• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISJung - život, dílo, souvislosti, přesahy, ...
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    RADIOVA_EMANACE: a mozna by se mela spalit i Jungova Cervena kniha aby nahodou nebyla zneuzita, coz? paleni knih je barbarstvi.
    RADIOVA_EMANACE
    RADIOVA_EMANACE --- ---
    PUKU: nojo jenomže ona je dávno na onom světě, ale její publikace nikdo nespálil :D
    PUKU
    PUKU --- ---
    Názory nejsou nebezpečné ;). Nebezpeční jsou občas lidé :D.
    RADIOVA_EMANACE
    RADIOVA_EMANACE --- ---
    PUKU: jo asi by většina psychologů tohle tvrdila. a v kontrastu s tím, jak věci, o kterých se Rand vyjadřovala, chápe Jung (potažmo i já), je to vyloženě katastrofa :o) zkrátka mi její názory přijdou nehorázný a nebezpečný
    PUKU
    PUKU --- ---
    Ayn Rand.. no je každopádně zajímavé se s ní seznámit.

    Pak v sedě proti člověku jde "věděcká objektivita" trochu někam jinam. Samozřejmě je potřeba používat metodologie, které jsou nám v momentálním věku poznání k dispozici a pracovat na jejich rozvoji. Ovšem každý seriózní psycholog, zejména ten experimentální, moc dobře ví, jakých neuvěřitelných zjednodušení se dopouští.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Apropos - když už jste nakousli téma "bahna mysticismu" - existuje filosofický směr, jehož zakladatelka [ Ayn Rand ] trvdí, že právě ideje mysticismu (a kolektivismu a sebeobětování) přivedly svět k současnému - pro mnohé "neutěšenému" - stavu. Jestli vás to zajímá pak se podívejte, co je to filosfie "Objektivismu" - http://www.aynrand.cz/pages/intro2obj.html
    FIDEL
    FIDEL --- ---
    R_U_SIRIOUS: bys mohl vedet, ze prezdivky si clovek nevybira;)
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    zaujalo, je to juicy :)
    ORLOCK
    ORLOCK --- ---
    A čo tak sa naučiť používať poštu?
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    FIDEL:
    Jo, Fidel, proč sis vlastně tady na nyx zvolil tuhle z mého pohledu fenomenanálně idiotskou přezdívku? Protože tě trochu znam a mam tě přečtenýho, tak věřím, že se neurazíš, ty žide. :-))Anebo jsem si možná toho Fidela špatně interpretoval a nechápu, co se tim vlastně pokousíš sdělit. :-)
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    PUKU:
    Hm, hrotit nemá smysl. Ovšem divila by ses, kolik psychiatrů, ale i obecně vědců z akademických kruhů se dnes považuje za vědce a urputně hájí svou "vědu", ale o Jungovi nemají ani ponětí, anebo ho právě považují za nějaké to zbytečné a odpadové "mystické bahno". :-) Což jsem ostatně dělal také...

    Jinak se omlouvám, Vlku, ale publikovat o tak důležitých věcech nebudu tady na nyxu, protože to považuju za neúčinné a neúsporné. Dopad by byl mizivý, tudíž plýtvání časem a energií. Nicméně publikovat jsem připraven, rozhodně si nehodlám poznání přivlastňovat. Když to řeknu trochu bahnivě mysticky, tak moje myšlenky nejsou moje, proto si je nehodlám přivlastňovat. Myslím si totiž, že se mi v hlavě rodí docela boží nápady. ;-) Kdo bude hledat, najde.
    PUKU
    PUKU --- ---
    Já bych to s tou "testovatelností a vědeckostí" zas tak nehrotila :D. Ono to není potřeba.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Tak to "bahno mysticismu" je asi myšleno jako odkaz na Freuda, kterej z CGJ chtěl udělat svého "Následovníka" (korunní princ), načež se právě trochu rozhádali, páč Jung viděl ve Freudově tezích přílišný redukcionism (na sex a sexuální frustrace ap aj.) Freud ho zase varoval před "bahnem okultismu" ap. a vyzýval ho, aby strážil "věž jeho poznání". Von měl pak Jung docela palčivé období, akademická a odborná obec ho tak trochu vyčlenila, páč se zastával radikálních Freudových tezí - prý se mu pak rozkládala osobnost, náběh na psyhózu a kdoví co ještě. Popisuje to v knize http://vasinasi.blog.cz/0707/aniela-jaffe-c-g-jung-vzpominky-sny-myslenky . Stáhnul se na břeh bodamského jezera, trcohu se udělal pro sebe, založil rodinu, uvažoval a dával se "dohromady".
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    R_U_SIRIOUS: Docela by mne (a věřím tomu, že nejen mne) zajímalo, jakým způsobem to proběhlo - zvláště pak pokud to bylo poznání vědecké, ne žádné satori nebo ponoření se do mystického bahna, jak napsal Fidel.. ;)
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    FIDEL: Čus Ryšoune, podlehnout a poznat jsou rozhodně úplně rozdílné věci.
    Prdlajs bahno, když píšu o poznání, mám tím na mysli vědecké (testovatelné, intersubjektivně ověřitelné a transparentní) vědění. :-)
    FIDEL
    FIDEL --- ---
    R_U_SIRIOUS: tyvole vitoure, tak ty uz si taky podlehl "mystickemu bahnu" jo?;)
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    #Osobni verejne pokani...

    Zdravím Vás a přeji krásnou neděli!
    Dovolte mi, abych zde veřejně oznámil a doznal, jak jsem se ve svém někdejším hodnocení Junga mýlil. Mé někdejší hodnocení bylo věru trestuhodné a bylo založeno více na mé někdejší neznalosti.

    Rád bych oznámil, že jsem na vlastní tělo a duši došel k poznání (vědění, ne víře), o kterém psal Jung, a nyní považuji Junga za brilantního a geniálního, leč dosud plně nedoceňovaného, psychiatra, badatele a vědce a sociálního myslitele.

    Jako odčinění svého omylu nabízím, že si s radostí a dobrovolně přečtu od Junga vše, co mi přijde pod ruku.

    Omlouvám se Vám, pane. R.I.P. Mít tu moc, udělím Vám in memoriam "nebelovku". :-)

    #Konec osobniho verejneho pokani
    ALBERTO
    ALBERTO --- ---
    Druhá část
    Grafologie a Psychologie: C. G. Jung: Červená kniha. Liber secundus.
    http://ografologii.blogspot.com/2011/01/c-g-jung-cervena-kniha-liber-secundus.html
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    "Život nevychází z věcí, nýbrž z nás. Všechno, co se děje mimo nás, už bylo." (C.G.Jung)
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Jo, ten film je hodně přísný. Přiznám se, že jsem měl co dělat, abych ho dokoukal. A při odchodu z kina jsem opravdu nebyl v dobrém rozmaru..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam