LOOK: Já teď na Sterna nějak nemám čas:-) Momentálně čtu takový věci jako Poruchy osobnosti, Psychopatologie, Kognitivní psychologie, Psychodiagnostika, Psychologický vývoj dítěte a tak:-) A Stern je pro mne spíš zábavné čtivo na dobrou noc, nijak extra objevné - pokud by se myslím kdokoli z nás rozhodl přijmout to jeho echt hardcore psychoanalytické vidění světa a aplikovat ho na jakékoli společenské téma, které ho napadne, tak to vymyslí taky - ale nedá se mu upřít dávka literárního talentu. Hmmm, koukám že se ze mne stává správně arogantní intelektuál, ještě chvílui a třeba budu psát taky podobný pohádky na dobrou noc v Jungovo duchu:-))) Kdysi jsem měl období, kdy jsem viděl archetypy snad ve všem. Bylo to hrozný. Fakt. :-)
BTW. teď jsem narazil na podle mne nejlepší překlad do češtiny slova TAO -> TAJ (jako od slova tajemství:-)
První věta Tao te tingu mi pak příjde tak nějak nejsrozumitelnější. Hrubý překlad:
Tajemství, které se dá popsat slovy (vyzradí se), přestává být tajemstvím.
TAky myšlenka že všechny věci co na světě jsou mají společný počátek, který je ovšem tajemstvím, mi přišlo kouzelný. No, ale dost již mé solipsistické (jsem se naučil nové slovo, kterým machruji na nezletilé pubescentky, heč:-) sentimentality...