LOOK: tak to jo, asi mne zmatl ten praclovek nebo nevim.
kolektivni nevedomi je suma zkusenosti vsech lidi a jejich predku od pocatku veku. nezni ti to dost stare? jo zni to stare, ale stejne tak muzu rict, ze vedomi je system neuralnich funkci, ktery je evolucni sumou zkusenosti vsech lidi a jejich predku a tak dale, protoze v tom, jak vedomi pracuje je jsou obsazeny vsechny predchozi verze toho softwaru zpet az k prvnimu organismu ktery reagoval na svetlo a uvedomil si to...
... ale nejak 'archaicky' to na mne nepusobi.
Ale to uz dodavam jen tak ze zvyku uvadet i opacny pohled.
prece jenom ale jeste obecne: mozna mne napadlo, co mne na tom trochu stve. automaticke spojovani nevedomi s mytologii, archaismem a ja nevim cim mj. vede k tomu, ze jungianstvi je 'podezrela' vec. nevedomi existuje a funguje, to je velmi dobre zdokumentovany fakt, ktery ma dalekosahly prakticky vyznam. ale kdyz se tam hned taha metafyzika, odrazuje to tu cast verejnosti, ktera by jinak byla schopna s timto fenomenem interdisciplinarne pracovat.
(a nejhorsi jsou lidi kteri maji nazor, ze napr. otazka jaka cast mozku nevedomi exekuuje, je naprosto nezajimava = davaji ruce pryc od prirodovedy ze zasady ;-))