• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISJung - život, dílo, souvislosti, přesahy, ...
    Oslovilo vás něco z Junga? Projevují se jungiánské motivy nějak ve vašem životě? Je pro vás užitečná teorie archetypů? Doporučíte knihu s Jungem či jungiánstvím související?

    Který prezidentský kandidát je nejvíc fuj?

    83 hlasy od 83 respondentů
    • 34.9% / 29 hlasů
    • 8.4% / 7 hlasů
    • 3.6% / 3 hlasy
    • 6.0% / 5 hlasů
    rozbalit záhlaví
    REVAN
    REVAN --- ---
    R_U_SIRIOUS: když si někdo myslí, že ve dne je tma a v noci svítí slunce, tak vím, že mi neřekl zdaleka všechno. Tudíž si nedovolím o tom myslet víc než toto.
    Rozumíš? Takové věci se stávají. Mnoho z nás je prožilo. Většina z nás co je hledáme, a spousta lidí, kteří je nikdy nehledali. Přijde ti to teď jako velikánská věc a máš pocit, že jsi prožil něco, co není obvyklé. To ano, prožil a je to velké. Jen časem zjištíš, že to není zas tak velké jak ti to připadalo. A i když to teď zaplnilo celý tvůj obzor, že už toho víc nemohlo být, tvůj prostor se (i vlivem toho zážitku) rozšíří, a tento, tehdy tak obrovský zážitek v něm bude zabírat jen určitou část.
    Doufám, že chápeš, že tím nijak neschazuji jeho velikost. Jen chci varovat před přílišným přeceňováním jeho hodnoty a hlavně hodnoty vlastní. Spousta lidí už o takových úžasných zážitcích napsala knihy, aniž by si uvědomila, že jiná spousta lidí, co knihy nenapsala, zažila mnohem víc.
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    REVAN: To doufám. Akorát když si někdo myslí, že v noci svítí slunce a ve dne je tma, tak je asi někde problém...Co si o tom myslíš?
    REVAN
    REVAN --- ---
    R_U_SIRIOUS: kolikrát už jsem tohle slyšel, a samozřejmě i tím prošel osobně... S publikováním bych počkal - ono se to usadí a ještě mnohokrát změní.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    DARJEEL: a jeste utek do fantazie ;)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    DARJEEL: stejně jako intelektualizace, darjeele :o)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    ALBERTO: dík za názor :)
    _BENNY: tak idealizace a zrcadlení jsou dalšími možnostmi ;]
    LOOK
    LOOK --- ---
    _BENNY: no tak samozrejme, racionalizace jen jedena z moznosti, dalsi viz http://www.help24.cz/index.php?page=clanky&view=ego-obranne-mechanismy
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    DARJEEL: nekteri rozum pouzivaji k post-racionalizaci sveho chovani a jini k tomu tu racionalizaci nepotrebuji, nejakym dokazovanim (si) spravnosti sveho jednani nemaji potrebu se ani obtezovat, jejich chovani je vzdy spravne a to bez nutnosti nejakeho sebepotvrzovani :-)
    ALBERTO
    ALBERTO --- ---
    ayn rand mi byla doporučována právě lidmi, kteří si potřebovali zracionalizovat své urputné ego, nic brilantního jsem u randové nepostřehl. zdůvodnit lze vhodnými argument cokoliv.
    ORLOCK
    ORLOCK --- ---
    DARJEEL: Tak tak. Intelektualizácia ako obranný mechanizmus.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    _BENNY: to si pleteš pálení knih je nejvyšší forma zenu ;)

    RADIOVA_EMANACE: spíš právě je zajímavý sledovat, jak různý konceptuální systémy lákají různý druhy lidí a často fungují jako ospravedlnění vlastní činnosti či potvrzení vlastní hodnoty či identity. V kontextu hlubinné psychologie mi filosofie Ayn Rand příjde spíš jako nebezpečná ex-post racionalizace jinak neudržitelného sebestředného a extrémně rozumového přístupu. Že je to vlastně naopak: není to o tom, že poznáváme primárně rozumem, ale že rozumem primárně ospravedlňujeme a zdůvodňujeme své jednání.
    RADIOVA_EMANACE
    RADIOVA_EMANACE --- ---
    _BENNY: jo to jsem přesně čekala, že někdo nepochopí vtip :)) s plusíkem a věčně mně v závěsu jkacii :D
    ILKNO
    ILKNO --- ---
    RADIOVA_EMANACE: dobrej namet. pokud bys chtela nad tim popremyslet a mozna neprijit na negaci vlastnich zpusobu, nazory se zcasti obrati k tomu, co nazyvas nebezpeci, nebot vzit zpatky uz nastale a nelze svou pychu dat vys.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    RADIOVA_EMANACE: a mozna by se mela spalit i Jungova Cervena kniha aby nahodou nebyla zneuzita, coz? paleni knih je barbarstvi.
    RADIOVA_EMANACE
    RADIOVA_EMANACE --- ---
    PUKU: nojo jenomže ona je dávno na onom světě, ale její publikace nikdo nespálil :D
    PUKU
    PUKU --- ---
    Názory nejsou nebezpečné ;). Nebezpeční jsou občas lidé :D.
    RADIOVA_EMANACE
    RADIOVA_EMANACE --- ---
    PUKU: jo asi by většina psychologů tohle tvrdila. a v kontrastu s tím, jak věci, o kterých se Rand vyjadřovala, chápe Jung (potažmo i já), je to vyloženě katastrofa :o) zkrátka mi její názory přijdou nehorázný a nebezpečný
    PUKU
    PUKU --- ---
    Ayn Rand.. no je každopádně zajímavé se s ní seznámit.

    Pak v sedě proti člověku jde "věděcká objektivita" trochu někam jinam. Samozřejmě je potřeba používat metodologie, které jsou nám v momentálním věku poznání k dispozici a pracovat na jejich rozvoji. Ovšem každý seriózní psycholog, zejména ten experimentální, moc dobře ví, jakých neuvěřitelných zjednodušení se dopouští.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Apropos - když už jste nakousli téma "bahna mysticismu" - existuje filosofický směr, jehož zakladatelka [ Ayn Rand ] trvdí, že právě ideje mysticismu (a kolektivismu a sebeobětování) přivedly svět k současnému - pro mnohé "neutěšenému" - stavu. Jestli vás to zajímá pak se podívejte, co je to filosfie "Objektivismu" - http://www.aynrand.cz/pages/intro2obj.html
    FIDEL
    FIDEL --- ---
    R_U_SIRIOUS: bys mohl vedet, ze prezdivky si clovek nevybira;)
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    zaujalo, je to juicy :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam