"Pro lidskou psyche neni snadne vydrzet polarity. Ja miluje jasno a snazi se vnitrni rozpory vymytit. Tato potreba jednoznacnosti muze zpusobit, ze polarni archetypy jsou v urcitem ohledu stepeny. Jedna polarita muze byt vytesnena a pusobi pak v nevedomi, coz muze mit za nasledek psychicke poruchy. Vytesnena cast archetypu muze byt projektovana na vnejsi svet. ... Rozstepeny archetyp se stale snazi predstavit se v cele sve polarite. ... K opetovnemu sjednoceni s druhym koncem polarity dojde diky moci. ... Pokud napriklad dojde k rozstepeni archetypu matka-dcera, zacne hrat ve vztahu mezi matkou a dcerou mocensky problem velkou roli. Prakticky to znamena, ze matka je jen matkou a zapomina, ze ma i vnitrni dceru, takrikajic dceriny prvek v sobe. Snazi se byt perfektni matkou bez slabych stranek. Dcera se v takovem pripade stava pouze dcerou, bezmocnou a naprosto se spolehajici na silnou matku. Matka nad dcerou vladne moci. V dceri same se nekonsteluje nic 'materskeho', nic se v ni nezacina matersky starat o sebe. A v matce se nekonsteluje dcera. Vztah se odehrava pouze na rovine mezi silnou, vladnouci matkou a slabou, zavislou dcerou. Touha po moci a podrizenost jsou zde vyrazem pokusu opet sjednotit rozstepeny archetyp."
YMLADRIS: Jsem rad, ze te to zaujalo.. ja sem rad pastnu jeste dalsi veci.. aspon si to lip zapisu do pameti..
Hele a tobe se zdalo o Toomovi a me se zase nedavno zdalo o tobe.. (jak jsem ti psal do posty).. a pritom te vubec neznam, jenom tady z nyxu.. V mojem snu slo taky o eros, ale trochu jine povahy.. Jmeno Ymladris mi vytanulo ve snu na mysli v momente, kdy jsme se objali. Nebylo v tom vubec nic sexualniho, ale bylo to vrcholne eroticke.. mel jsem pocit, ze nase duse splynuly, ze jsme zapadli do sebe jako jin a jang :-)) (..analyticke audytko ze:-)) ..docela hezky se to rozjizdi :-)) ... Po celou tu dobu byla ve snu jeste jedna zena (krome par dalsich lidi), ktera me pritahovala sexualne, ale kdyz jsem se objal s ni, bylo to uplne prazdne.. jakobych drzel nezivy predmet... :-)