• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISJung - život, dílo, souvislosti, přesahy, ...
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    FIDEL:
    Jo, Fidel, proč sis vlastně tady na nyx zvolil tuhle z mého pohledu fenomenanálně idiotskou přezdívku? Protože tě trochu znam a mam tě přečtenýho, tak věřím, že se neurazíš, ty žide. :-))Anebo jsem si možná toho Fidela špatně interpretoval a nechápu, co se tim vlastně pokousíš sdělit. :-)
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    PUKU:
    Hm, hrotit nemá smysl. Ovšem divila by ses, kolik psychiatrů, ale i obecně vědců z akademických kruhů se dnes považuje za vědce a urputně hájí svou "vědu", ale o Jungovi nemají ani ponětí, anebo ho právě považují za nějaké to zbytečné a odpadové "mystické bahno". :-) Což jsem ostatně dělal také...

    Jinak se omlouvám, Vlku, ale publikovat o tak důležitých věcech nebudu tady na nyxu, protože to považuju za neúčinné a neúsporné. Dopad by byl mizivý, tudíž plýtvání časem a energií. Nicméně publikovat jsem připraven, rozhodně si nehodlám poznání přivlastňovat. Když to řeknu trochu bahnivě mysticky, tak moje myšlenky nejsou moje, proto si je nehodlám přivlastňovat. Myslím si totiž, že se mi v hlavě rodí docela boží nápady. ;-) Kdo bude hledat, najde.
    PUKU
    PUKU --- ---
    Já bych to s tou "testovatelností a vědeckostí" zas tak nehrotila :D. Ono to není potřeba.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Tak to "bahno mysticismu" je asi myšleno jako odkaz na Freuda, kterej z CGJ chtěl udělat svého "Následovníka" (korunní princ), načež se právě trochu rozhádali, páč Jung viděl ve Freudově tezích přílišný redukcionism (na sex a sexuální frustrace ap aj.) Freud ho zase varoval před "bahnem okultismu" ap. a vyzýval ho, aby strážil "věž jeho poznání". Von měl pak Jung docela palčivé období, akademická a odborná obec ho tak trochu vyčlenila, páč se zastával radikálních Freudových tezí - prý se mu pak rozkládala osobnost, náběh na psyhózu a kdoví co ještě. Popisuje to v knize http://vasinasi.blog.cz/0707/aniela-jaffe-c-g-jung-vzpominky-sny-myslenky . Stáhnul se na břeh bodamského jezera, trcohu se udělal pro sebe, založil rodinu, uvažoval a dával se "dohromady".
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    R_U_SIRIOUS: Docela by mne (a věřím tomu, že nejen mne) zajímalo, jakým způsobem to proběhlo - zvláště pak pokud to bylo poznání vědecké, ne žádné satori nebo ponoření se do mystického bahna, jak napsal Fidel.. ;)
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    FIDEL: Čus Ryšoune, podlehnout a poznat jsou rozhodně úplně rozdílné věci.
    Prdlajs bahno, když píšu o poznání, mám tím na mysli vědecké (testovatelné, intersubjektivně ověřitelné a transparentní) vědění. :-)
    FIDEL
    FIDEL --- ---
    R_U_SIRIOUS: tyvole vitoure, tak ty uz si taky podlehl "mystickemu bahnu" jo?;)
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    #Osobni verejne pokani...

    Zdravím Vás a přeji krásnou neděli!
    Dovolte mi, abych zde veřejně oznámil a doznal, jak jsem se ve svém někdejším hodnocení Junga mýlil. Mé někdejší hodnocení bylo věru trestuhodné a bylo založeno více na mé někdejší neznalosti.

    Rád bych oznámil, že jsem na vlastní tělo a duši došel k poznání (vědění, ne víře), o kterém psal Jung, a nyní považuji Junga za brilantního a geniálního, leč dosud plně nedoceňovaného, psychiatra, badatele a vědce a sociálního myslitele.

    Jako odčinění svého omylu nabízím, že si s radostí a dobrovolně přečtu od Junga vše, co mi přijde pod ruku.

    Omlouvám se Vám, pane. R.I.P. Mít tu moc, udělím Vám in memoriam "nebelovku". :-)

    #Konec osobniho verejneho pokani
    ALBERTO
    ALBERTO --- ---
    Druhá část
    Grafologie a Psychologie: C. G. Jung: Červená kniha. Liber secundus.
    http://ografologii.blogspot.com/2011/01/c-g-jung-cervena-kniha-liber-secundus.html
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    "Život nevychází z věcí, nýbrž z nás. Všechno, co se děje mimo nás, už bylo." (C.G.Jung)
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Jo, ten film je hodně přísný. Přiznám se, že jsem měl co dělat, abych ho dokoukal. A při odchodu z kina jsem opravdu nebyl v dobrém rozmaru..
    ALBERTO
    ALBERTO --- ---
    hodně o tom, co se v němcích dělo před 1.sv. válkou pojednává kultovní film Bílá stuha - už před válkou v nich bobtnal protestantský sadismus a krutá, bezcitná výchova vůči dětem - právě tato generace dětí pak "spustila" 2. světovou.
    KASTA
    KASTA --- ---
    ALBERTO: super, už se těším :) je to přeci jen pohodlnější než to louskat z angličtiny....

    jinak já se tý jeho vizi z r 1913 a ani tý "psychóze" vůbec nedivím, mě stačí vidět naše současný politiky a to je jen soubor relativně neškodných frustrací, komplexů a psychóz - to, co se muselo dít před první světovou, obzvlášť v německy mluvících zemích, to musel být nářez, jako že se celej národ kolem najednou zbláznil...
    ALBERTO
    ALBERTO --- ---
    ano je tam hodně moc textu. toto jsou zatím citáty jen z první třetiny knihy. vypisuji nyní druhou část, kde je např. jeho rozhovor s ďáblem.
    KASTA
    KASTA --- ---
    ALBERTO: tyjo to je mnohem zajímavější než jsem čekal!!! Já myslel, že jsou tam "jen" obrázky, což mi tolik neříkalo, ale tohle je hodně dobrý.... je tam hodně textu? Budu si jí muset aspoň půjčit od kámoše...
    ALBERTO
    ALBERTO --- ---
    pár citátů z Červené knihy
    Grafologie a Psychologie: C. G. Jung: Červená kniha. Liber primus.
    http://ografologii.blogspot.com/2011/01/c-g-jung-cervena-kniha-liber-primus.html
    NICO_PSYCHE
    NICO_PSYCHE --- ---
    BAGHICEK: Baghi, dostala jsem ji :o), takže zatím pročítala jen zběžně. Ale myslím, že mám doma skvost a zároveň podnětný materiál na mnoho dalších let. Do soustředěné četby se pustím, až se budu cítit naprosto vyrovnaná.

    A jinak, souhlasím s Darjeelem, že terapii tvoří především terapeut. Sama se chci jungiánství ve své praxi jednou věnovat a chci ke klientům přistupovat lidsky a také se inspirovat i jinými zdroji. Takto paušálně kategorizovat nelze.

    Kasta má vynikající postřeh. Opravdu je to tak. Lidé kteří hledají to, co jim skutečně sedí, musí střídat. U nás to zatím není běžné. Jde o velmi citlivou práci s intimním životem člověka, měl by tedy navštěvovat někoho, komu důvěřuje, kdo je mu sympatický, kdo mu sedne :o).
    FIDEL
    FIDEL --- ---
    johny 115: prd na to a prodej mi ji:) stejne je to pouze dukaz toho, ze byl blazen a vydat tohle za zivota, tak si kompletene a nenavratne znici pracne budovanou karieru objektivniho vedce;) me to desne zajima, jako pohled do jeho vlastni psychopatlogicke kazuistiky(to je vpravde nedocenitelne;)... jo kdyby to tak mohlo byt s freudovym komentarem;))
    KASTA
    KASTA --- ---
    BAGHICEK: rozhodně neposuzuj školu podle jednoho terapeuta - každýmu sedne něco jinýho, jak terapeut jako člověk, tak psychol. směr. Nedávno mi říkal kámoš že třeba v USA v průměru klient vyzkouší 5-6 terapeutů než najde toho, kterej mu "sedne", tam jsou v tomto přeci jen dál :)
    BAGHICEK
    BAGHICEK --- ---
    DARJEEL: jaky typ cloveka podle Tebe ma byt, aby mu sedlo jungianstvi? Ja bych treba rekla, ze by mel byt masochista ;-). Ale zpatky k symbolum, nejvic mam ted s jungianstvim diky terapii spojeny symbol - prasata, kterym se dava umely sladidlo pro zvyseni chuti k jidlu. Ale velmi rada se dozvim, ze jsem narazila jenom na nevhodnou osobnost terapeutky ;-)

    Stastny Novy Rok!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam