• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISJung - život, dílo, souvislosti, přesahy, ...
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    obcas mi nekdo rekne, ze jsem ironicka, kdyz nemam ten pocit. je mozne, ze tento (ironizujici?) pohled na veci mam v sobe zazrany, nevim. ale to co jsem napsala myslim naprosto vazne nejvic jak to jde. je to kompilat vzpominek na ruzna moje zamilovani a vytazeni stycnych bodu.

co se tyce chovani holek: stejne jako u animy i u anima si myslim ze pro ruzne lidi jsou dulezite ruzne aspekty. u mne ten rozum a originalita a svoboda, ci co. ale urcite jsou zeny, ktere si jedou hlavne cojavim pocit bezpeci?

zeny, ktere toto ctete. jak se zamilovavate? ;-)
    KASTA
    KASTA --- ---
    Y no ale vlastne kdyz pominu, ze pouzivas trochu - pro me neobvyklej - vyber slov, tak to sedi. Aspon v tomhle hodne vidim chovani holek v mych minulych vztazich... vlastne jo!!!

jeste o tom budu premyslet, ted jsem ve vlaku.
    KASTA
    KASTA --- ---
    Y: asi jsem fakt natvrdlej - ja vazne nevim - ani ted - proste v tom tu ironii citim, ale nedokazu odhadnout, jestli je to jen lehce sebeironicky napsany (ale v podstate pravdivy) nebo jestli si delas legraci uplne... Fakt te NEZNAM a komunikace po netu je hodne nejasna v takovychhle jemnych odstinech...

YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    KASTA: vole ;-) clovek se tady uprimne sveri a ty to ani nepochopis.
    ATOMINATOR
    ATOMINATOR --- ---
    no ona s jednim takovym totiz zije :))
    KASTA
    KASTA --- ---
    YMLADRIS: hele ted jsi me fakt dostala... fakt vubec nevim, jestli je to mysleny vazne, nebo ironicky....:))) takze nevim jak na to odpovedet...
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    myslim si o nem ze je to polobuh
    ze ma unikatni miru poznani
    je hrozne daleko v duchovnim vyvoji
    nema zadne slabosti a chyby
    vi co chce a jde si za tim ;-)
    neni omezen beznymi konvencemi a jinymi aspekty normalniho sveta, je uzasny
    je hrozne originalni (jeho nazory, zpusoby fungovani, ...)
    to, cim se zabyva je hrozne zajimave

jak postupuju: okamzite mne zacnou zajimat temata, ktera zajimaji i jeho, protoze pres spolecne diskursivni univerzum se s nim muzu sdilet. jsem s nim kontaktu. snazim se "byt ho hodna", aby pro nej bylo prinosny byt v kontaktu se mnou. delam na nej dojem.
    prozivam uzasne splynuti, porozumeni, jednotu, vdecnost za to, ze muzu pobyvat s takovym uzasnym inspirativnim a netuctovym clovekem.
    postupne zjistim, ze zas takovej guru to neni a jsem hrozne zklamana, v horsim pripade ho zavrhnu uplne.
    vzpominam, jaky to bylo, kdyz se animus konsteloval a touzim po tom. jak bez toho clovek muze zit? ctu si jungiany a rikam si, ze "to" si clovek asi musi nejak rozvinout sam v sobe; spis nez opakovat tento cyklus.

Mas dobry otazky!!
    KASTA
    KASTA --- ---
    problem to je, kdyz to zpusobuje problemy v zivote...:))) mam par kamaradek, ktery porad hledaji toho "poradnyho spravnyho chlapa" a vzdycky je zaujme takovej idiot, ze (z myho pohledu) to je uplne sileny. A par kamosu, ktery si "jedou svoji animu" a z kazdyho vztahu vychazeji uplne vyzdimany...

Ale zase jsme to zjednodusili, do takovych nezdravych projevu anima animy se toho da zahrnout mnohem vic...

Kazdopadne pro me na tom je nejvic fascinujici ta obtizna pochopitelnost archetypu opacnyho pohlavi.... Obcas se zkousim vzit do animuse a je to fakt tezky ho intuitivne pochopit.... Nechtela bys zkusit popsat, treba jak to prozivas, kdyz se "konsteluje animus"???? Tak nejak od setkani s takovym "muzem snu", potom jak se ten vztah (tvuj vnitrni) k nemu vyviji a tak ??? Prijde mi ze si jedna z pomerne mala holek, ktery to dokazou nejak "racionalne" formulovat (zase ty odlisnosti..:))))
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    nekdo tady z nyxu mi pred casem psal, ze mi diagnostikoval posedlost animusem ;-). tak te asi trochu chapu. trochu,
    KASTA
    KASTA --- ---
    jeje, ja nechtel rozebirat, co se ma psat do inzeratu, to fakt nevim..... asi spis jakej by ten clovek mel byt, ne - zajmy, zalozeni, jestli k sobe vzajemne naladeni ...??? ja nepovazuju inzeraty za dobry zpusob seznamovani......

pouzil jsem to spis jako vec, ktera me - chlapovi - umoznuje trochu pochopit animuse....

v urcity fazi zivota jsem si nedokazal predstavit, ze bych o animu "prisel" prozival jsem neskutecne hlubokou lasku s takovym tim "numinoznim" pocitem (kdyz uz jsme u toho Junga) a citil jsem to jako to nejskutecnejsi, to nejvic z myho nitra... kdyby mi nekdo rikal, ze se pres to musim dostat, poslal bych ho nekam....

Mozna to ale neni to stejny, cos psala ty - ja si taky treba rad ulitnu na setkani s hezkou, sexy, sympatickou holkou, ale to je neco jinyho. Pritazlivost muz-zena pretrvava, ale konstelaci animy vnimam jako "zaslepeni" , navic s taovou silou, ze to cloveka nakonec nici, az nekdy uplne semele. Ted citim mnohem vetsi svobodu, drive to bylo jako zavislost.....
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    mozna mam jen nejaky komplex nudy a sedivosti. takze situace, kdy se konsteluje archetyp, mne fascinuje, protoze je to jizda. a pripada mi "skoda" to nejak umravnovat.

takze: kdyz "chci muze jenz vi co chce", vim, ze to chce moje nevedomi, nebranim se tomu, necham se opajet tim zazitkem pobytu ve spolecnosti muze, kterej vi co chce atd. Akorat kdyby to haprovalo (muz by ZROVNA nevedel co chce), tak bych to teda regulovala vedomim: vadi ti to, protoze ti nabiha takovej a takovej komplex... a snazila se rozhodovat ne podle toho komplexu ale podle sirsiho sveoho vedomi.

Co jsou podle tebe "spravne" vlastnosti, ktere by zena mela psat do inzeratu? Na tom asi lepe pochopim jak to myslis.
    KASTA
    KASTA --- ---
    souhlasim, ze psat o tomhle je tezky...:)))

Hele, to je taky tezky odpovedet :))) Kocirovat rozumem neni moc produktivni. Spis myslim, ze je zadouci pokusit se svy jednani nahlidnout, byt otevreny ke zpetny vazbe z okoli a nakonec si tenhle archetyp UVEDOMIT v sobe.

Predpoklad vedomejsiho zivota... a vedomejsiho vztahu... milovat druhyho cloveka a ne svoji predstavu v nem...

Ale jak presne tohle "nahlednuti" probehne, popsat neumim. Kdyz to nastalo u me (s animou), nechapal jsem jak zaslepenej jsem byl. Bylo to jako dozrani nejakeho poznani, dlouho k tomu nazravalo, taky jsem musel chtit to prijmout a vzdat se "prijemnych" drivejsich predstav....

YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ja se snazim se ptat na to, zda je "zadouci" konstelovany archetyp vubec regulovat rozumem a nejak jej kocirovat.. ty pises neco jako: kdyby ty holky vedely, ze z nich mluvi projekce animuse, nikdy by to nenapsaly .. [protoze je trapne kdyz misto tveho rozumu za tebe jedna tvoje nevedomi].

myslis to takhle?

(po dlouhe dobe na netu mam dojem, ze toto jsou tak slozita temata, ze to nelze dobre komunikovat jen v psane forme, resp. je to drina. tak nereaguju na vsechno)
    KASTA
    KASTA --- ---
    YMLADRIS: to nahlednuti neni tak jednoduche - je potreba si to uvedomit a nejak to "zazit". Nebo "nechat dozrat to poznani v sobe" Prvni vec je ale si to pripustit. To je moje zkusenost, ale co jsem cetl u Junga, jsme v souladu.... :))

Ja myslim, ze typickej vysledek takovyhleho hledani, pokud jejich kroky "vede slepe animus" je vystridani nekolika vztahu s egoistickymi borci a naslednym konstatovanim, ze "chlapi jsou strasny". I kdyz "hledaji dobreho cloveka"..:)))
    KASTA
    KASTA --- ---
    jo hned zareaguju, ted jsem "smolil" pokracovani....
    KASTA
    KASTA --- ---
    Ted teda trochu zesiroka - z co nejvice aspektu (pisu o anime ale dost toho podle me plati - zrcadlove - o animovi:

Anima je podle me jakysi predobraz ZENY v muzske dusi - tedy "predprogramovana definice" toho, co to je ZENA a taky toho jak se k ni chovat a co od ni ocekavat. Je propojena, nebo lepe "vyrusta" ze sexualniho pudu, coz je takova "nejjednodussi" cast tohohle "programu" - mozna prvni verze???

Je jednoduchy definovat nejak zenu jako sexualni objekt - staci urcity telesny tvary, vune atd a to urcuje, ze s touhle osobou chci mít sex. To je sexualni pud, z nej anima "vyrusta" a bere si tu vzajemnou pritazlivost.

Je ale mnohem komplikovanejsi, protoze "definuje" vsechny mozne role zeny - milenku, partnerku, matku, zivotniho patnera atd. Je spousta veci, cim zena muze fascinuje, treba jen svou "zenskosti" = odlisnosti od muze.

Tak se v muzske dusi nachazi tenhle predobraz a ten se "aktivuje" kdyz muz potka vhodnou zenu - ale vhodna zena pro projekci animy vubec nemusi byt idealni zena z pohledu sexualniho pudu - dokonce to muze byt kontrast. Urcity typ holky me desne vzrusuje a do uplne jineho typu se "zamilovavam". A podle my zkusenosti, kdyz dojde k tyhle projekci (animy) vznikne ohromne silnej vztah, fascinace, takova ta slepa zamilovanost, spise do idealu, nez do skutecne osoby. To je vlastne mozny zacatek vztahu (pokud oba ustoji tu naslednou deziluzi, ktera muze byt ruzne velka). Proto je to komplexnejsi, nezli jen ten sex. pud kde jde jen o sex - ale vse je samozrejme propojene, i kdyz nekdy i v velkem kontrastu - proste anima a sex pud neni totez.

(jeden extrem kontrastu archetyp X pud - jsou lidi, kteri platonicky miluji nejakou zenu a maji pocit, ze kdyby se s ni vyspali, ten vztah by to zneuctilo)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    hm, myslela jsem to obracene, ze pro animuse jsou konkretni cile (kam leti) dulezity, ale pro animu ne: ji skutecne pritahuje to, ze animus leti za svym cilem. to, za jakym cilem, je vazne vedlejsi.

smesny by bylo (podle mne) psat do inzeratu "chci muze, ktery si jde za svym cilem [vyjma nemoralnich cilu]". to je snad jasne, ze hledas dobreho cloveka.

obecne s tou smesnosti: tak kdyz se konsteluje nejaky archetyp (ci co), clovek je pod jeho nereflektovanou vladou, fakt to s nim mlati a chova se smesne, ok. ale pokud si uvedomis, "co se to deje", tak "toho nechas" a zacnes se chovat strizliveji, prumerneji, nearchetypalne?

je to tvoje pozorovani, nebo k tomu rika neco jung?
    KASTA
    KASTA --- ---
    Jo, taky jsem rad, ze to tu trochu ozilo....:)))

Samozrejme ze to, co popisuju vychazi z veliky casti z mych osobnich zkusenosti, ale soucasne nahlizenych i ve svem okoli. A souhlasim se Spielmannem, ze je to ohromne komplexni a slozity na vysvetleni - vzdycky o necem pisu a pak si uvedomim ze popisuju jen jeden aspekt (treba ty animy) z mnoha a ostatni casti uz v tom nezahrnuju..

Tak nejak mam pocit, ze animu vcelku intuitivne chapu na vsech rovinach - spojuje se mi to, co jsem vycetl od Junga, co jsem zazil sam i nahlidl ve svem okoli. Animuse (pisu to v tomhle osklivym tvaru, aby se ty dve slova v zadnym pripade nezamenily:)) proti tomu chapu jen castecne - chybi mi ty osobni prozitky, takze si ho jen predstavuju podle Jungova popisu a podle pozorovach jevu z okoli...

Zkusim to tedy jeste jednou, vice to upresnit, rict, jak si to predstavuju vlastnima slovama a zareagovat soucasne na co nejvice otazek (taky dneska uz konecen pisu z norm pocitace a ne z komunikatoru:)))

Nejprve: ad Y proc je to smesny??? Mam zkusenost (podeprenou Jungem), ze kdyz chovani nekoho ovlivnuje nejaky archetyp, coz se deje tehdy kdyz ten archetyp se pokousi "integrovat se do vedomi" ("zlobi", ma eneregii, je aktivni), ten dotycny ma v teto oblasti chovani takovou nejakou slepou skvrnu (konkretne v pripade animus-anima jsou to vztahy muz-zena). Diky ty nevedomosti se z pohledu ostatnich chova az smesne, kazdy vidi jaky ten clovek dela hlouposti, jen on sam to neni schopny nahlidnout - prave proto, ze ten archetyp nema uvedomely.

Takze opacne - za - z meho pohledu - smesnym chovanim - by mel stat takovyhle nejaky problem u te druhe osoby. Ti jsem chtel rict, ze za tou formulaci musi byt Animus, protoze kdyby se tam nepromitalo takove nekjake nevedome ocekavani MUZE-ANIMA, doslo by u tech holek k zamysleni se nad tou formulaci, k nahlidnuti jeji smesnosti a nakonec by ji nenapsaly. Pro anima ty konkretni koncepty nejsou opravdu dulezity, souhlasim s tebou, ale pro tu dotycnou, ktera si podala inzerat DOUFAM jsou - prece nehleda masovyho vraha, jen proto, ze vi co chce....
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    [SERVER ERROR]
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    Sakra, jsem v Makedonii a tak se ted nedostanu na net tak casto:-( Ale jen jednnu rychlou poznamku - to jak popisujete Vase vnimani Animy-Anima je Vase interpretace. Popisujete vlastne VASI Animu-Anima. To jak se projevuje ve Vas. V obecnem pohledu muzou obe mit uplne jnoe charakteristiky:-) Vice az se vratim...

Konecne se to tu zase hejbe, jupi:-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam