• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISJung - život, dílo, souvislosti, přesahy, ...
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    DAW: ty tituly co uvadis neznam, ale ta I. jako prostor .. je skutecne zase uvod; vysvetli oc jde a pak to ilustruje na seriich obrazu svych pacientu.
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    DAW: http://www.kosmas.cz/knihy/134971/katatymne-imaginativni-psychoterapie/

    Není to přímo Jung, ale co o tom vím, tak by to mělo být dobrý:-)
    DAW
    DAW --- ---
    Ted jsem na to koukal a z kratkeho popisu na internetu to vypada zase spis na dalsi 'uvod' do problematiky.. bych spis potreboval neco hlubsiho..
    DAW
    DAW --- ---
    YMLADRIS: A je to dobry? Zatim jsem precet 'Aktivni Imaginace' a 'Imaginace a jeji patologie' a ani jedna me prilis neoslovila.. V kazde bylo nekolik zajimavych casti, ale zbytek byl takovej nijakej.. Prvni knizka byla hrozne melka, az ke konci se konecne propracovala k nejakym hlubsim vecem, ale pak najednou skoncila.. Ta druha byla zase sbirka fenomenologickych eseju a vetsina z nich mi pripadala docela 'mimo misu'..
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    od junga nevim ale Verena Kastova : Imaginace jako prostor pro setkani s nevedomim
    DAW
    DAW --- ---
    YMLADRIS: Muzes mi doporucit nejakou jeho knizku, ve ktery se venuje konkretne imaginacim a praci s nimi?
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    DAW: Mne pak jeste napadlo, ze terapeuticky on to asi resil tema imaginacema - to znamena setkavat se s tou komplexovou postavou nebo situaci vnitrne a nechat situaci se vyvijet = serie imaginaci, serie snu atd. Coz je v podstate zase to samy - snazit se otevreny pribeh, ktery se furt cykli, aby se nejak uzavrel a premenil v neco noveho.
    DAW
    DAW --- ---
    YMLADRIS: Dobry.. ;-) .. K tomu zaveru: mozna, ze Jungovi to takhle fungovalo, ponevadz uz mel nejakou praxi a jeste k tomu i znalosti ve spiritualnich oblastech, ale u obycejnych lidi to imho bude spis tak, ze kdyz se posunou o ten jeden stupen dal, tak se znovu zaseknou, protoze jednoduse nebudou vedet, jak pokracovat..
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    jo tak nejak to vidi gestalt psychologie (kontaktni cyklus), pricemz "nedokoncene gestalty" chteji byt dokonceny, takze se porad znovu cpou do vnimani. muze to byt v mikrourovni (dokud se neujistim zda jsem kamarada tou vetou v telefonu neurazila, porad se mi k tomu mysl staci), nebo na vetsi urovni nebo az na casove obrovske urovni (epizody kontaktu s otcem nedospivaly az do 'uspokojeni' a 'stazeni', takze cely zivot hledam nejake chlapy kteri by mi venovali pozornost aby se mi to uzavrelo).

    nedokoncene zalezitosti na sebe stahuji pozornost a energii. asociuje mi to treba s castanedou a jeho technikou rekapitulace, kde ma clovek vzpominat kde nechal co rozdelaneho a (vnitrne) to zakoncovat

    co na to jung ani presne nevim. On myslim predpoklada, ze komplexy ztrati silu jednoduse tim, ze si uvedomime jejich existenci.. ?
    DAW
    DAW --- ---
    Tohle taky neni spatny:
    "Psychobiologicka existence je zalozena na cyklech potreb; cyklech kontaktu s druhymi lidmi a vecmi ve svete, abychom uspokojili sve potreby, a naslednem stazeni. V tomto procesu existuje rytmus; potreby periodicky vyvstavaji, jsou uspokojovany, prenechavaji misto jinym potrebam a za chvili vyvstavaji znovu. Cyklus kontakt-uspokojeni-stazeni ma urcitou celistvost a muze byt povazovan za 'jednotku zivota'.

    Model kontaktu a stazeni:

    |--------------------------Epizoda Kontaktu-------------------------------|

    |--------Uvedomeni--------------| |---------------Vyjadreni-------------|
    Chteni -} Vzruseni -} Emoce -} Akce -} Interakce -} Uspokojeni -} Stazeni


    Psychopatologii definuji jako 'jakykoli vzorec navyklych zpusobu sebeprerusovani v cyklu kontaktu a stazeni' (Smith, 1979). Tyto navykle zpusoby sebeprerusovani zatemnuji vnitrni hlas sdelujici "moudrost organismu" a vedou ke stale narustajicimu sebeodcizeni.

    Sebeprerusovani v kontaktnim cyklu je mozne uskutecnit v jakemkoli ze sedmi bodu cyklu. Takove sebeprerusovani zpusobuje, ze tok psychobiologickych zivotnich procesu proudi v kratkem obehu. Otazka zni, zda umoznuji prirozeny tok svych energetickych procesu, nebo zda nedbam moudrosti organismu a toto proudeni prerusuji. Rozhodnuti prerusit sebe sama znamena ponechat potrebu ci preferenci bez naplneni a tudiz nahromadeni 'nedokoncenych zalezitosti'. Prerusit sebe sama znamena vyhnout se: vyhnout se dalsimu kroku v cyklu, a nakonec se vyhnout plnosti zivota."

    Edward W. L. Smith: "Telo v psychoterapii", Portal, 2007
    DAW
    DAW --- ---
    YMLADRIS: No bude to asi to druhy.. dneska to je 17tej den, kdy jsem u klienta, kde ziju a staram se o nej, o dum a domaci zvirata.. (deda je po mrtvici) ..a tady se prirozene proste nic nedeje..
    Pocit ze snu jsem mel takovej nijakej.. jako ze je mi to uplne jedno..
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    DAW: toz, jungian by se snazil propojit ten symbol nezucastnenosti "koukani na 3d film" s tvym beznym zivotem. Coz ale musis sam. Jaky mas v posledni dobe vztah/kontakt s nezucastnenosti? Angazujes se nekde nejak hafo ... pak to muze byt promluva tve casti, ktera ma nazor ze to prehanis a ze si mas dat oraz.

    Nebo naopak vytesnujes ze bys mel neco resit, mel by ses ucastnit, a sen te na to upozornuje - ze jen tak koukas ale nic z toho.

    Ptal by se te, jaky z te nezucastnenosti jsi mel pocit. Atd.
    DAW
    DAW --- ---
    Jak byste vysvetlili sen, ve kterem se deje spousta veci a objevuje se hodne znamych tvari, ale clovek sam pritom zustava naprosto nezucastnen a je to spis, jakoby se dival na nejakej trirozmernej film? No pro me to byla docela nudna noc ;-) Ale zajimalo by me, jestli i k takovemu snu je nejakej vyklad..
    KASTA
    KASTA --- ---
    YMLADRIS: ja za sebe to vnimam tak, ze "stazeni projekci" je uvedomovani si jich. Pak vidime jak vznikaji a pusobi a tim na ne ziskame urcity nahled a tim i odstup..... treba ty v tom pribehu v autobusu si napsala, ze si to vnimala jako projekce, coz je ten spravnej pristup.... Ta projekce nezmizi, ale proste vis ze to je tvoje projekce.....

    U vetsiny kazdodennich projekci to asi neni (pro normalne inteligentniho cloveka...:-)) problem ODLISIT PROJEKCI OD REALITY (coz je asi pro me ten nejdulezitejsi vyraz, tak jsem ho napsal velkyma:-), ale pak jsou taky "energetictejsi" projekce, mnohem vice citove angazovany a tam je to obtiznejsi. Nejcasteji tam kde se aktivuje archetyp, kterej vlastne vyzaduje (a soucasne zesiluje) "megaprojekci".... Tam je ziskani nahledu nejobtiznejsi a taky nejdulezitejsi....

    TOOM
    TOOM --- ---
    RANGDROL: " všechno je jedno" není nic budhistického amigo. To je pouze dosti rozšířená dezinterpretace resp. nepochopení podstaty budhistického konceptu.
    ALBERTO
    ALBERTO --- ---
    DAW: Samozřejmě nemluvím o nějakém žití bez emocí... :-)

    YMLADRIS: Uvědomit si, že to, co vidíme na někom jiném, je v nás. Projektujeme zásadně to, co je nevědomé. Tudíž, stane-li se to pro nás vědomé, nemůžeme to již prokektovat. Takže cíl = zvědomění nevědomých obsahů.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SPIELMANN: jo. cili stahnout projekce znamena uvedomovat si projekce?
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    YMLADRIS: nelze. viz. tavistocké přednášky
    DAW
    DAW --- ---
    ALBERTO: Vim, jak to myslis.. ale nebranil bych se prozivani emoci jako takovych.. Prijde-li za tebou nekdo, kdo ma v sobe smutek, muzes ho take pocitit.. vstoupi do tebe ... Stejne tak jako radost a jine dalsi pocity.. Spis bych rek, ze to poznas tak, ze v tobe ten clovek (a cokoliv, co ssebou nese) nevyvolava odpor..
    ALBERTO
    ALBERTO --- ---
    "Stažení projekcí" poznáš tak, že v tvém každodenním okolí není nikdo, kdo by v tobě vyvolával silnou negativní nebo pozitivní reakci: nikdo ti nevadí, protože víš, že to, co nám vadí na ostatních je to, co nám vadí na ná samých. Stejně tak si druhé lidi neidealizuješ.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam