spielman: no nevim kolik interpretaci Totemu si cetl, ale tahle je opravdu vyjmecna, dokud se s ni neseznamis, asi to muzes jen velmi tezko posuzovat a tva poznamka postrada tedy smyslu...
co se tyce filosofie, opravdu nevim, zda je napriklad Kantova Kritika ci Descartova metoda nebo Husserlova fenomenologie (atady by clovek mohl pokracovat dal adal)tak genialni (a zacaste funkcni v konfrontaci s zitou realitou) proto, ze dotycni meli specificke zazitky a nejdrive svou teorii zazili:) myslim, ze dle toho tveho zazitkoveho pohledu by z dejin filosofie nezbyl takrka jediny filosof a z mysleni by bylo pouhe zazivani a tak by to bylo vlastne jen PREZIVANI(bezmyslne)...co se tyce jeste mysleni, to by melo byt predevsim kriticke, zda se mi, ze co chces ty po filosofovi s myslenim a tim kritickym a tedy i reflektujicim nema moc spolecneho, ale mozna jsem to jen spatne pochopil(asi se pohybujes ve vysich duchovnich sferach;)...asi bys mi musel rici konkretniho filosofa s konkretni filosofii, jez byla jen a jen odrazem jeho zazitku, aby mi to doslo a obavam se, ze bych zjistil, ze nejde o filosofa, nybrz mudrce ci nejakeho gurua...ja myslim, ze zapadni filosofie z velke casti sedi a postupuje kupredu(nyni treba skrze Zizkovske propojeni psychoanalyzy a politicke filosofie, ale tech zajimavych lidi, predevsim ve Francii vidim vicero)
co se tyce te "zbabelosti", precti si tu esej, preci ji sem nebudu opisovat:)
ad JUNG a jeho prozitky: mno ja myslim, ze ve svych prvnich pracich je to jiny Jung, nezli na konci a myslim, ze to jeho prozivani uz byla ke konci tak trochu psychopatologicka zalezitost, vim rouham se, ale tot muj nazor(procez ji vetsina z nas nikdy neprozije a tehle banan nikdy neochutna, nastesti, chce se mi rici)... to tve pojeti prozitku a pochopeni jen a pouze na zaklade nej, je hrozne omezujici a vlastne alibisticke, neb v pripade kazdeho sporu muze prijit s lacinym vysvetlenim, tys to nezazil, takze tomu nerozumis a rozumet nikdy nebudes, takle se da zabit kazda protiargumentace, ale pokud vim Jungovi byla tahle obrana nastesti cizi a snazil se spis vsechno interpretovat a vysvetlit... myslim, ze Jung z Tavistockych prednasek byl nekdo uplne jiny(a me nepomerne blizsi), nezli ten co prisel pozdeji v podobe zrucneho vykladace mytu....taky mi vadi (ale mene, neb to s jeho teoriemi prilis nesouvisi) skutecnost, ze podlehl nacismu a pal prastene takrka eugenicke teorie do fasounskyho casaku (viz ta dvoudilna biografie co zde vysla, ktera je tedy dost presvedciva, vcetne citace puvodnich pramenu), tezko rici, zda pri tehlech nesmyslnejch kosntrukcich vyuzival sve zazitky nebo co vlastne:)