK
    LOOK --- ---
    JAHRABAGAN: jeste mi v tom chybi kvantova fyzika :)
    LOOK
    LOOK --- ---
    YMLADRIS: ty mi vyvolavas prirovnani, coz je pro me nova vec :)
    clovek jako ledovec, nad vodou vedomi, pod vodou nevedomi, kdyz narazi do jineho ledovce pod vodou, vedomi nevidi naraz, ale presto neco vnima. kolektivni nevedomi je pak ocean, archetypy by mohly byt morske proudy
    :)

jinak ok, doporucil bych ti procist trochu toho Junga, je pomalu jedno co, vsechno je dobre. ziskas lepsi obrazek nez od nas laiku :) ja prave precet prvni cast z Mandaly - obrazy z nevedomi a opet jsem si neco odnes.
    JAHRABAGAN
    JAHRABAGAN --- ---
    Ha! Povedlo se to! Tak dlouho sem se do tohodle auditka nekoukal, až se objevilo 100+ nepřečtených příspěvků!A teď sem to (v práci...;) ) vzal jednim šmahem. Uáááááá!!!!!!!!!!!!!!!To je pocit...:-DDDDD

Ad Já: k diskusi níže se mi asociuje G. Marcel, konkrétně Filosofie naděje, nebo jaxetomenuje... Nemám to po ruce, ale matně si pamatuju, že možnost víry tam nějak vyvozuje z paradoxu Já: Když se snažim popsat Já, tak ho už popisuju jako objekt, ne subjekt, je to už prostě ne-Já. A kdo se ho snaží popsat? Já? Ale jak to řeknu, už to nejsem já atd. Prostě se to hezky cyklí...;-)

A pač na mě z podvědomí pokřikuje Hegel a Fichte a Feuerbach a kdovíkdoeště, jen připojím asociaci k JÁ: Taková malilinkatá kulička (ne MONÁDA, dej pokoj, nejlepší světe ze těch.. no...), nejspíš modrá, nemá žádnej rozměr, velikost ( i když je malá, no...), a kudy se pohne, tam se za ní křiví časoprostor jakoé meteorickej roj.

Tak. Tohle s člověkem udělá 100+ nepřečtenejch příspěvků..........................Sorry za OTTTT
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ad posuzovani nevedomi jako celku: o tom ja nedelam zadne vypovedi ;-) to uz je na mne strasne slozite. ja premyslim o svem malem nevedomi.

svou bytost si predstavuji jako system, ktery interaguje s okolim a neustale se aktualizuje/vyviji. velka cast tohoto procesu bezi sama - nevedome. male casti tohoto procesu maji takovou povahu, ze je schopno zaregistrovat to, cemu rikame vedomi = uvedomim si neco.

to, ze ve mne funguje nejake vedomi, je zase vec, ktera cely muj system nejak ovlivnuje .. moje nevedomi reaguje na projevy/funkci meho vedomi.

nejakej celosvetovej buh nebo tak mi tam zatim nijak nevstupuje
    LOOK
    LOOK --- ---
    SPIELMANN: Představte si, že sny jsou prostě "testy", aby nevědomí vědělo co se teda s náma děje a jak smýšlíme.
    Jak ti do toho zapada kompenzace ve snech?

ad projekce: intuice .. pokus-omyl-uceni .. bych rek :)
    LOOK
    LOOK --- ---
    YMLADRIS: ad vyvoj snu: mozna to nevedomi nezamlzuje, jen pak resi dilci nebo jine veci, kdyz tu hlavni uz 'reklo' a vedomi ji zpracovalo.
    LOOK
    LOOK --- ---
    YMLADRIS: hehe, nevedomi je definovano jako to, co neni ve vedomi - nasem vedomi. jako mas Cesko a ne-Cesko. kdyz se na to podivas tak, tak nejake posuzovani ne-Ceska jako celku bude nutne hodne obecne, kdyz ale odlisis v ne-Cesku Nemecko, Rusko, Asii, tak uz o nich muzes rict vic. mno mozna popisuju triviality.. kazdopadne takovy Nemecko nemusi, ale muze, to mit podobne jako ma Cesko. jak to zjistit? studovat ho ze vsech stran, vest s nim dialog, zajet se tam podivat :)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    hmm od inteligence k zameru je u mne dlouha cesta.

ma gravitacni sila zamer? ma pocitacovy program zamer?
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    Myslím, že okamžik přiznání inteligence nevědomí (potažmo nějakého záměru) je velice blízké k přiznání víry v Boha.Tím nechci říct, že nevědomí je Bůh. Jen mám pocit, že se tak projevuje a je tak námi vnímáno:o) Krom toho, asi bych spíše než nevědomí měl začít používat termín Bytostné Já, který vlastně přesně vystihuje tu ambivalenci o které tu diskutujeme: "Jsem to já a zároveň nejsem."

Myšlenka že Bytosné Já zkoumá nás je výborná. Představte si, že sny jsou prostě "testy", aby nevědomí vědělo co se teda s náma děje a jak smýšlíme. Hezký ne?:o)

Abych pravdu řekl, na tomto celém mne straší jedna věc - projekce. Vím, že jsem schopen si najít smysl i ve výplodku trávicího traktu. Vím, že jsem schopen vnímat záměr tam, kde žádný není. (v opozici k tomuto se samozřejmě hlásí ten druhý s myšlekou: "co když tam ten záměr je ale ty jsi tak blbej že ho nevidíš")

No, dnešní ráno je správně metafyzické, venku je sníh a mě je dobře:o)
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    KASTA: Mě ta reklama taky štve. A taky nevím proč:o)))
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    asociuje mi to s necim co jsem nekde cetla, snad je to z freuda: kdyz pacient prijde do analyzy a vypravi svuj inicialni sen, je to typicky brana/klic k zasadnimu bodu neurozy. jak probiha analyza, nektere veci se vyjasnuji a "strazce snu" zareaguje tak, ze dalsi sny na to tema uz zdaleka nejsou tak otevrene a jasne. jako by nevedomi reagovalo na to, ze ve vedomi probehla zmena = neco se uvedomilo = tim, ze zapne dalsi odporove/zamlzovaci obrany a uz nemluvi stejne otevrene jako driv.

rekla bych, ze nevedomi nema vedomi z definice ;-), ale proste ze funguje inteligentne. neni to jen magicky kotlik ve kterem se prelivaji nejake obsahy naprosto nahodne a neco z toho leze do prostoru kde je to uvedomitelne, ale funguje to podle sloztejsich pravidel/struktur. cili ne chuchvalce ale neco usporadanejsiho.

LOOK
    LOOK --- ---
    YMLADRIS: co takhle nevedomi jakozto prostor, ve kterem se vyskytuji jako jeho podmnoziny rekneme energeticke chuchvalce. treba instinkty, to je dobry priklad co myslim temi chuchvalci, nebo komplexy. nebo duse :) [v kolektivnim nevedomi pak archetypy jakozto pravzory osobnich chuchvalcu]
    nevim, jestli i samotne nevedomi jako celek nejak jedna, spis bych rek ze ne, to pouze my nezname ty jeho podmnoziny a nedokazeme presne odlisit jednu od druhe

ad nevedomi analyzuje vedomi: nahradil bych 'analyzuje' -> 'reaguje na'. analyza je imho spis vedoma cinnost. hm, pokud pokracuju v tom mojem modelu, tak nektere chuchvalce v nevedomi by mohly mit neco jako vedomi - ovsem uz jsme u filozoficke otazky, jak poznat, ze ma vedomi neco odlisneho od nas :) viz Eliza. nebo zvirata, hmyz, bakterie. mozna maji vedomi, ale ne jako my.
    PARAZIT
    PARAZIT --- ---
    KASTA :V zásadě souhlasím, jde o to, že dnes se ten obraz anima a animy dost komplikuje, jak se množí mnoho nových obrazů, do kterých je možno je projikovat, na jednoho je to pak nářez
    KASTA
    KASTA --- ---
    SPIELMANN: ja vlastne nevim, na co ten banner odkazuje (tak nejak tyhle reklamy automaticky ignoruju, pokud neobsahujou nahodou neco, co zrovna hledam - napr. nedavno webhosting:)) - ale specialne tenhle - graficky - me rozciloval - a spis nejen proto, ze je sexualni, ale jakym konkretnim zpusobem je sexualni - zarazila me moje reakce na nej - dost silne negativni...:))) nejspis se to tyka hlavne me, ostatnim nevadi....:)))
    KASTA
    KASTA --- ---
    PARAZIT: ja myslim ze kazdy ma oboje - a predstavuju si to tak, ze treba v muzsky dusi je hlavne pritomna Anima jako (nevedoma?) zenska cast duse... ale v tyhle zensky casti zase bude ukrytej muzskej aspekt jako malej Animus (kterej ma taky zenskou cast - minianimu, v niz je zase ukrytej muzskej aspekt miniminianimus atd, atd...) a tak dale jako monada.... ..... .....
    no to jsem mozna prehnal ale v zasade si myslim, ze v dusi jakyhokoliv cloveka lze najit vsechno - jen "namichany v ruznym pomeru" - ale vsechny ty slozky jsou tam potencionalne pritomny.....
    KASTA
    KASTA --- ---
    SPIELMANN: ja tedy taky vnimam nevedomi jako "jakousi inteligenci stojici mimo me" - aspon muj osobni nazor je, ze cely vesmir obsahuje urcitou inteligenci, tezko popsatelnou v nasich pojmech, ale my jsme jeji soucast, jeden z jejich projevu - snad "podmnozina":))) A ta pro nas nejpochopitelnejsi cast tyhle inteligence je obsazena v nasem nevedomi skrze ktery vzniklo nase vedomi.... tahle "inteligence" tu byla pred nami - nekdo ji rika Buh, nekdo Matka priroda, nekdo treba Tao, to je fuk - proste to tu bylo driv, "vytvorilo" to tu uzasnou strukturu naseho nevedomi a pak i naseho vedomi......a to bez naseho vedeni nebo bez nasi pomoci:)))
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    LOOK: jo, to zda je to mimo tebe nebo soucast tebe zalezi na definici slova 'tebe', ok. slo mi o to, ze to ma vlastni "inteligenci" v tom smyslu ze to samovolne kona ruzne veci a resi ruzne problemy - napriklad to chce komunikovat se spielmannem pomoci konceptu ktery zrovna nacetl v knihach.

dava to smysl? nevedomi nema vedomi [ ;-) ], takze nevim, zda lze o inteligenci mluvit, je to neco jako inteligence pocitacova nebo tak. tak si to predstavuju.

v nejake kastove nebo nekde jsem dokonce cetla nazor, ze vedomi se snazi analyzovat nevedomi a nevedomi se zaroven snazi analyzovat vedomi. to nevim jestli chapu ale udelalo to na mne dost dojem ;-)
    LOOK
    LOOK --- ---
    YMLADRIS: ja treba beru nevedomi jako svou soucast. nebo mozna jako siamske dvojce :)
    koneckoncu buddhismus rika, ze zadny jev nema nezavislou existenci, proc pak od sebe oddelovat neco tak relativne blizkeho jako osobni nevedomi?
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    KASTA: Jo ten banner mne taky lehce rozčiluje. Je to sexuální lákátko a na sex holt reaguju. Ještě je v tom apel na to, že jej získáš snadno a apel na vstoupení do klubu vyvolených, kteří vědí! Zkrátka klasika....
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    Protože to tak někdy necítím. Někdy své nevědomé projevy vnímám jako projevy mého já (sice trochu jiného ale furt jaktosakraříct, mého?!) Blbě se to popisuje.... chybí slova. A už jsme to tu nedávno probírali:o)

PARAZIT: Myslím, že záleží na tom jak se na to podíváš. Zcela jednoznačně odpovědět asi nejde, nicméně chlap by mněl mít pouze Animu a žena Anima.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam