• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISJung - život, dílo, souvislosti, přesahy, ...
    FIDEL
    FIDEL --- ---
    taktak
    REVAN
    REVAN --- ---
    ad Jung jako archetyp) ... to teda souhlas s Fidelem :) hlubinný vtip :)
    Samozřejmě, že k vytvoření archetypu jedinec sám naprosto nemůže stačit i kdyby to byl Jung, Hitler nebo Tolkien, atd... Naopak tihle tři odráželi již existující archetypy, které byly aktuální a nějak s nimi rezonovali. Vpodstatě je to tak s každou velkou postavou dějin. Jednoduše proto, že archetypy tvoří kolektivní nevědomí a ne jednotlivci.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    urcite je jung symbolem/memem ;) odkazujicim k urcitemu archetypu, dneska uz

    saruman byl pohanen hlavne komplexem moci kterej mi nepripada ze by se junga nejak vyrazneji tykal
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FIDEL: ve stejné době, kdy Jung žil ve věži, psal Tolkien o čarodějích ve svých vysokých věžích. Byl Jung Saruman ?
    FIDEL
    FIDEL --- ---
    je to mozna hezky(hlubinny) vtip, nicmene charakteru archetypu a predevsim jeho trvani, v tomto konkretnim pripade samozrejme nic neodpovida...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DARJEEL: a ne snad ? stárnoucí mudrc žijící osaměle ve své věži...
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    XCHAOS: jestli zakladatelé počítali s tím, že se sami stanou archetypálními postavami =))))))))))))))) buhehehe, to je hooodne dobry, jung jako archetyp...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    YMLADRIS: já vím. ale nevím, jestli zakladatelé počítali s tím, že se sami stanou archetypálními postavami ... :-) (a že to podle mě archetypy jsou ! :-)
    LOOK: njn :-)
    LOOK
    LOOK --- ---
    XCHAOS: ahaa, ale to je nedorozumeni :) Kastuv zbezny vyklad snu a moje 2 dovysvetleni nejsou psychoanalyza, ale cista jungovina :)

    pokud se zda o Freudovi 10ti lidem, bude to mit 10 vyznamu. a dost se na "spravnem" zpusobu vykladu bude odrazet, jak je se sny kazdy ten clovek zvykly pracovat. protoze sny se podle toho prizpusobuji (do jiste miry samozrejme).
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    XCHAOS: psychoanalyza se obvykle nepocita mezi vedecke teorie, btw
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    YMLADRIS: možná, že v případě tak čistě humanitního oboru jako je psychoanalýza skutečně ne.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    XCHAOS: casem vopustis predstavu, ze se to da oddelit ;)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LOOK: no, tohle je spíš hledání společných kořenů slov, než Freud. jako chci říct, neblázněte: uvědomujete si, že když se vám zdají sny ve kterých vystupují psychoanalytici, tak že prostě něco není v pořádu ? já nezpochybňuji existenci nevědomí, archetypů a synchronicit.. dokonce mám pár vlastní teorií, které nevím, jestli mám vůbec šířit... ale chci říct... když se vám o tom už i zdá, tak podle mě dochází k mísení vědy a mytologie...
    LOOK
    LOOK --- ---
    XCHAOS: moc omezujici. ani moc netusim co si myslis pod pojmem anální asociace, ale analita je pouze jeden z freudovych terminu
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LOOK: já bych s analýzou spojoval spíše anální asociace...
    KASTA
    KASTA --- ---
    LOOK: jo super, presne za nejaky takovyhle postrehy moc diky


    YMLADRIS: ja se omlouvam, minule jsem tu odpoved na tvou pripominku trochu "odflak" pospichal jsem nekam a uz nebyl cas.... pak jsem se nad tim dodatecne zamyslel a doslo mi ze ve vzajemny komunikaci smesujeme dve veci:

    To co jsem psal, o "nasledovani nevedomi" a tom ze nepotrebuju, aby mi nekdo v tomhle radil, to bylo mysleny spis na urovni "komunikace s Bohem" proste co se tyka "premysleni nad nekonecnem, smyslem zivota, atd...." Tam jsem vzdy relevantni odpovedi musel najit sam (mozna s pomoci lidi co me inspirovali, ale nakonec jsem to sam musel vydolovat ze sebe).

    Jinak samozrejme na urovni normalniho fungovani, ohledne vlastnich "slepych skrvn" v jednani a chovani se ke svetu ap. tak tam by psychoanalyza byla stopro prinosem, ale tohle tema pro me neni ted tak aktualni abych do toho sel.... jak znamo cloveka k psychologovi dovedou az takovy vetsi psychicky problemy...:-) Tim nerikam ze si tyhle veci neresim (to dela asi kazdej, at chce nebo nechce), jen proste jinym zpusobem... jen bych podotknul ze momentalne u me osobne hooodne zajimavym...:-)))
    FIDEL
    FIDEL --- ---
    ja bych poklekl muhehe:))
    jinac akorat sem doopravil dle meho(jak jinak) nez skvely;) rozhovor se Sternem, az ve stredu vyjde, nahodim ho, myslim, ze se Kartous velmi dobre pta a tak se clovek dozvi to, co z jeho knih tak uplne jasne neji, nebo se tomu vyhyba..je to tedy dlouhy jak prase
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    KASTA: cece tak nepotrebujes aby ti nakej analytik vykladal jak mas zit, ale kdyz ti Herr Freud pokyne tak jdes do kolen? ;-) zajimava kombinace
    LOOK
    LOOK --- ---
    KASTA: hezke:) s vykladem souhlas.
    plus: Freud je moravak (zemitost) a jeho materialni bohatstvi (hmota) = je to zakladna, ze ktere Jung vysel, ktera je porad relevantni, jinak se stavba zbori.
    a jeste: patolog oddeluje, chemik spojuje = analyza X synteza = freud(analyza nevedomi) X jung(synteza vedomi a nevedomi)

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam