• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISJung - život, dílo, souvislosti, přesahy, ...
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TOOM: no ja si predstavim ta mala vedomi ktera se (treba) daji rozsirit a postupne se sejit ve vedomi megahrocha, ale nevim jakou roli v tom celem hraje to nevedomi. kde se vlastne berou obsahy nevedomi.

TOOM
    TOOM --- ---
    YMLADRIS: Přičemž mne ovšem napadlo, že v toom případě si tu povídám sám se svými alter- egy. ( jako jsi třeba ty YM nebo tady kolega S_V) a všichni kolektivně jsme součástí nevědomí nějakého galaktického megahrocha. Potažmo, disputujeme tu na úrovni těch embrií, co se dohadují, zdali existuje ještě nějaký jiný svět mimo dělohu :)
    TOOM
    TOOM --- ---
    YMLADRIS: Jung is dead, honey.... Jung is dead :o)
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    YMLADRIS: Nemyslím si, že by individuace mohla být vůbec kdy dovršena. Řekl bych, že je to s ní velmi podobné jako s tao - důležitá je cesta, ne cíl. Ale na beton to tedy samozřejmě nevím - do té míry Junga načteného nemám..
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TOOM: ovsem co z toho plyne (napr. pro psani prispevku)

a co na to jung ;)

btw jung povazoval svuj vlastni individuacni nebo jaky proces za dovrseny?
    TOOM
    TOOM --- ---
    YMLADRIS: Proto i při psaní příspěvků sem musíš mít stále na mysli, že je tu dost značná pravděpodobnost, že třeba právě tento svět je pouhým odrazem ( přeludem) tvého ega- byť rafinovaně zhmotněným ;)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    nebo jeste jinak: teorie relativity mne nijak neovlivnuje. ale toto kdyz procitam, pripada mi, ze se clovek nemuze korektne dobrat zakladnich otazek o sobe, pokud kurnja napr. neni jasne zda existuje nespocetne vesmiru a ja v mnoha z nich delam ruzny veci.. a co je to pak to 'ja' atd. nedivim se, ze lidi maji snahu michat filosofii s kvantovkou
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ja zase z te kvantovky nedavam teorii mnoha svetu.

tady [ YMLADRIS @ Veda kontra paveda. Homeopatie, proutkari, sta opice, telepatie, atd... ] jsem psala kraticke vysvetleni podle popularizacni knizky

wikipedie

http://en.wikipedia.org/wiki/Many-worlds_interpretation

pocit z toho mam ten, ze je to fakt vysoka nauka jejiz intelektualni pochopeni vyzaduje roky studia

ale bylo by pekne vedet co tim jako myslijou
    TOOM
    TOOM --- ---
    KASTA: Já nejsem fyzik, ale úplnou náhodou mi poslední týden argumentovali kvantovou fyzikou nezávisle tři různí lidé. Tak s jsem se z hecu juknul na " kvantovou propletenost" a vono to tam imo docela koreluje. Minimálně ve smyslu " a taky to může být ještě jinak". Né tedy úplně jinak, ale jinou cestou :o)
    KASTA
    KASTA --- ---
    LOOK:presne takhle to "globalizujou" nebo "transcendujou" lidi ktery sice Jungovi moc nerozumi, ale o to vetsi maji potrebu "tajemna a duchovna" a pak z toho vznikaji clanky a knizky ve stylu New Age, ktery se na chudaka odvolavaji.... a jeste nejlip do toho zamontujou kvantovou fyziku....:-))))

P.S. nejsem vubec proti tajemnu ani proti duchovnimu hledani ale presne tenhle postup mi pijde povrchni a degradujici, proto se do nej tak navazim...:-)))
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    LOOK: Jenže makro a mikrokosmos jedno jsou, jak praví jistá zkušenost lidstva, takže... :-)
    LOOK
    LOOK --- ---
    KASTA: jo, ale da se to cele zglobalizovat: misto ja/ega dat celou psyche cloveka a misto misto psyche cloveka univerzum. to je pak pro me opravdova transcendence.
    KASTA
    KASTA --- ---
    LOOK: ja to chapu jako "presahnout svy vedomy ja" tedy to co je vedomi pristupny JA a o cem si zpocatku kazdy mysli ze je cela jeho bytost - priznat si ze krome onoho znamyho JA se v nas projevujou i casti psyche, ktere nejsou vedome a JA presahuji - uznat je, komunikovat s nima a nechat je pusobit - ja se musi dokazat vzdat (pocitu) absolutni volady nad vsim (coz je stejne jen jeho iluze)
    TOOM
    TOOM --- ---
    Člověk se furt vyvijí, tak jako tak zítra už stejně nebudeš to co včera :)
    LOOK
    LOOK --- ---
    o cem se to bavite? :)

jak se clovek muze presahnout a byt to porad on? ;)
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    PETJULE: Určitě, vždť človek při tom přesahuje sebe sama:-)
    PETJULE
    PETJULE --- ---
    tak jsem si procitala Junga a me pripada, ze k integraci komplexu je nezbytne to, co Jung nazyva transcendentni funkci psychiky...
    ?
    ANDI
    ANDI --- ---
    Pridavam se, vic si zakazovat zakazane mi nefunguje. Zakazana dusevni vlastnost nekomunikaci s okolim degeneruje a dostava podobu stinu. Skvely je, kdyz vse dulezite jze projevit v prirozene a pro okoli prijatelne forme.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    KASTA: Jasně, ta postupnost je tam klíčová. Tlačit něco přes sílu a zakazování spíše naopak posiluje to, vůči čemu chci "bojovat". Těžko předpokládat, že by šlo v psychice něco jen tak vypnout jako světlo pomocí vypínače. Rovněž lze kdykoli po jistém zlepšení očekávat jednorázový návrat na předchozí úroveň, resp. že to člověku v jistém okamžiku opět tak trochu ujede.. Na tom prostě není nic špatného a netřeba se tím stresovat. Přestože okolí na tento opětovný projev samozřejmě zareaguje okamžitě a byť by to bylo třebas po roce od posledního "faux pas", stejně si většina řekne: ha, ten se vůbec nezměnil.. pořád se chová stejně (hrozně)!
    KASTA
    KASTA --- ---
    STEPNI_VLK: jo, to mame podobne.... tohle urcite funguje a jeste se mi osvedilo trenovani "vnitrni bdelosti" - kdyz toho stavu docilim, dari se mi obcas doslova vypnout urcitej prave nabihajici vnitrni mechanismus, kterej by se jinak roztocil do fakt intenzivni emoce a v tu chvili uz bych ho nezvladal...... je to ale "odsud pocud", zas se mi vynoruje nekde vyctena fraze o "rozsirovani minimalniho prostoru vnitrni svobody" - jakoze rozsirovat si ten svuj prostor pomalu, a ne si treba rict:"Zitra jdu k zubari na preplombovani bolavyho zubu a pac je to otazka vule, proste me to NEBUDE bolet"...:-))) To samozrejme nefunguje a je jen zdrojem frustrace.... (ten priklad sem vytahl samozrejme ad absurdum)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam