• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISJung - život, dílo, souvislosti, přesahy, ...
    KASTA
    KASTA --- ---
    jeste me napadlo, s komplexy souvisi disociabilita psyche, vlastne JA je nejvetsi "hlavni" komplex (doporucuju to slovo vnimat v jeho puvodnim vyznamu KOMPLEX, KOMPLEXNI) a ostatni komplexy jsou "vedlejsi JA" schopny prevzit za urcitych podminek vladu - krasne je to videt u jedny psychicky poruchy (odbornici ji urcite pojmenujou...:-), videl jsem o tom kdysi film, celkem me dostal, jmenoval se tusim DVE TVARE EVY a bylo to o zene, ktera mela psyche tak rozstepenou, ze v ni existovala dve nezavisla a sebe si neuvedomujici JA, ktera prebirala stridave kontrolu.... fakt hustej film, pry na zaklade skutecny udalosti....
    KASTA
    KASTA --- ---
    ad "vymaneni se z komplexu" me se libi takovyhle popis (cetl jsem kdesi u Mistra...:-) Problem nastava tehdy kdyz je nejaky komplex nevedomy a vedome JA si ho nechce uvedomit (z moralnich, sebeidealizujicich duvodu, z pocitu ohrozeni, takovy ten pocit "to preci nemuzu byt ja" ap.) - potom JA vynaklada spousty energie na potlaceni komplexu, na jeho zatlaceni do nevedomi, ale tim se porusuje rovnovaha, na druhe misce vah komplex nabira energii (a Jung myslim psal ze mnozstvi te energie dostupne komplexu je umerne energii pouzite na jeho vytesneni) a komplex nabira na sile a dokaze za urcitych okolnosti vtrhnout do vedomeho zivota tak, ze JA je v tu chvili naprosto bezbranne... to vtrhnuti se muze projevit od trapneho prereknuti se v nejnevhodnejsi okamzik az po treba zachvat vzteku koncici vrazdou, kdyz to zjednodusim....:-)

    A tady si myslim, ze jedine rozumne reseni je uvedomeni si komplexu, nahled a jeho integrace, ktera mu ODEBERE tu energii.... neumim vysvetlit jak konkretne tohle udelat, jen vim, ze intelektualni rozbor NENI integrace a touhle cestou dochazi prave ke SPIELMANNEM popisovane ztrate spontannosti - je to strach z toho aby se muj komplex neprojevil, ten vede ke "strojenymu chovani", vyhybani se "citlivym" situacim ap. .... ale tohle dle me neni integrace.

    Jinak rozebirat co vsechno je komplex je sielny, protoze jakakoliv slozitejsi psychicka struktura=komplex. Problem je myslim predevsim u VYTESNENYCH KOMPLEXU
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    LOOK: No, je to de facto série otázek, snažící se klienta přivést k náhledu na danou životní situaci, na které navazuje trénink na zvládání té dané situace.

    ...je to podobné jak jsem psal kdesi níže o tom pídění se, proč může někomu vadit němčina. Taky se hodně používá imaginace (ve smyslu - co by se stalo, kdybyste manželovi řekla, že vám vadí jeho nezájem? Zkuste si to představit... ) a taky se trénují relaxační techniky na zmírnění tenze, která je leckdy s těmi situacemi svázána.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    TOOM: No jo, on to takhle nějak Jung kdesi psal - dokud si nějaké odchylky ve svém chování jsi vědom, je to relativně v pohodě, ovšem v momentě, kdy ji ztrácíš ze zřetele, stává se z toho nemoc. Takhle nějak je tomu - dle mého názoru - i s komplexy. Ne každý komplex je sice pro (komplex) Já nebezpečný, ale každý neuvědomovaný komplex nebezpečný být může.
    TOOM
    TOOM --- ---
    LOOK: Jakože když chlastáš, tak ti pomůže, když si uvědomíš, že jsi alkoholik? :o)
    No , vono to tak nějak imo funguje. Poté se minimálně člověk asi snáze orientuje, resp. může lépe uvážit, čeho se zbavit a co integrovat - v rámci svých individuálních možností.
    LOOK
    LOOK --- ---
    teda rikam to jako svuj nazor, ocenil bych, kdyby se k tomu vyjadrili i dalsi...
    PETJULE
    PETJULE --- ---
    LOOK: aha, dobre, tak fajn...
    LOOK
    LOOK --- ---
    PETJULE: uz se v tom trochu ztracim. neni jediny rozdil v tom, ze ty rikas 'integruje', ja 'vymani', ale myslime tim to same? nebo mozna je rozdil v tomto, ja si myslim, ze kdyz odhalis a uplne integrujes nebo jinak receno vymanis se z nejakeho komplexu, tak uz nema tu silu komplexu, ktera je dana prave jeho nevedomosti. asi neco zustane, ale je to rozdil jako mezi vlnama na mori pri bezvetri a pri bource.
    PETJULE
    PETJULE --- ---
    LOOK: ja si myslim, ze komplex neni bez vlivu "momentalne", ale ze v zivote nastanou situace kdy jeste aktivni bude.... v praxi nejsou preci vsechny komplexy aktivni najednou a vsechny, vcetne archetypu, ale jde vicemene o jakysi koktejl vyvolany situacnimi vlivy nebo je to jinak? klidne me vyved z omylu :o)
    PETJULE
    PETJULE --- ---
    YMLADRIS: jung se zminuje o integraci jako o vnitni subjektivni casti procesu individuace (druha vnejsi cast je zamerena na kolektivni vztahy) tyto dva aspekty by mely byt v rovnovaze....

    podrobneji o individuaci je treba tady

    pokud jde o tvuj priklad matky, ktera si ujede na tom, ze ma dite. imho zalezi na tom v jakym smeru ujede a jestli ji to prinasi spokojenost. ale rekla bych, ze driv nebo pozdeji by tam vznikl tlak skrz vnejsi vztahy (matka by nemela fungovat jen pro dite, ale taky pro partnera, rodice atp.), ale i vnitrne (matka by mela fungovat i sama pro sebe...)
    LOOK
    LOOK --- ---
    PETJULE: tak zrovna Kastova mluvi o 'vymaneni se z (nejakeho rodicovskeho) komplexu'. teda mysleno vymaneni se z jeho vlivu, ale komplex bez vlivu uz neni komplex :) ale neco jako zdroj informaci, nevim
    LOOK
    LOOK --- ---
    SPIELMANN: jasne, tak nejak sem to predpokladal. jen dodam, ze i kdyz ma vsechno nejaky zisk v oblasti, ty zisky jsou u neceho minimalni a nekde velke

    SPIELMANN: pri KBT? muzes to rozvest? KBT moc neznam
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    YMLADRIS: Integrování nevědomých komplexů do jáského komplexu je to, co se děje při dobře vedené KBT:-)

    BTW. komplex nemusí vracet je emoce, ale i názory, myšlenky vjemy apod.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    PETJULE: a co to je, to 'integruje'?

    tak jsi v obdobi zivota kdy se ti narodi dite a ty si na tom nadherne ujedes, v principu te nezajima nic na svete krome toho mimina. ok. zaroven jsi si toho vedoma, ok. a? co presne je "integruje"

    komplex beru jako jakekoliv misto v psychice ktere na podnety urciteho typu dava urcite stereotypni emocni odpovedi (ktere obvykle vedou k urcitemu stereotypnimu chovani). 'pozitivni komplex' jsem myslela ten, ktery stabilne dava hlavne prijemne emoce
    PETJULE
    PETJULE --- ---
    LOOK: jo jeste, tu knizku, co doporucujes jsem cetla, celkem dobra a poucna :o)
    PETJULE
    PETJULE --- ---
    LOOK: casem je zahodno se z nich dostat

    imho spis nez se z komplexu dostat jde prave dle junga o tu integraci, tzn. v prubehu indivuduace ty komplexy (zdrave i nezdrave) naskladat, aby byly vicemene v komplexni harmonii (v praxi by prave nemel zadny prevazovat, i kdyz uplne to vymizet asi nejde - tzn. clovek muze byt v ruznem casovem intervalu s ruznou intenzitou v ruznych okamzicich zivota kratkodobe ovladan nekterym z kompexu, ale uvedomi si to, pochopi a znovu integruje.... .) ale chytrejsi v tomhle budu az mi bude padesat ;)
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    LOOK: Sluníčkovsky jsem to opravdu nemyslel!:-))))) Spíš to byl poukaz na to, že člověk ať dělá co dělá, vždy se na dané činnosti dá najít něco, co je mu ku prospěchu. (Viz. Frankl) ... fakt, že daná činnost vede k zisku může být samozřejmě jak uvědomovaný, tak zcela nevědomý. Nicméně se zdá, že v rozhodovacím procesu se ale započítávají právě i ty neuvědomované zisky. ... samozřejmě, je to jen model, ale pro terapii je to dost cenný. Pozn. zisk vnímám nejen jako zisk finanční, ale i jako zisk sociální, osobnostní a pod.
    LOOK
    LOOK --- ---
    jsou komplexy zdrave a nezdrave, resp. zdravi prospesne a neprospesne. treba osobni anima/animus je take komplex, ale k individuacnimu vyvoji prospiva. rodicovske komplexy (pozitivni/negativni - matersky/otcovsky komplex: http://www.kosmas.cz/knihy/104666/otcove-dcery-matky-synove/ - doporucuji) taky k necemu jsou, daji zakladni postoj ke svetu; casem je zahodno se z nich dostat, ale v urcivem obdobi dospivani(psychickeho) maji sve misto.

    nezjednodusovat prosim na pojeti komplexu ve smyslu v jakem je chape laicka verejnost... :)

    konkretne, pokud ma nekdo pozitivni rodicovsky komplex, nemusi se ho mermomoci zbavovat, pokud jeste neprisel ten spravny cas.
    PETJULE
    PETJULE --- ---
    YMLADRIS: pardon .) v jungove terminologii bych se pokusila to charakterizovat asi takhle: clovek zasekly na negativnich komplexech muze mit potize v jejich vnitrni integraci (jako soucasti procesu individuace) na ceste ke svemu Bytostnemu Ja... muze to tak byt chapano? ;)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    http://www.delos-inc.com/Reading_Room/FAQs/2AwrEgo/2AwrEgo.html

    clanky teto dvojice mne oslovily. cetla jsem od nich kdysi knizku - vidi komplexy jako 'podosobnosti' jako skupinu ruznych self ktera spolu koorperuji a bojuji o moc. to vidi kde-kdo, ale v tomto textu mne zaujal konkretnejsi popis toho jak clovek teda ma zachazet s tim ze komplexy tu jsou a chteji nejak jednat

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam