• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISJung - život, dílo, souvislosti, přesahy, ...
    KASTA
    KASTA --- ---
    nebo ne ze by neuspel, ale spis jsem byl svedkem zniceni jeho odkazu..... no uz toho necham...:-)))
    KASTA
    KASTA --- ---
    no v tom snu to bylo preci jen trochu drsnejsi nez v realite - preci jen v realite je aspon nase spolecnost tak nejak stabilizovana, ne ze by takovy vybuch nehrozil ale preci jen to neni az tak aktualni...... sny jsou zajimavy, casto zrcadli cim se prave zabyvame, ja si pamatuju na svoje zivy "castanedovsky" sny z doby kdy jsem cetl tyhle knizky.....

    Me v tom snu jeste zaujal ten Masaryk, coz je takovej temer archetyp otce, kterej tam byl soucasne v ty roli toho "tvurce idealniho radu spolecnosti" ale pritom vlastne neuspel (v tom snu.)... citim v tom nejakou vazbu k otci, jen momentalne nevim jakou.....
    TOOM
    TOOM --- ---
    SPIELMANN: No, popravdě. Já jsem se zatím tou částí Jungova díla o snech seriozně nezabýval. Až bude čas tak na to vlítnu :o)
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    Btw. celkem mám v živé paměti moment, kdy jsem četl Junga a vůbec jsem nějak nechápal o čem to sakra mluví. A pak se mi zdál sen... a už jsem najednou věděl:-)))
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    TOOM: Jj, podbné sny mám taky. Ale zdá se mi většinou o bytě kde bydlím, přičemž je třeba změněna jedna stěna, ve které jsou dveře co tam ve skutečnostu nejsou, nebo za okny je najednou úplně jiný svět ap. ... prostě jak z nějakého románu, kdy se hrdina propadne do "jiného" světa:-)))
    TOOM
    TOOM --- ---
    Semtam se mi zdává sen, kde chodím sice po známých místech, ale jakobych je viděl jinýma očima, resp. fyzicky jsou ulice, domy etc. stejné, jen vzbuzují jiné pocity- takové cizí. ´Ta " cizost" je ovšem tak zásadní, že se kolikrát vzbudím s mrazením v zádech....
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    KASTA: Ti nevim, ale mě to příjde jako celkem reálný popis momentální společenské reality... :-(
    TOOM
    TOOM --- ---
    SPIELMANN: Téže gratuluji ;)
    KASTA
    KASTA --- ---
    tak jsem ted dva dny cetl znova neco z Junga a vysledek byl hustej psychosen dnesni noc kdy se mi zhmotnila jedna moje nocni mura - odehravalo se to v soucasnym svete a zaroven jsem byl jakoby prenesenej do nekoho kdo prozival to co se delo tesne pred valkou, nebo taky v roce 48. Proste normalni lidi co zijou kolem me se zase zblaznili, nakazili se podobnym "psychovirem" kterej siril Hitler a dalsi (pro rejpaly - to je moje vlastni formulace, nikoliv Junguv termin, ale parafrazuje ho:))) Proste propadli nejake ideologii, ztratili "lidskost", stali se jednotkami celku (ve snu to probihalo tak, ze se sdruzovali do "ostejnokrojovanych" skupinek jako treba hitlerjugend, vyrvavali nejaky nesmyslny hesla a uz se s nima nedalo naprosto vubec rozumne promluvit....). mel jsem pocit, ze se celej svet zblaznil, byl jsem desne nastvanej a premyslel jsem jak se odtud dostat.... jeste si pamatuju jak jsem si s litosti vzpomnel na Masaryka s takovou myslenkou: hmmm tak to bylo vsechno na nic, uz jsme zase uplne v pr..... v ty chvili jako bych byl soucasne ve ctyricatym osmym.... nevim jestli ty knizky muzu jeste dal cist, bylo to fakt desne zivy....:)))
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    STEPNI_VLK: No jo, když vy tam máte Běťáka, nemýlím-li se...:-) Na mě při zímnce o Jungovi při přijímačkách vrhali významné pohledy nad obroučkami brýlí (plus komentář: "všimli jsme si" následovaný poklepáním na seznam přečtené literatury:-)
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    SPIELMANN: Že byl (a je) u nás mnohem více oblíben Freud na úkor Junga, je všeobecně známá záležitost. A zjevně to platí i ve školách. Ale neboj, občas se přeci jen nějaká ta výjimka najde - tak jako u nás v Brně. ;)
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    YMLADRIS: Ó děkuji, gratulací není nikdy dost:-)

    Vypadá to, že Jung mezi profesorským sborem příliš oblíben není (třeba při přijímačkách u komise to bylo celkem poznat + zákulisní informace od hodnověrných zdrojů :o) Jak mezi studentstvem nevím, ale řekl bych, že to moc slavné nebude. Inu, musím hrdě vztyčit falangu a s jiskrou v oku obracet lidstvo na víru pravou a... ok ok, taky si říkám abych z toho zápalu nakonec neshořel na hranici (nebo "vyhořel"?:-D)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    gratulace! at se ti dari! jake mate na te filde vlastne jungiany?
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    Tak jsem se dostal na psychologii, hu! Ted jeste ten Jungiansky vycvik a teste se holoto!!!:-))) Sahodlouhe prispevky budou sahodelsi a mozna vice inteligentnejsi:-)

    Jinak, neb jsem si rekl, ze k te teorii to chce i trochu te praxe, tak jsem zacal delat na vedlejsak v Bohnicich. Realita... je proste jina... :-)
    TOOM
    TOOM --- ---
    Jung sám o sobě: " Rozdíl mezi většinou jiných lidí a mnou spočívá v tom, že u mě jsou „přepážky“ průhledné. To je má zvláštnost. U jiných jsou často tak nepropustné, že za nimi nic nevidí, a proto se domnívají, že tam vůbec nic ani není. Vnímám do jisté míry procesy duševního pozadí, a proto mám vnitřní jistotu. Kdo nic nevidí, nemá ani jistotu a nemůže vyvozovat závěry nebo svým vlastním závěrům nedůvěřuje. Nevím, co způsobilo, že jsem sto vnímat proud života. Bylo to asi samo nevědomí. Snad to byly rané sny. Určovaly mou životní cestu od počátku. "

    LOOK
    LOOK --- ---
    ... "duch nemuze hmotu ovladat, ale pouze zvladat" ...
    TOOM
    TOOM --- ---
    " Člověk se nemá « duchovní» intuicí pozvedávat nad " zemi", tj. nad tvrdou skutečnost, a tím od ní utíkat, jak se to často děje, když má skvělé intuice. Člověk přeci nikdy nedosahuje výše svých tušení a proto by se také s nimi nikdy neměl identifikovat. Jenom bohové přejdou po duhovém mostě; smrtelníci však putují po zemi a jsou podrobeni jejím zákonům." ( C.G.J.- Člověk a duše)
    LOOK
    LOOK --- ---
    SPIELMANN: souhlas, ale imho je to ovladani pres komplexy jen vychodisko z nouze, pokud vedome ja nespolupracuje dobrovolne :) a stejne jako v komplexu(ech) muze clovek zustat cely zivot a nic si z toho nevzit, tak nekdo jiny funguje 'tak jak ma' a nemusi si neurozama vubec prochazet.
    kdybych se chtel prit, tak bych mohl tvrdit, ze komplexy nejsou nastroji bytostneho ja, ale obranami ega pred bytostnym ja. protoze cim vic ma clovek zvedomele bytostne ja, tim ma ego mensi dil na rozhodovani.

    cely Jung je metafyzika maskovana za psychologii ;))

    ty protiklady jsou podle me hodne dulezite. zapadaci jsou nezdrave zasekli v bud to - nebo opak. na vychode to maj tu hranici mnohem volnejsi a z toho plyne jejich vetsi uvolnenost..
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    TOOM: No tak to já z toho radši zkouším dělat "těžší" vědu:-) Já toho času nijak nelituju, naopak, jsem se dozvěděl spoustu zajímavejch věcí, je to dobrá motivace a filosofie je krásná věc:-)))

    LOOK: Člověče, nad tím jsem se musel teď pořádně zamyslet, nejdřív jsem ti chtěl dát zapravdu, ale pak mi došlo následující (i když uznávám, že je to hoooodně vachrlatý. Nicméně z psychoterapeutického hlediska je to pohled dost funkční) - člověk koná leckdy vůči své přirozenosti. Na toto konání pak časem doplácí - vznikají neurózy a pod. Neurózy jsou ale pokud jsou vyléčeny super věc, protože umožní člověku hlubší vhled do sebe (zkušenost a vědomí toho, že tudy cesta nevede). Řekl bych, že Bytostné Já skrze komplexy ovlivňuje chování vědomého já k tomu, aby aby se vědomé já lépe poznalo, díky čemuž může pak být Bytostné Já lépe realizováno a žito. Bytostné Já poznává skrze vědomé já samo sebe (a naopak). Zní-li Vám to drsně metafyzicky tak nejste sami, mě taky. Ale tenhle náhled mi v mém vesmíru funguje a leckdy mi i pomoh. A řečeno s Williamem Jamesem: "když ti to funguje, tak je to pravda (alespoň pro mě:-)"

    KASTA: ta kvaternita je jen jeden ze symbolů odkazující na na BJ. Stejně tak jako kruh. Souhlasím, že bez toho prožitku to jaksi není ono. Ale uvědom si, že celý tvůj dosavadní život byl realizací tvého BJ!:-)
    Proč by smysl neměl či nemohl být totožný s touhama já? Já cítím touhu po smyslu, teď zrovna se mi smysl překrývá s touhou po úplnosti. Ostatně ta úplnost, to je věc... dokázat si připustit, že řekne li někdo + a druhý - tak že oba můžou mít pravdu zároveň (aniž by k tomu ale byla potřeba nějaká Hegelovská dialektika, nebo nějaké tvoření kompromisů...)
    Proč by ten proces nemohl být intelektuální? Vždyť i ten intelekt ti může přinést prožitek... ano, neměl by to být poze intelekt, ale mám za to, že cest je spousta. Někdo vsadí na introspekci, někdo asketí, někdo prožívá a někdo intelektualizuje a někdo další zas kecá na nyxu. Všechny ty cesty maj něco do sebe a všem něco chybí. Ale to je život...:-)
    LOOK
    LOOK --- ---
    SPIELMANN: SMYSL: vidim to docela podobne. a bavit se o bytostnem ja muzem, ale ja jsem zjistil, ze se mi toto tema spatne komunikuje. snad jen: ono zdaleka nerozhoduje vsechna rozhodnuti. naopak bych rekl, ze u spousty lidi se pro jejich ego k rozhodovani nedostane. nebo jinak, ego dava prostor k rozhodovani [asi teda ne vzdy] a dava ho krome byt.ja i jinym komplexum. ale tohle nemam nacteno, takze mozna kecam.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam