• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISJung - život, dílo, souvislosti, přesahy, ...
    Oslovilo vás něco z Junga? Projevují se jungiánské motivy nějak ve vašem životě? Je pro vás užitečná teorie archetypů? Doporučíte knihu s Jungem či jungiánstvím související?

    Který prezidentský kandidát je nejvíc fuj?

    83 hlasy od 83 respondentů
    • 34.9% / 29 hlasů
    • 8.4% / 7 hlasů
    • 3.6% / 3 hlasy
    • 6.0% / 5 hlasů
    rozbalit záhlaví
    LOOK
    LOOK --- ---
    KASTA: nedavno jsem na nyxu cetl diskuzi o necem podobnem a vyplnynulo z ni, ze jedine, co se da rict urcite je "Jsem". Ale to je trosku malo na nejake teorie :) rikam jen, ze kosile je mi blizsi nez kabat, tj. psyche nez vesmir. ale nedrzim se toho nijak echt zasadove, to by byla skodliva rigidita

    i kdybys relativizoval vsechno (teorie ala Matrix), tak i pak ten iluzorni svet neztraci na skutecnosti ve smyslu skutecnosti pro me. stejne jako sen, behem sneni se zda stejne skutecny jako denni realita. proto me nezajima ta fyzicka rovina (blbe slovo), ale to, jak pusobi na me.

    souhlas s tim, ze popis sveta zrcadli nevedome procesy. v buddhismu pro neco takoveho existuje termin karmicka vize. konecnou pravdu odhalis, kdyz ji prekrocis, tj. vycerpas celou svou karmu a co zustane bude opravdova realita
    KASTA
    KASTA --- ---
    LOOK: jeste k tomu IN vs. OUT - to by se dalo zrelativizovat, ze nevis ani jestli existuje tvoje psyche a ze vlastne ten popis psyche ktery psyche vytvorila muze byt jen jeji konstrukce stejne jako v pripade popisu vesmiru.... Do techhle uvah se radsi nebudu poustet, ale je fakt ze jakykoliv popis sveta jevu zrcadli nevedome procesy stejne jako myty a nabozenstvi - je tam tedy mozna trochu min prostoru pro zrcadleni, preci jen se ty konstrukce pohybuji v ramci nejakych faktu, ktere byly stanoveny pozorovanim, ale myslim ze nase mysl vybira jen jednu z mnoha moznych konstrukci - pekna ilustrace je treba strunova teorie vs. casticovy model..... ale stejne mam podvedome pocit ze ten proces nekam smeruje a jednou bude KONECNA PRAVDA odhalena..... mozna archetyp smyslu.......
    KASTA
    KASTA --- ---
    No ja Sterna cetl jednou, kdyz sem kdosi hodil odkaz (mozna to byl LOOK:-))) a nevim... pobavilo me to, nepochopil jsem jestli to mysli vazne nebo si z toho napul dela srandu..... a dalsi veci od nej nejak cist nemusim.... at zije blaze:-)))
    KASTA
    KASTA --- ---
    LOOK: OK, takovou nejakou odpoved jsem chtel :-))) dik
    FIDEL
    FIDEL --- ---
    Sterna mam rad, ale silene se opakuje a jeho freudisticky pristup je obcas az ortodoxne prehnany, aspon takovy dojem mam po te jeho knize, no a taky se mi zda, ze ve svych esejich micha az moc postmoderni gulas, nektera spojeni a nalogie sou az nepochopitelne(a neuchopitelne), obcas jako by se nazil najit souvislost mezi zdanlive nesouvislymi skurtecnostmi az moc nasilne... cetli jste tu jeho posledni stat v analogonu nebo labyrintu o Freudovi a Jungovi?
    LOOK
    LOOK --- ---
    TOOM: mozna
    LOOK
    LOOK --- ---
    Jan Stern tentokrat o spolecnosti, mediich, reklame a tak vubec:
    http://pubweb.ihned.cz/c3-23170265-200000_d-nejucinnejsi-strach-je-maly-strach
    LOOK
    LOOK --- ---
    KASTA: hmmm, mozna tam byl podprahovy odsudek, ktery by mohl souviset s tim, ze zkoumani makrokosmu je pro me az sekundarni. hrube receno, nemam jistotu, ze vubec existuje neco mimo me. a ja, nebo spis psyche, je pro me oblasti zkoumani cislo 1. "struktura vesmiru" uz je sekundarni a az tak me nezajima, podobne jako politika, bulvar, reality show atd. ovsem uz by me zajimala prednaska o vlivu "struktury vesmiru" na psychiku.
    TOOM
    TOOM --- ---
    LOOK: K věci. Prostě s mi vnukla jistá souvislost mezi " tekutý - neurčitý" ( fluidní- entropie).
    KASTA
    KASTA --- ---
    LOOK: jasne ja to pochopil ze to neodsuzujes.... na "vymezeni se" neni nic spatnyho......ale stejne v ty tvy formulaci bylo neco, co me primelo se zeptat. Mohl si treba napsat "fyzice nerozumim", ale tys to formuloval vic osobne.... mozna jsem tam vycitil, ze chces rict ze mezi tyhle lidi nechces patrit, nebo ze chces patrit mezi jiny typy lidi (tim jsem myslel to vymezeni se) a doufal jsem ze napises vic, treba jak to mas ty a proc........ nevim - treba se pletu, byl to jen pocit :)))
    TOOM
    TOOM --- ---
    LOOK: OK. Uznávám. Ppro příště se zdržím používání cizích nebovyklých slov.
    TOOM
    TOOM --- ---
    MORPHLER: OK+ " absolutně určující".
    Prostě to ber tak, že u zdravého, svéprávného jedince druhu h.s. se pud sebezáchovy účastní všech vědomých i nevědomých rozhodovacíh procesů a tím je podmiňuje. Což je pravidlo , které chararkterizuje normální chování. ( interpretuj si to, jak uznáš za vhodné).
    Pak si třeba můžeme pro tvůj klid vyjmenovat vyjímky z tohoto pravidla.. Tzn. situace, kdy toto pravidlo neplatí a jedinec bude konat nenormálně....
    LOOK
    LOOK --- ---
    TOOM: zkus na googlu "define:", nejjednodussi zpusob, jak se dostat k definici nejakeho terminu. jak mam vedet, ktery "pravy" vyznam myslis ty? (jestli cesky nebo anglicky je snad irelevantni)

    jo jo, vsim sem si otazniku, ale ta otazka mi nedavala smysl (a porad nedava mimochodem), proto jsem se pro jistotu podival na definici entropie, ale i s ni mi smysl porad nedavala, tak jsem to proste rekl a aby ses mel ceho chytit, dal jsem tam i link na definice. co je v tom nesrozumitelneho?
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    TOOM: Pouzil jsi: "...studi, která by popírala absolutně určující funkci pudu sbezáchovy..." Ja reagoval na tento termin absolutne urcujici funkce... nic o nadrazenosti ci priorite tam nevidim. Interpretovat se to nepokousim, stale tak nejak doufam, ze mi vysvetslis, co tim vlastne myslis... Pokud by tento pud byl nejak adsolutne nadrazeny (tvuj termin) pak znamena ze ma prednost pred jakymkoli jinym, nizzsim, pudem (at uz si o hierarchii pudu myslim cokoli). A to pravda proste neni, jak jsem ukazal prikladem.. stale nejak nevidim, proc a kde mam v te logice chybu...
    TOOM
    TOOM --- ---
    LOOK: Vzhledem k toomu, žes na termín " entropie" vygůglil spoustu odkazů na hydrodynamické jevy, aniž jsi se propracoval k pravému českému významu toho slova, usuzuji žes prostě " gůglintoš". Nic víc :o)
    Hele, všiml sis, že jsem v reakci použil větu tázací viz. [ TOOM @ Jung - život, dílo, souvislosti, přesahy, ... ] ? Tzn. já jsem žádal o upřesnění/ potvrzení/ vyvrácení své domněnky. To je celé. No a tys místo toho vygůglil nonsens, kterýs mi pak prejktoval s presumpcí jakýchsi mých domnělých potíží s angličtinou, etc.... No je tohle normální ?
    LOOK
    LOOK --- ---
    KASTA: ale ja proti tomu vazne nic nemam :) vymezit se vuci necemu -nevim jestli chapu stejne jako ty- to mi neprijde jako nezdrave jednani, rikam jen ze tohle uz nejsem ja, nebo za tohle uz se nepovazuji. neni v tom zadny odsudek. a proc jsem se takhle vymezil, aby bylo jasno, ze "fyzika" (do ktere entropie tak snad nejak spada) neni moje silna parketa.

    btw tohle je docela dobre :)
    The Tenth Dimension
    http://video.google.com/videoplay?docid=-97057222894136590&hl=en
    TOOM
    TOOM --- ---
    MORPHLER: Použil jsem spojení absolutně nadřazený" & " absolutní priorita". Nikoli " absolutní pravidlo". To je tvá interpretace.
    Ano, já se nedovolával žádných studií, to ty- to ty.
    Ne, nemám teď po ruce žádnou čítanku pro neb jsem ještě línější než ty.
    " ...asi se pletu... " Ano. Imo dokonale :)
    LOOK
    LOOK --- ---
    TOOM: ad gugl: aha, takze zase nejaka tvoje domnenka.
    vysvetli tedy, proc ti pripadne, ze ten muj puvodni prispevek souvisi s entropii (at uz ji chapes podle jakehokoli slovniku).
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    a k formalni logice... asi se pletu, nejsem v ni nijak hluboce vzdelan... ale ja myslel ze ta je prave absolutni. "existuje alespon jeden, ktery ne" vyvraci "vsichni", nebo snad ne? formalni logika je prepsatelna do matematickych symbolu. tam zadny ramec, ze zadne pravidlo neni 100% nepatri, (na rozdil od zivota) proto asi takovy ramec vsichni neprijmaji..
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    btw: mas nejakou studii podporujici "absolutne urcujici funkci" pudu sebezachovy?
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    TOOM: Tak jestli jsi taky nezacal s dovolavanim se studii ty, tak asi nechapu co lidi slovy mysli... ostatne asi nechapu- volas po studii co by popirala "absolutne urcujici fci pudu sebezachovy" ale neprijmas jednoduche logicke priklady (podporene studiemi, ktere tu stale -pravda- nikdo neuvedl, ale to asi spise s lenosti, nebo nevideni vyznamu takoveho cinu) ukazujici kdy clovek uprednostni jine jednani, nez by mu kazal pud sebezachovy- tedy ten pak jiz neni absolutne urcujicim pro jeho chovani. Co vlastne teda myslis tim "absolutne urcujici funkci"? nejak to nechapu...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam