LOOK:
DAW: Já úplně nevím, jestli to pozitivní taky patří do archetypu Stínu, ale určitě se něco pozitivního skrývat může a často skrývá. Vybavuje se mi úžasný film s Dustinem Hoffmanem: Hrdina proti svojí vůli. Neviděli jste někdo? Nechci vykecat děj úžasného filmu, který moc stojí za shlédnutí, tak jen to hlavní: hlavní hrdina je zatrpklý morous, který nemá rád lidi - alespoň navenek. A přihodí se mu, že se připlete ke ztroskotanému letadlu, ve kterém je uvězněno spousta lidí, kteří nemůžou ven a letadlo tuším hoří, takže není moc času. Jemu se pomáhat nechce, ale když vidí, že kolem není vážně nikdo jiný, nemůže si pomoci, odblokuje východ z letadla a vytratí se. Potom po něm pátrají, jelikož mu chtějí poděkovat a on se ke svému činu nechce přiznat. .. a ještě několik podobně úžasných scén, které ale už nebudu prozrazovat. Ten film ve mně hodně zarezonoval.
A ještě jedna podobná: Dělal jsem kdysi v blázinci a byl tam jeden pacient, schizofrenik, poměrně rozsáhlé poškození, recidivy. A tenhle člověk, ač by to do něj nikdo neřekl, jednou vběhnul do hořícího domu a zachránil z něj nějaké děti. Nevěřil jsem mu, ale ukazoval mi článek v novinách s jeho fotkou.