• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISJung - život, dílo, souvislosti, přesahy, ...
    Oslovilo vás něco z Junga? Projevují se jungiánské motivy nějak ve vašem životě? Je pro vás užitečná teorie archetypů? Doporučíte knihu s Jungem či jungiánstvím související?

    Který prezidentský kandidát je nejvíc fuj?

    83 hlasy od 83 respondentů
    • 34.9% / 29 hlasů
    • 8.4% / 7 hlasů
    • 3.6% / 3 hlasy
    • 6.0% / 5 hlasů
    rozbalit záhlaví
    FIDEL
    FIDEL --- ---
    ALBERTO: pro a2, pise eseje, i kdyz tedy uz ted chvili nic nemel, coz by se melo napravit...co se tyce Sterna, myslim(ten uvod posledni knihy me o tom znovu presvedcil), ze to trochu prehani se zduraznovanim sve vlastni jedinecnosti a dulezitosti...nekdy je to vazne na skodu veci, treba, kdyz namisto polemiky s Martinem Skabrahou, jenz rozcupoval jeho druhou knihu, namisto argumentace, pise neco v tom smyslu, ze jde u Skabrahy o "bratrskou revnivost"(rozumej, oba sou mladi, oba umeji psat, oba jsou oznacovany za hnusne levicaky) a jakoby to timto prechazi..tech mist je vicero a takrka nikdy v eseji nechybi, prijde mi zkartka, ze je pro sebe desne dulezitej(coz by ani nevadilo) kdyby to vsude nemusel tolik davat najevo, ostatne myslim, ze s tim souvisi i jeho provokacni tendence


    on uz v te posledni predmluve mluvi dokonce ke druhum ctenaru s tim, ze predikuje nase cteni a nase nasledne premysleni o tom co cteme, to uz mi proste prijde drzy a hloupy navdavkem(jenze i tak si myslim, ze zde nikdo z me generace, kdo by dosahoval jeho kvalit proste neni, tedy prave az na Skabrahu a toho zase nebavi analyza;) btw to je to co u Sterna postradam, analyza(tedy podrobeni se psychoanalyze) a ne ta autoanalyza, ktera je proste desne neverohodna a byla uz v pripade otce zakladatele...
    ALBERTO
    ALBERTO --- ---
    Koho myslíš "pro nás?" (neznám tě, tak nevím, koho tím myslíš). Aha.. asi tedy anarchisty. Musím se přiznat, že anarchisty moc neznám; nevím, co si pod tím představit a nechci všechny strkat do jednoho pytle. ..Myslíš, že je Stern narcistní? (ve zvýšené míře)?
    FIDEL
    FIDEL --- ---
    ALBERTO: koukam, ze si precetl prvni a druhou esej z te knihy co jsem zminoval;) Sterna sem sveho casu donutil pro nas psat, myslim, ze mne za infantilniho opravdu nepovazuje;) ani slovosled mu moc nemenim:)

    co se tyce tehle jeho teorie(ktera neni tak uplne jeho, ale jiste psychoanalyticky;) myslim, ze dela proste hloupou chybu, kdyz zamenuje mladistve generacni radoby anarchisty za ty, kteri jimi jsou i po trictce ci ctyricitce a vsechny ty jeho pruvodni znaky vcetne tech masek se na ne ani pri nejlepsi vuli nedaji vztahnout... vsak ono Sternovo osoceni anarchistu uz umira pri pohledu na nemaskovaneho akademickeho anarchistu Ondru Slacalka(jenz je kupodivu Sternovym nejvetsim zastancem a jeho velmi vstricnym recenzentem;)
    FIDEL
    FIDEL --- ---
    velmi, jen to jeho narcistni ego vidim jako problem...
    ALBERTO
    ALBERTO --- ---
    A podle tvé masky, Fidele, by tě Stern zřejmě zařadil mezi anarchisty, což nejsou podle něho nic jiného, než infantilní týpci, co se neumějí vypořádat s oidipovskou fází vývoje a tak chtějí všechny hranice rozložit v jednu rozmokvanou neurčitou směs, kde všechno splývá a která se nazývá "hovno". Odtud jejich záliba v černé barvě. A lesklá černá - třeba na kozačkách - není prý nic jiného než lakované, estetizované hovno.
    ALBERTO
    ALBERTO --- ---
    Právě si pročítám Sternovu zásobičku textů na internetu. Třeba o krtečkovi, o vůni myrhy a kadidla... trošičičku anální rozbor Ježíšových evangelií... no zajímavé je to, chlapec má fantazii a "pronikavý" rozum.

    http://pubweb.ihned.cz/index.php?p=201100&inPW_Svet_Podle_Freuda[from]=16
    FIDEL
    FIDEL --- ---
    neoblibeny Jan Stern vydal dalsi knihu, pokud se zde pred par mesici resil jeho vztah k Jungianske hlubinne psychologii, tak v posledni knize se prave o tomto dozvite mnohem vice, nebot jde slovy trhu o "posledni zuctovani s nabozenstvim a magii" neboli "novou bibli atheismu"..svuj nazor uz mam vtelen do recky, ale vzhledem k urovni tech predeslych diskusi zde jen nahazuji odkaz, kdyby si to nekdo chtel koupit, pujcit nebo tak...

    http://www.kosmas.cz/knihy/141442/analni-vesmiry/
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    DARJEEL: neuroscience with phenomenological philosophy
    mi zni skvele ;-) to sem dycky chtela delat tak su rada ze mi setri praci
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    DAW: tohle je z wiki, odkazy neurophenomenology a francesco Varela
    DAW
    DAW --- ---
    DARJEEL: Jo tak to zni docela fenomenologicky.. nevim, jestli rozumim presne pojmu 'enactive'.. seznam to preklada jako narizovaci nebo ustanovovaci.. A osobne mi neprijde, ze by zrovna telo a fyzicky svet mely tohle privilegium.. Ale to je proste fenomenologie.. Odstepit vsechny obsahy, ktere nejsou uchopitelne v danem paradigmatu a dal pokracovat, jakoby vubec neexistovaly.. Jak se tahle knizka teda vyjadruje k opacnemu pohledu? K otazce lidske duse a vlivu mysleni a jednani na samotne formovani fyzicke struktury?
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    Neurophenomenology is a hybrid scientific methodology that combines neuroscience with phenomenological philosophy in order to study consciousness.

    Many scientists studying consciousness believe that the exclusive utilization of either first or third person methods will not provide answers to the questions of consciousness. Some neurophenomenologists, such as the Biogenetic Structuralism group, suggest that invariant patterns and structures discovered in first person explorations of consciousness may find their explanation in the physiology and functioning of the brain.

    Varela was a proponent of the embodied philosophy which argues that human cognition and consciousness can only be understood in terms of the enactive structures in which they arise, namely the body and the physical world with which the body interacts. He introduced into neuroscience the concepts of neurophenomenology, based on the phenomenological writings of Edmund Husserl and of Maurice Merleau-Ponty, and on "first person science," in which observers examine their conscious experience using scientifically verifiable methods.


    takze tak....
    DAW
    DAW --- ---
    DARJEEL: :-)) No hele od fenomenologie mam odstup, ale jakmile slysim tuhle vetu: 'je to tim, ze to vetsina lidi proste nepochopila, nebo pochopila spatne' tak si vetsinou (ne vzdycky!) zacnu rovnou balit cigaro na cestu ;-)

    ALBERTO: Asi to je spis mysleny tak, ze tyhle veci jsou vzajemne propojeny.. jenom to Darjeel takhle blbe prepsal.. si myslim..
    ALBERTO
    ALBERTO --- ---
    Ale jestli je neurofenomenolog i Damasio, pak už trochu tuším, kam to míří: k syntéze našeho prožívání (fenomenologie) a podrobných souvislostí s naší neuronovou tkání (neurologie).
    ALBERTO
    ALBERTO --- ---
    (jenže to už by se ta knížka asi tak dobře neprodávala)
    ALBERTO
    ALBERTO --- ---
    "psyche a charakter prozizku a mysli je dan telesnou vystavbou a vubec tim, jak nase telo "vypada"" ... to by fenomenolog nemohl říci, neboť nejprve je tu vědomí, jemuž se jakékoli zkoumání neuronů (fenoménů) jeví, a tato zkušenost je to první, co máme a o co se můžeme opřít. Neurofenomenologie podle věty v uvozovkách vypadá na pěkný protimluv - něco jako "dietní bůček". Idea první věty se přeci odjakživa nazývala materialismus.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    DAW: chich, no ja ti knizku prave zatim nechapu... pac ma v podnazvu kognitivistickej pristup, ale pritom ten typek je razenej pod neurofenomenologii, stejne jako damasio... jinak chapu, ze fenomenologie vyvolava ambivalentni pocity.. nedavno sem se o tom bavil se svym budoucim skolitelem a rikal, ze si mysli, ze je to tim, ze to vetsina lidi proste nepochopila, nebo pochopila spatne.. =)
    DAW
    DAW --- ---
    DARJEEL: Aha.. vidis, taky zajimavej pohled.. ja jsem si to vykladal zase uplne jinak ;-) ... Hele tak nezapomen pak fakt poreferovat.. zni to moc zajimave, ackoliv musim rict, ze po predchozich zkusenostech zacinam mit celkem odstup od vseho, co nese nalepku 'fenomenologie' ;-)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    DAW: ja si myslim, ze telo je mikrokosmos, nevedomi, podvedomi, whateva... lidi funguji ve "strednich rozemerech" newtonska fyzika krasne slape atp. ale pak se da vystoupit "do nebes", tedy sjednotit sve vnimani s hvezdnou soustavou, galaxiemi apod. najit NADvedomi, nebo sestopit dolu, na tkanovou, bunecnou, molekularni uroven a ta je v mysli reprezentovana jako PODvedomi.... jinak k tomu freudovi nevim, pripomina mi to kizku co tedka ctu, ale sem uplne na zacatku, takze poreferuju az za cas: antonio valera- -je to neurofenomenologie a tam to on s kolektivem autoru taky tvrdi, ze psyche a charakter prozizku a mysli je dan telesnou vystavbou a vubec tim, jak nase telo "vypada", takze to by mohlo sedet...
    DAW
    DAW --- ---
    SPIELMANN: Mmmm ale tohle vypada dobre ;-)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    DAW: ty tituly co uvadis neznam, ale ta I. jako prostor .. je skutecne zase uvod; vysvetli oc jde a pak to ilustruje na seriich obrazu svych pacientu.
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    DAW: http://www.kosmas.cz/knihy/134971/katatymne-imaginativni-psychoterapie/

    Není to přímo Jung, ale co o tom vím, tak by to mělo být dobrý:-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam